Możliwe że kuszą teraz kogoś te liczby przedstawione na stronie zakupu mentoringu o tym jak z 100 000 PLN można było zrobić 138 milionów złotych! Rozłóżmy to nieco na czynniki takie jak np. przedstawianie tzw. Best Case Scenario oraz samej psychologii.
Wróćmy do momentu gdy rzekome portfolio altów robi mityczne 15,5x. Wiele osób swego czasu na platformie X pytało jak liczone jest owe 15,5x bo sami nie mogą się tego doliczyć? Ktoś tu kiedyś na forum wrzucił jak wyglądało to portfolio (na stronie 29):
Mamy więc 26 projektów i zalecenie od mentora by wejść w 10-15 z nich. I tutaj zaczyna się prawdziwa losowość i magia prawdopodobieństwa które nam te zyski zmniejszają...Name/Price
XRP/0.59
ONTOLOGY/0.53
Terra/0.48
OCEAN PROTOCOL/0.44
ICON/0.4
0X/0.62
Algorand/0.33
IOTA/0.32
Blockstack/0.29
REN/0.28
NEM/0.27
BAT/0.22
STELLAR/0.18
LOOPRING/0.17
CARDANO/0.16
ENJIN COIN/0.15
ZILLIQA/0.04
STATUS/0.03
HADERA HASHGRAPH/0.03
TRON/0.03
DIGIBYTE/0.02
RESERVE RIGHTS TOKEN/0.02
VECHAIN/0.01
DOGECOIN/0.004
SIACOIN/0.003
BITTORRENT/0.003
"Możecie kupić sobie wszystkie 26 projektów, możecie kupić 10-15 wybór należy do Was.
Myślę, że optymalne jest wejście w 10-15 projektów."
- Komentarz Phila, który myślę, że ma tutaj znaczenie. Gdyż Phil też dał w tym pliku pewne komentarze dot. projektów. Więc każdy mógł sobie dobrać portfolio pod swój profil ryzyka. Kilka dni po udostępnieniu tej listy była spora korekta. Phil pisał, że się czegoś spodziewa bo przez okno widzi jak stara baba z chin obgryza paznokcie(On-chain data). I rozbił wejście w alty na 6-8 parti co tydzień.
Dwoma projektami które najbardziej to portfolio napędzały w okresie od stycznia do kwietnia 2021 były DOGE (71x) oraz Terra LUNA (32x). Żeby owe 15,5x zarobić trzeba by mieć je w portfolio. Jak widać mentor dodał komentarze dot. projektów więc jeżeli uważa za jak to mówi "debilne" kupowanie meme coinów to już wielu kursantów z DOGE mogło zrezygnować. Bez DOGE i LUNA takie portfolio robi już "tylko" ok 7x ale to nie koniec. Ważny jest timing. Mentor rozbił wejście w alty co tydzień na 6-8 partii co jest mądre ale już przy sprzedaży mentoringu nie wybrzmiewa bo wtedy liczy się tylko Best Case Scenario aby ładnie wyglądało. Kupując te alty co tydzień przez 8 tygodni większość z nich jest już po wzrostach 500%! I tak oto z naszych 7x może się poprzez 8-tygodniowe DCA zrobić 3-4x. Do tego dodamy jeszcze że musi perfekcyjny timing podczas sprzedaży co może nam te zyski jeszcze zmniejszyć. To tyle jeśli chodzi o matematykę.
Teraz psychologia. Zauważyłem po sobie że jak zarządzam portfolio kogoś z moich bliskich to o wiele łatwiej jest zrealizować zyski oraz kupować na dołkach - mniej emocji. Otóż przy sprzedaży takiego mentoringu o emocjach się nie wspomina. Mentor po prostu daje proste i bezpieczne porady tak aby jakiś tam zysk z tego był np. kup Bitcoina gdy jest poniżej 20k. Znam wiele osób z mentoringu i jak z nimi rozmawiałem to nie wszyscy kupili poniżej 20k. Ba nawet jedna dziewczyna mówiła że ma już mentoring, kupiła portfel sprzętowy i założyła konto na giełdzie ale jeszcze się waha! A było to przy cenie powyżej 50k. Takich ludzi jest sporo. Może i mentor coś mówi ale nie każdy go słucha. Na stronie sprzedażowej jest taki wpis że "należy wiernie i bezgranicznie słuchać tego co mówi Phil". No ale czy Nam też nie zdarzyło się udzielać porad naszym znajomym? Nie mówiliśmy że warto kupić BTC poniżej 20k? Ja tak radziłem co najmniej 15 osobom. Łatwiej jest doradzać i nie brać za to odpowiedzialności a tak jest właśnie na mentoringu - zero odpowiedzialności za straty. Kursanci dobrze o tym wiedzą dlatego nie mogą ufać Philowi bezgranicznie. Na pewno mają to z tyłu głowy.
Ciekawą sprawą jest przedstawienie tego co sam Phil robił na rynku na przestrzeni lat. Piszą tam o idealnych wejściach i wyjściach. Pytanie tylko jaką kwotą było to wejście oraz czy było robione DCA? Do tego dochodzi sama psychika mentora. Może co innego robić niż mówi. Nie jest zobowiązany pokazywać nikomu swoich zagrań. Wiemy też że krypto to nie jedyne w co inwestuje więc chyba do końca nie jest przekonany by wejść all in w swoją własną strategię. Czy nadal te 138 milionów z 100 000 PLN wyglądają na realne?
Na koniec dorzućmy tylko że lata 2017-2021 były to wczesne lata rynku krypto i wtedy wzrosty były gigantyczne. Sam pamiętam że moje portfolio od stycznia do kwietnia 2021 urosło ze 25x. Serio i to bez mentoringu. Pytanie tylko czy zrealizowałem zyski tak jak doradzałem... Łatwiej jest doradzać niż faktycznie działać i na tym opiera się mentoring. Phil zarobi na sprzedaży produktu mimo wszystko i nie musi się stresować psychicznie a zarobione pieniądze lokuje w nieruchomościach czy w metalach. Takie porady co robić można by porównać do tego że jak chcesz schudnąć to dam Ci poradę - musisz mniej jeść i więcej się ruszać. Rozumiesz, deficyt kaloryczny. Prosta porada o której wszyscy wiemy i możemy dać ją każdemu. Jednak trudniejsza w realizacji...