Jeśli masz system oparty nieco bardziej na intuicji i doświadczeniu to rozumiem. W takiej sytuacji emocje odgrywają ważniejszą rolę.
Co do myfxbooka, to nie planowałem go nigdy podpinać, bo nie lubię kiedy "coś" ma wgląd w moje dane i kiedy moje dane są zbyt ogólnodostępne (To kwestia bardziej bezpieczeństwa, aniżeli czegokolwiek innego), ale swoje wyniki już nie raz pokazywałem - nawet na tym forum. Pod koniec roku tez chętnie pokażę. Ja jednak działam nieco bardziej algorytmicznie - stąd emocje / przeczucia / intuicja u mnie nie grają większego znaczenia.
Nie ma miejsca na mity by Ink
Re: Nie ma miejsca na mity by Ink
myfxbook na demo jest anonimowy, tak czy inaczej według zasady z pierwszego posta kwestie psychologiczne mamy już zamknięte, każdy oceni po swojemuKrisRapin pisze: ↑09 paź 2024, 13:31Jeśli masz system oparty nieco bardziej na intuicji i doświadczeniu to rozumiem. W takiej sytuacji emocje odgrywają ważniejszą rolę.
Co do myfxbooka, to nie planowałem go nigdy podpinać, bo nie lubię kiedy "coś" ma wgląd w moje dane i kiedy moje dane są zbyt ogólnodostępne (To kwestia bardziej bezpieczeństwa, aniżeli czegokolwiek innego), ale swoje wyniki już nie raz pokazywałem - nawet na tym forum. Pod koniec roku tez chętnie pokażę. Ja jednak działam nieco bardziej algorytmicznie - stąd emocje / przeczucia / intuicja u mnie nie grają większego znaczenia.

To tak jak Kolumb kiedy wyruszył, nie wiedział, dokąd zmierza, a kiedy przybył, nie wiedział, gdzie jest.chęć publikowania wyników i pokazania się z jak najlepszej strony może wywoływać niepotrzebną presję i prowadzić do pochopnych decyzji.
70% to zarządzanie ryzykiem i ochrona depozytu, 29% to przewidzenie kierunku, a 1% to wybór miejsca wejścia. Natomiast w internecie można przeczytać, że 99% uwagi poświęca się miejscu wejścia z SL i TP , a jedynie 1% uwagi poświęca się zarządzaniu ryzykiem, które sprowadza się do stwierdzenia „1% na trade”.
To tak jak - Mity na temat zawodności analizy technicznej na rynku Forex.Ink. pisze: ↑09 paź 2024, 16:4870% to zarządzanie ryzykiem i ochrona depozytu, 29% to przewidzenie kierunku, a 1% to wybór miejsca wejścia. Natomiast w internecie można przeczytać, że 99% uwagi poświęca się miejscu wejścia z SL i TP , a jedynie 1% uwagi poświęca się zarządzaniu ryzykiem, które sprowadza się do stwierdzenia „1% na trade”.
Mitem krążącym na różnych blogach i stronach internetowych jest to, że analiza techniczna nadaje się tylko do handlu krótkoterminowego, na rynkach wysokiego ryzyka. (rynek walutowy).
Prawda jest taka, że analiza techniczna od wielu lat jest narzędziem wielkich spekulantów i traderów, którzy osiągnęli wysokie zyski.
Są dowody z 1920 roku na istnienie wielkiego inwestora i spekulanta Jessego Livermore'a , przez wielu uważanego za pierwszego analityka technicznego. Jego strategia była średnio- i długoterminowa... Nie można więc zarzucać, że analiza techniczna służy jedynie do krótkoterminowego przewidywania cen, z AT można korzystać przez różne okresy czasu. Od wykresów jednominutowych po wykresy miesięczne.
Zgadzam się w pełni z treścią. Analizę techniczną można stosować od interwału M1 aż po W1 i wyżej. Co więcej, wykresy są fraktalne, co oznacza, że na podstawie samego wykresu nikt nie jest w stanie jednoznacznie wskazać, jaki to interwał. W związku z tym nie ma powodu, by zakładać, że analiza techniczna działa na jednym interwale, a na innym nie. Gdyby istniały zauważalne różnice w krótkoterminowych wykresach, każdy doświadczony trader potrafiłby je odróżnić – a tak nie jest. Niemniej jednak, w mojej opinii, analiza techniczna jako metoda nie działa. Nadaje się do pobieżnej analizy, aby w przybliżeniu określić, gdzie znajdujemy się na wykresie, ale do zawierania transakcji i podobnych działań raczej nie.
Jeżeli chodzi o rzetelność i trafność analizy technicznej:Zapomniałeś dodać IMO![]()
Można to zbadać, pytając osoby pracujące w funduszach inwestycyjnych i dużych bankach inwestycyjnych.
Ci zarządzający portfelami systematycznie korzystają z analizy technicznej, aby podejmować rozsądne decyzje inwestycyjne. Jeśli ktoś przeszuka Internet i wyszuka traderów odnoszących sukcesy, znajdzie ważne informacje. Przez dziesięciolecia zbyt wielu inwestorów na rynku Forex i giełdowym zawdzięczało swój sukces analizie technicznej.
Ja osobiście cenią go bardzo, jako ważną część swojego arsenału.
Prawda jest taka, że nie wszystkie wskaźniki techniczne i oscylatory są przydatne dla wszystkich rynków.
Istnieją oscylatory i wzorce, których można używać w przypadku akcji i rynku Forex. Mogą nie robić tego samego w przypadku zakupu instrumentów pochodnych lub towarów.
Jeden z podstawowych błędów popełnianych przez traderów: używają wskaźników technicznych i formacji wykresów, które działają w jednej kategorii… dla wszystkich.
Innymi słowy, dla jakiejś innej kategorii, np. akcji, dane wskaźniki mogą nie działać....
To samo dotyczy kursu walutowego . Wskaźnik może tam skutecznie działać i nie działać np. w przypadku kryptowalut. Tym samym analiza techniczna traci swoją wiarygodność jako analiza. Wielu traderów uważa to za „przybliżoną i nienaukową analizę”.
Jeśli chodzi o dokładność przewidywań:
Prawda jest taka, że wielu inwestorów i analityków stara się dokładnie przewidzieć cenę kursu walutowego. To duży błąd.
Rynki to nie matematyka. Natura ludzka i psychologia są nieprzewidywalne w reakcjach na wydarzenia gospodarcze.
Dla danego przedziału cenowego i przedziału czasowego wystarczy dobre i statystycznie istotne prawdopodobieństwo.
Dlatego staramy się znaleźć oscylatory, mocne punkty wsparcia i oporu, które działają - nie zawsze... Ale w większości przypadków, przy największej (na ile możemy) szansie…
To także narzędzia, które uważamy za przydatne i niezawodne. Działać jako środek do prawidłowego i wiarygodnego przewidywania przebiegu kursu walutowego.
IMHO
Analiza techniczna dostarcza cennych narzędzi . Do prawidłowego przewidywania kursu walutowego.
Do każdego tradera należy sprawdzenie wierności i ważności wykresów i oscylatorów.
Analiza techniczna nie gwarantuje natychmiastowych zysków, ze 100% trafnością.
Analiza techniczna daje możliwość realistycznego przedstawienia aktualnej sytuacji.
I z prawdopodobieństwem próbuje przewidzieć przebieg kursów walut.
EOT
Niby chciałeś zaprzeczyć a powiedziałeś dokładnie to co to, jest narzędziem do przewodzenia kierunku kursu a nie gdzie i jak wejść, to że w bankach z niej korzystają nie znaczy we wchodzą na odbiciu od LT. Ja mówię że nie działa do ustalania momentu wejścia a jednak też używam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.