Nie ma miejsca na mity by Ink

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Nie ma miejsca na mity by Ink

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

Jeśli masz system oparty nieco bardziej na intuicji i doświadczeniu to rozumiem. W takiej sytuacji emocje odgrywają ważniejszą rolę.
Co do myfxbooka, to nie planowałem go nigdy podpinać, bo nie lubię kiedy "coś" ma wgląd w moje dane i kiedy moje dane są zbyt ogólnodostępne (To kwestia bardziej bezpieczeństwa, aniżeli czegokolwiek innego), ale swoje wyniki już nie raz pokazywałem - nawet na tym forum. Pod koniec roku tez chętnie pokażę. Ja jednak działam nieco bardziej algorytmicznie - stąd emocje / przeczucia / intuicja u mnie nie grają większego znaczenia.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

KrisRapin pisze:
09 paź 2024, 13:31
Jeśli masz system oparty nieco bardziej na intuicji i doświadczeniu to rozumiem. W takiej sytuacji emocje odgrywają ważniejszą rolę.
Co do myfxbooka, to nie planowałem go nigdy podpinać, bo nie lubię kiedy "coś" ma wgląd w moje dane i kiedy moje dane są zbyt ogólnodostępne (To kwestia bardziej bezpieczeństwa, aniżeli czegokolwiek innego), ale swoje wyniki już nie raz pokazywałem - nawet na tym forum. Pod koniec roku tez chętnie pokażę. Ja jednak działam nieco bardziej algorytmicznie - stąd emocje / przeczucia / intuicja u mnie nie grają większego znaczenia.
myfxbook na demo jest anonimowy, tak czy inaczej według zasady z pierwszego posta kwestie psychologiczne mamy już zamknięte, każdy oceni po swojemu :)

Hary
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hary »

chęć publikowania wyników i pokazania się z jak najlepszej strony może wywoływać niepotrzebną presję i prowadzić do pochopnych decyzji.
To tak jak Kolumb kiedy wyruszył, nie wiedział, dokąd zmierza, a kiedy przybył, nie wiedział, gdzie jest.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

70% to zarządzanie ryzykiem i ochrona depozytu, 29% to przewidzenie kierunku, a 1% to wybór miejsca wejścia. Natomiast w internecie można przeczytać, że 99% uwagi poświęca się miejscu wejścia z SL i TP , a jedynie 1% uwagi poświęca się zarządzaniu ryzykiem, które sprowadza się do stwierdzenia „1% na trade”.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Będą też śmieszki heheszki XD :

https://www.instagram.com/reel/DA5lG0HN ... IzczRkc3Jx

Hary
Gaduła
Gaduła

Ink. pisze:
09 paź 2024, 16:48
70% to zarządzanie ryzykiem i ochrona depozytu, 29% to przewidzenie kierunku, a 1% to wybór miejsca wejścia. Natomiast w internecie można przeczytać, że 99% uwagi poświęca się miejscu wejścia z SL i TP , a jedynie 1% uwagi poświęca się zarządzaniu ryzykiem, które sprowadza się do stwierdzenia „1% na trade”.
To tak jak - Mity na temat zawodności analizy technicznej na rynku Forex.

Mitem krążącym na różnych blogach i stronach internetowych jest to, że analiza techniczna nadaje się tylko do handlu krótkoterminowego, na rynkach wysokiego ryzyka. (rynek walutowy).
Prawda jest taka, że ​​analiza techniczna od wielu lat jest narzędziem wielkich spekulantów i traderów, którzy osiągnęli wysokie zyski.
Są dowody z 1920 roku na istnienie wielkiego inwestora i spekulanta Jessego Livermore'a , przez wielu uważanego za pierwszego analityka technicznego. Jego strategia była średnio- i długoterminowa... Nie można więc zarzucać, że analiza techniczna służy jedynie do krótkoterminowego przewidywania cen, z AT można korzystać przez różne okresy czasu. Od wykresów jednominutowych po wykresy miesięczne.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Zgadzam się w pełni z treścią. Analizę techniczną można stosować od interwału M1 aż po W1 i wyżej. Co więcej, wykresy są fraktalne, co oznacza, że na podstawie samego wykresu nikt nie jest w stanie jednoznacznie wskazać, jaki to interwał. W związku z tym nie ma powodu, by zakładać, że analiza techniczna działa na jednym interwale, a na innym nie. Gdyby istniały zauważalne różnice w krótkoterminowych wykresach, każdy doświadczony trader potrafiłby je odróżnić – a tak nie jest. Niemniej jednak, w mojej opinii, analiza techniczna jako metoda nie działa. Nadaje się do pobieżnej analizy, aby w przybliżeniu określić, gdzie znajdujemy się na wykresie, ale do zawierania transakcji i podobnych działań raczej nie.

Hary
Gaduła
Gaduła

Ink. pisze:
09 paź 2024, 19:23
Nadaje się do pobieżnej analizy, aby w przybliżeniu określić, gdzie znajdujemy się na wykresie, ale do zawierania transakcji i podobnych działań raczej nie.
Zapomniałeś dodać IMO :idea:
Jeżeli chodzi o rzetelność i trafność analizy technicznej:
Można to zbadać, pytając osoby pracujące w funduszach inwestycyjnych i dużych bankach inwestycyjnych.
Ci zarządzający portfelami systematycznie korzystają z analizy technicznej, aby podejmować rozsądne decyzje inwestycyjne. Jeśli ktoś przeszuka Internet i wyszuka traderów odnoszących sukcesy, znajdzie ważne informacje. Przez dziesięciolecia zbyt wielu inwestorów na rynku Forex i giełdowym zawdzięczało swój sukces analizie technicznej.
Ja osobiście cenią go bardzo, jako ważną część swojego arsenału.

Prawda jest taka, że ​​nie wszystkie wskaźniki techniczne i oscylatory są przydatne dla wszystkich rynków.
Istnieją oscylatory i wzorce, których można używać w przypadku akcji i rynku Forex. Mogą nie robić tego samego w przypadku zakupu instrumentów pochodnych lub towarów.
Jeden z podstawowych błędów popełnianych przez traderów: używają wskaźników technicznych i formacji wykresów, które działają w jednej kategorii… dla wszystkich.
Innymi słowy, dla jakiejś innej kategorii, np. akcji, dane wskaźniki mogą nie działać....
To samo dotyczy kursu walutowego . Wskaźnik może tam skutecznie działać i nie działać np. w przypadku kryptowalut. Tym samym analiza techniczna traci swoją wiarygodność jako analiza. Wielu traderów uważa to za „przybliżoną i nienaukową analizę”.

Jeśli chodzi o dokładność przewidywań:
Prawda jest taka, że ​​wielu inwestorów i analityków stara się dokładnie przewidzieć cenę kursu walutowego. To duży błąd.
Rynki to nie matematyka. Natura ludzka i psychologia są nieprzewidywalne w reakcjach na wydarzenia gospodarcze.
Dla danego przedziału cenowego i przedziału czasowego wystarczy dobre i statystycznie istotne prawdopodobieństwo.
Dlatego staramy się znaleźć oscylatory, mocne punkty wsparcia i oporu, które działają - nie zawsze... Ale w większości przypadków, przy największej (na ile możemy) szansie…
To także narzędzia, które uważamy za przydatne i niezawodne. Działać jako środek do prawidłowego i wiarygodnego przewidywania przebiegu kursu walutowego.
IMHO
Analiza techniczna dostarcza cennych narzędzi . Do prawidłowego przewidywania kursu walutowego.
Do każdego tradera należy sprawdzenie wierności i ważności wykresów i oscylatorów.
Analiza techniczna nie gwarantuje natychmiastowych zysków, ze 100% trafnością.
Analiza techniczna daje możliwość realistycznego przedstawienia aktualnej sytuacji.
I z prawdopodobieństwem próbuje przewidzieć przebieg kursów walut.
EOT

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Hary pisze:
10 paź 2024, 07:34
Analiza techniczna dostarcza cennych narzędzi . Do prawidłowego przewidywania kursu walutowego.
Do każdego tradera należy sprawdzenie wierności i ważności wykresów i oscylatorów.
Analiza techniczna nie gwarantuje natychmiastowych zysków, ze 100% trafnością.
Niby chciałeś zaprzeczyć a powiedziałeś dokładnie to co to, jest narzędziem do przewodzenia kierunku kursu a nie gdzie i jak wejść, to że w bankach z niej korzystają nie znaczy we wchodzą na odbiciu od LT. Ja mówię że nie działa do ustalania momentu wejścia a jednak też używam ;)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ