Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Hary
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Hary »

Ink. pisze:
02 sie 2024, 14:48
Dałbym sobie ręke uciać ze to CHATGPT ;)
"Miałem kiedyś kobietę. I wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz co? Teraz bym qrwa nie miał ręki" :d :d
Kiedy ma się prawo do nieograniczonej liczby błędów, jest się pewnym, że pewnego dnia odniesie się sukces.
Błądzić jest rzeczą ludzką, a obwinianie komputera jeszcze bardziej.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Hary pisze:
02 sie 2024, 16:27
Ink. pisze:
02 sie 2024, 14:48
Dałbym sobie ręke uciać ze to CHATGPT ;)
"Miałem kiedyś kobietę. I wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz co? Teraz bym qrwa nie miał ręki" :d :d
Właśnie tego szukałam, w formie memu :lol:
Klasyka :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=NklSgmYbpSE
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:
02 sie 2024, 13:28
nie wiem dlaczego ale jak czytam twoje posty to mam wrażenie ze rozmawiam z AI XD
Przypomniałeś mi :idea:

To jako ciekawostka, bo do głupot to ja zawsze pierwsza - to naprawdę chatgpt, wersja najbardziej podstawowa, open - musiałam spróbować, bo nie byłabym sobą 8)

Szczegółowa analiza.

Średnie kroczące:
MA(5) poniżej MA(50), ale powyżej MA(100) i MA(200): Szybka średnia krocząca wskazuje na krótkoterminowe zmiany, jednak jej pozycja poniżej MA(50) może sygnalizować niepewność lub konsolidację.
MA(50) poniżej MA(100) i MA(200): Średnia krocząca średnioterminowa poniżej długoterminowych średnich kroczących potwierdza ogólny trend spadkowy.
MA(100) i MA(200): Utrzymują się jako kluczowe wsparcia. Cena znajdująca się poniżej tych średnich potwierdza długoterminowy trend spadkowy.

Bollinger Bands:
Cena znajduje się blisko górnego pasma Bollinger Bands, co może sugerować, że rynek jest blisko wykupienia. Odbicie od górnego pasma może prowadzić do korekty cen w dół.
Pasma są stosunkowo szerokie, co wskazuje na zwiększoną zmienność.

RSI (Relative Strength Index):
RSI wynosi 57.84: Wskaźnik w strefie neutralnej, bliżej granicy wykupienia (70). Sugeruje, że rynek ma jeszcze miejsce na wzrost, ale zbliża się do poziomu, gdzie może nastąpić korekta.

MACD (Moving Average Convergence Divergence):
MACD (1.7) poniżej linii sygnału (2.6): Wskazuje na potencjalne osłabienie trendu wzrostowego.
Histogram: Pokazuje negatywną dywergencję, co może sugerować zbliżające się spadki.

Kluczowe poziomy:
Opór: 5548.6
Wsparcie: 5533.0

Wnioski i zalecenia:
Obserwacja poziomów wsparcia i oporu: Kluczowe będzie monitorowanie reakcji cen na poziomach 5548.6 (opór) i 5533.0 (wsparcie). Przebicie oporu może sygnalizować kontynuację wzrostów, a przebicie wsparcia może prowadzić do dalszych spadków.
Średnie kroczące: Obserwacja skrzyżowań MA(50) z MA(100) i MA(200) oraz reakcji ceny względem tych średnich kroczących pomoże w ocenie długoterminowego trendu.
Bollinger Bands: Cena blisko górnego pasma może sugerować zbliżającą się korektę, zwłaszcza jeśli RSI wzrośnie powyżej 70.
RSI: Monitorowanie RSI w okolicy 70 może dostarczyć sygnałów do wyjścia z pozycji, natomiast spadek poniżej 50 może być sygnałem do wejścia w krótkie pozycje.
MACD: Obserwacja histogramu oraz linii sygnału. Przecięcie MACD linii sygnału od dołu może być sygnałem kupna, podczas gdy przecięcie od góry sygnałem sprzedaży.
Podsumowanie:
Aktualne wskaźniki sugerują krótkoterminowy trend wzrostowy, jednak długoterminowy trend pozostaje spadkowy. Zaleca się ostrożność i monitorowanie kluczowych wskaźników technicznych oraz poziomów wsparcia i oporu przed podejmowaniem decyzji inwestycyjnych.

I teraz tak.
Brzmi jakby analityk pisał, dużo słów wyglądających na mądre a treści niewiele (zwłaszcza konkretnej). Sens ogólny zachowany, w krótkim terminie miał rację (to był koniec czerwca).
Spadki są?
8)

Mądro-głupi, i tyle. Jak ktoś zaczyna z fx lub nie rozumie, to może w takie "analizy" uwierzy - mam na myśli użycie chata przez naciągaczy, którzy mogą sprawiać wrażenie o wiele mądrzejszych niż są.

Hary
Stały bywalec
Stały bywalec

Z6.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy ma się prawo do nieograniczonej liczby błędów, jest się pewnym, że pewnego dnia odniesie się sukces.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Hary, nie zapomnę dziś wyjechać, słowo :lol:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Wezmę Twoją wypowiedź, bo nie będę znowu trollem w cudzym wątku.
Hary pisze:
08 sie 2024, 18:31
Ciekawe zachowanie S&P 500 w latach wyborczych:
Indeks S&P 500 pokazuje, że często reaguje on na wydarzenia polityczne i wybory. Oto kilka wyników S&P 500 w różnych latach wyborczych:
– 2004: Podczas reelekcji George’a W. Busha indeks S&P 500 wzrósł o około 9% .
– 2012: W roku wyborów pomiędzy Barackiem Obamą a Mittem Romneyem indeks S&P 500 wzrósł o około 13,4% .
– 2016: S&P 500 rośnie o około 9,5% , pomimo początkowej zmienności po niespodziewanym zwycięstwie Trumpa.
– 2020: Pomimo pandemii Covid-19 i związanej z nią niepewności, indeks S&P 500 wzrósł o około 16,3% .
- 2024 do chwili obecnej +9,50%
Zwrot indeksu S&P 500 od początku stycznia do połowy lipca 2024 r. wyniósł około 19,00%, ponieważ inwestorzy skupiali się na danych ekonomicznych i decyzjach monetarnych Rezerwy Federalnej.
Lecz z niedawnym krachem na rynku japońskim indeks S&P 500 spadł, ale jak dotąd ma zwrot w wysokości około 9,50%
Z tego wynika że, ważne jest przyglądanie się wydarzeniom politycznym i ich potencjalnego wpływu na rynki.
Warto się zastanowić jak wydarzenia polityczne nie będą miały potencjalnego wpływu na rynki.
Chociaż krótkoterminowa zmienność może być nieunikniona, perspektywa długoterminowa często oferuje najlepszą strategię radzenia sobie z niepewnością polityczną.
:idea:
Fajnie trafiasz w moje rozkminy.
Wiosną (zimą?) słuchałam wywiadu z jakimś amerykanistą, nazwiska nie pamiętam, ekonomistą. Trump miał wtedy przewagę, rosnącą, a ten gość powiedział - spoko, luz, jak Trumo za bardzo obrośnie w piórka, to zostaną podjęte działania aby ten stan zmienić. W sensie, że wejdą duże pieniądze i duzi gracze, by zminimalizować ryzyko jego wyboru. Z ciekawością zatem oglądam to, co się dzieje w Hameryce - bo póki co, zgadza się z tą teorią. Oczywiście, nic nie jest przesądzone bo ich ordynacja wyborcza jest pokręcona, ale to co pewne - poparcie dla Trumpa wyhamowało.
I od wtedy mam w głowie pytanie - czy giełda może być narzędziem politycznym? Brzmi abstrakcyjnie, zwłaszcza w kontekście indeksów USA, ale...?
Oczywiście, teorie spiskowe mają to do siebie, że wszystko się zgadza, wiadomo :lol:
Co myślisz?

PS.

Hary
Stały bywalec
Stały bywalec

Anomalia pisze:
08 sie 2024, 19:10
Wiosną (zimą?) słuchałam wywiadu z jakimś amerykanistą, nazwiska nie pamiętam, ekonomistą. Trump miał wtedy przewagę, rosnącą, a ten gość powiedział - spoko, luz, jak Trumo za bardzo obrośnie w piórka, to zostaną podjęte działania aby ten stan zmienić. W sensie, że wejdą duże pieniądze i duzi gracze, by zminimalizować ryzyko jego wyboru. Z ciekawością zatem oglądam to, co się dzieje w Hameryce - bo póki co, zgadza się z tą teorią. Oczywiście, nic nie jest przesądzone bo ich ordynacja wyborcza jest pokręcona, ale to co pewne - poparcie dla Trumpa wyhamowało.
I od wtedy mam w głowie pytanie - czy giełda może być narzędziem politycznym? Brzmi abstrakcyjnie, zwłaszcza w kontekście indeksów USA, ale...?
Oczywiście, teorie spiskowe mają to do siebie, że wszystko się zgadza, wiadomo :lol:
Co myślisz?

PS.
o załączniku :?: rewelacja ,bardzo lubię takie cyferki :d można jajecznicę na pomniku marmurowym usmażyć :p

Zaczynają mnie coraz bardziej ciekawić kraje BRICS jako nowa siła w systemie międzynarodowym :?: :idea:
Członkowie BRICS utworzyli Nowy Bank Rozwoju (NDB) w celu finansowania projektów infrastrukturalnych i zrównoważonego rozwoju w krajach rozwijających się i wschodzących.
Utworzyły także Szanghajską Organizację Współpracy (SCO), aby promować współpracę w zakresie bezpieczeństwa, handlu i energii.
Ciekawe co z tego wyniknie :idea: :?: :!:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Hary pisze:
08 sie 2024, 20:19
Anomalia pisze:
08 sie 2024, 19:10
Co myślisz?

PS.
o załączniku :?: rewelacja ,bardzo lubię takie cyferki :d można jajecznicę na pomniku marmurowym usmażyć :p

Zaczynają mnie coraz bardziej ciekawić kraje BRICS jako nowa siła w systemie międzynarodowym :?: :idea:
Członkowie BRICS utworzyli Nowy Bank Rozwoju (NDB) w celu finansowania projektów infrastrukturalnych i zrównoważonego rozwoju w krajach rozwijających się i wschodzących.
Utworzyły także Szanghajską Organizację Współpracy (SCO), aby promować współpracę w zakresie bezpieczeństwa, handlu i energii.
Ciekawe co z tego wyniknie :idea: :?: :!:
A Unit? Masowe, gigantyczne zakupy złota?
Andres, ja chętnie do rozkmin zawsze :idea: Tym bardziej, że Rosja i Chiny chodzą mi mocno po głowie, oraz zielona rewolucja w tle. Ale to później.

Czytam teraz artykuł, i pojawia się taka teza:
"Trend demograficzny oznacza kłopoty dla rosyjskiej gospodarki, która już teraz boryka się z poważnym niedoborem pracowników. Według szacunków Instytutu Ekonomii Rosyjskiej Akademii Nauk pod koniec 2023 r. w Rosji brakowało rekordowej liczby 5 mln pracowników.
Rosja zaczęła posiłkować się migrantami, a nawet pracą więźniów, aby uzupełnić swoją siłę roboczą, ale zdaniem naukowców z think-tanku nie są to zrównoważone rozwiązania problemu demograficznego.
"Rząd Putina nie wykazał widocznego zaniepokojenia faktem, że populacja Rosji może zostać zmniejszona o połowę do końca stulecia. O ile przywódcy Rosji nie zdołają opracować i sfinansować bardziej efektywnego pakietu rozwiązań, jedynym rozwiązaniem dla spadku liczby ludności będzie kombinacja przyłączania nierosyjskich terytoriów i/lub imigracji z Azji i Afryki" — stwierdzili naukowcy w raporcie opublikowanym w tym tygodniu.
"Ponieważ populacja Rosji nadal spada, imigranci będą mieli coraz większe znaczenie dla ożywienia gospodarczego" — dodano w raporcie.
Eksperci stwierdzili, że kurcząca się populacja może spowodować szereg problemów dla rosyjskiej gospodarki, takich jak niższy wzrost i produktywność. Atlantic Council przewidywał wcześniej, że do 2026 r. gospodarka Rosji może pozostać w tyle za Indonezją, gdzie rośnie liczba ludności.
"Wybrany przez Putina moment na agresję militarną w Ukrainie mógł świadczyć o zrozumieniu, że sytuacja demograficzna (i gospodarcza) Rosji nie poprawi się w ciągu najbliższych dwóch dekad. Jednak wojna zmienia narastający kryzys w katastrofę" — czytamy w raporcie.
Już od dawna rosyjska gospodarka stoi na glinianych nogach, zwłaszcza że inwazja na Ukrainę staje się coraz bardziej kosztowna i szkodzi powiązaniom gospodarczym z globalnymi rynkami."
https://www.onet.pl/informacje/business ... j,211f4564

Jakby się tak zastanowić, to pomijając kwestie gospodarcze, demografii się nie oszuka. I w Chinach i w Rosji, obydwa kraje czeka zapaść ale w Rosji szybciej i bardziej.
Zatem - nie pytanie "czy" tylko "kiedy" Chiny pójdą "po swoje".

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Misz-masz, nie szkodzi: zostawiam, żeby mi nie umknęło - myśl do rozwinięcia później.
Rozmowa z 15 lipca tego roku, VIX 13,79 oraz dodatkowy wykres z dzisiaj, z zaznaczeniem tamtego miejsca.
Aktualny pik jest zbliżony wielkością do tego z wybuchu wojny, o ile dobrze widzę (sprawdzę).
Anomalia pisze:
Cblondyn pisze:A jak otworze pozycje na VIX to zapewniam, że ci o nim powiem. Bo w ciekawym miejscu jest.
Szczerze powiedziawszy, to aż mnie otrzepało jak to przeczytałam. Sytuacyjnie, i poprzez skojarzenie z Tobą właśnie.
W styczniu 2020 spieraliśmy się o vix, z różnych względów pamiętam bardzo tamtą rozmowę - że w ciekawym miejscu jest, z tym że inaczej widzieliśmy sprawę. I oczywiście, jak zwykle, irytowałeś się na mnie, że tępa dzida at nie ogarnia :lol: , zaczęłam elkować.

Z perspektywy czasu, i przez zestawienie tych dwóch obrazków - wręcz identycznych wartości vix - wszystkim nam życzę, aby "ciekawe miejsca na vix" - omijały nas szerokim łukiem :roll:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nie da się edytować posta z wczoraj :shock:

Tak, vix mówi, że wybuch wojny w Ukrainie był mniejszym problemem niż podniesienie przez BoJ stóp o kawałek procenta, z komentarzem Uedy w tle.

e: W sumie ta ironia jest rozżaleniem, świat bardziej dba o dutki niż o ludzi :roll:

ODPOWIEDZ