Ink. pisze: ↑02 sie 2024, 13:28
nie wiem dlaczego ale jak czytam twoje posty to mam wrażenie ze rozmawiam z AI XD
Przypomniałeś mi
To jako ciekawostka, bo do głupot to ja zawsze pierwsza - to naprawdę chatgpt, wersja najbardziej podstawowa, open - musiałam spróbować, bo nie byłabym sobą
Szczegółowa analiza.
Średnie kroczące:
MA(5) poniżej MA(50), ale powyżej MA(100) i MA(200): Szybka średnia krocząca wskazuje na krótkoterminowe zmiany, jednak jej pozycja poniżej MA(50) może sygnalizować niepewność lub konsolidację.
MA(50) poniżej MA(100) i MA(200): Średnia krocząca średnioterminowa poniżej długoterminowych średnich kroczących potwierdza ogólny trend spadkowy.
MA(100) i MA(200): Utrzymują się jako kluczowe wsparcia. Cena znajdująca się poniżej tych średnich potwierdza długoterminowy trend spadkowy.
Bollinger Bands:
Cena znajduje się blisko górnego pasma Bollinger Bands, co może sugerować, że rynek jest blisko wykupienia. Odbicie od górnego pasma może prowadzić do korekty cen w dół.
Pasma są stosunkowo szerokie, co wskazuje na zwiększoną zmienność.
RSI (Relative Strength Index):
RSI wynosi 57.84: Wskaźnik w strefie neutralnej, bliżej granicy wykupienia (70). Sugeruje, że rynek ma jeszcze miejsce na wzrost, ale zbliża się do poziomu, gdzie może nastąpić korekta.
MACD (Moving Average Convergence Divergence):
MACD (1.7) poniżej linii sygnału (2.6): Wskazuje na potencjalne osłabienie trendu wzrostowego.
Histogram: Pokazuje negatywną dywergencję, co może sugerować zbliżające się spadki.
Kluczowe poziomy:
Opór: 5548.6
Wsparcie: 5533.0
Wnioski i zalecenia:
Obserwacja poziomów wsparcia i oporu: Kluczowe będzie monitorowanie reakcji cen na poziomach 5548.6 (opór) i 5533.0 (wsparcie). Przebicie oporu może sygnalizować kontynuację wzrostów, a przebicie wsparcia może prowadzić do dalszych spadków.
Średnie kroczące: Obserwacja skrzyżowań MA(50) z MA(100) i MA(200) oraz reakcji ceny względem tych średnich kroczących pomoże w ocenie długoterminowego trendu.
Bollinger Bands: Cena blisko górnego pasma może sugerować zbliżającą się korektę, zwłaszcza jeśli RSI wzrośnie powyżej 70.
RSI: Monitorowanie RSI w okolicy 70 może dostarczyć sygnałów do wyjścia z pozycji, natomiast spadek poniżej 50 może być sygnałem do wejścia w krótkie pozycje.
MACD: Obserwacja histogramu oraz linii sygnału. Przecięcie MACD linii sygnału od dołu może być sygnałem kupna, podczas gdy przecięcie od góry sygnałem sprzedaży.
Podsumowanie:
Aktualne wskaźniki sugerują krótkoterminowy trend wzrostowy, jednak długoterminowy trend pozostaje spadkowy. Zaleca się ostrożność i monitorowanie kluczowych wskaźników technicznych oraz poziomów wsparcia i oporu przed podejmowaniem decyzji inwestycyjnych.
I teraz tak.
Brzmi jakby analityk pisał, dużo słów wyglądających na mądre a treści niewiele (zwłaszcza konkretnej). Sens ogólny zachowany, w krótkim terminie miał rację (to był koniec czerwca).
Spadki są?
Są
Mądro-głupi, i tyle. Jak ktoś zaczyna z fx lub nie rozumie, to może w takie "analizy" uwierzy - mam na myśli użycie chata przez naciągaczy, którzy mogą sprawiać wrażenie o wiele mądrzejszych niż są.