ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Polecam DAX, 5. Dobrze chodzi.
Untitled.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Money Never Sleeps

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

MauiBreaker pisze:
18 paź 2023, 11:14
Sesja Londyn dzisiaj kolejny raz breaker po wybiciu stopów, gdzie cena się zatrzymała na Dziennym FVG 50% :idea: dodatkowo 1H Order block, czekamy na co -> BREAKER -> Target główny -> Wierzchołki z sesji Azja

Dzisaj bez newsów, raczej będziemy mieć konsolidację w czasie AM, nie spodziewam się szału, jesteśmy w nadal w tygodniowej akumulacji, czekamy na newsy ->czwartek ->piątek

Dzisiaj na zakończenie sesji PM Apple ma wyniki Q3 także spodziewam się ładnego ruchu za min. 100 punktów z kilka minut po 4pm (20 w Polsce) :twisted:
Pomyłka z mojej strony nie Apple tylko Tesla ma wyniki, właśnie wyszły i ładna reakcja.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

AM sesja była dla mnie bardzo szybka, kupiłem pierszy Order block na 1min wykresie, Target 50% NROG (new range opening Gap) czyli gap miedzy zamknięciem poprzedniej sesji i otwarciem nowej :idea:

Nie dotykałem wykresu potem do PM sesji, jak rano napisałem spodziewam się konsolidacji.

Pm Sesja piękne cena poleciała po całym dniu konsolidacji.
Wejście Breaker Target 4STDV oraz dołki poprzedniego tygodnia na ES :idea:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

raf1002 pisze:
18 paź 2023, 11:40
MB - prośba o ocenę mojego pierwszego malunku, na razie samego wejścia, bez czasu i targetu.
EDIT: oj nie zauważyłem, że też wstawiłeś, a to malowanie troche czasu zajmuje jednak. No i oczywiście jeszcze nie wiem dlaczego potem spadło jeszcze niżej :lol:
Nic nie mam do dodania, wszystko perfect, ładnie OB wyłapany oraz łapanie stopów 👌
Gratuluję widać że się przyłożyłeś do nauki tematu :564:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Sesja AM 10:50 macro Breaker jeden target osiągnięty, resztę pozycji musiałem uciąć chwile po pierwszej ponieważ zbliżaliśmy się do Lunch oraz Powell miał przemawiać.

Przemowa FED'u wprowadziła rynek w profil S&D (Seek & Destroy) czyli wybijamy wszystkich z góry i z dołu, czyli jedna wielka akumulacja, żeby na PM sesji dystrybuować.

PM wejście 5min FVG z 1:35pm, 50% kilka razy respektowane i dystrybucja w dół, prawie do mojego Targetu, najpóźniej o16 zamykam wszystko zawsze. Ostatnie Macro 3:50-4:10pm było bardzo ciekawe i "przypadkowe" run on short term buy stops

raf1002
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raf1002 »

MauiBreaker pisze:
18 paź 2023, 23:28
raf1002 pisze:
MB - prośba o ocenę mojego pierwszego malunku, na razie samego wejścia, bez czasu i targetu.
EDIT: oj nie zauważyłem, że też wstawiłeś, a to malowanie troche czasu zajmuje jednak. No i oczywiście jeszcze nie wiem dlaczego potem spadło jeszcze niżej :lol:
Nic nie mam do dodania, wszystko perfect, ładnie OB wyłapany oraz łapanie stopów 👌
Dzięki! Morale Up :)
Żeby jeszcze tego czasu było więcej na nauke, fajnie masz że nie musisz pracować :wink:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

raf1002 pisze:
20 paź 2023, 11:56
MauiBreaker pisze:
18 paź 2023, 23:28
raf1002 pisze:
Dzięki! Morale Up :)
Żeby jeszcze tego czasu było więcej na nauke, fajnie masz że nie musisz pracować :wink:
Wkrótce i ty nie będziesz :564:
ale w sumie to co robimy, jak nie pracujemy :d

Jeśli chodzi o naukę, każdy dotrze tam we właściwym czasie dla siebie, bez presji bo dupa z tego będzie. Uczysz się tzw. technical science, nie jest to fizyka kwantowa, ale blisko :twisted:

Jak już pisałem wcześniej sztuką jest opanowanie siebie i swoich emocji, trading pokaże Ci kim jesteś, czy jesteś impulsywny i nie czekasz na setup czy gonisz cenę, na może nie panujesz nad swoim hazardzistą wewnątrz, który jest u każdego z nas, tylko trzeba go stłumić i w czas rozpoznawać aby zareagować... Trading to nie tylko wejścia, 99% czekania 1% tradowania

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy dzień był jeden z tych które chcemy żeby były codziennie.
Jesteśmy w 3 tygodniu miesiąca, po akumulacji (1 tydzień), manipulacji (2 tydzień) teraz 3 tydzień dystrybucji ceny, to jest najlepszy okres aby trzymać pozycje dłużej. Ja osobiście jestem z natury Scalperem, wchodzę zbieram swoje kilkanaście punktów i uciekam nie jestem w stanie trzymać kilka dni i czekać na zyski, nie mogę, próbowałem nie śpię dobrze, wolę 2-3 wejścia w ciągu dnia i widzieć efekt tu i teraz.

Jeśli chodzi o wejścia złapałem NY open 9:30, pierwsze wybicie sell stopów u góry, ja to od razu sprzedawałem, kupujący zostali złapani, Target były dołki z 3:25am (London) oraz ten sam poziom 8:25am, czyli podwójne dno, gdzie leży pełno $$$, cena prawie tam doszła, ale zaczęła zawracać i musiałem uciąć ostatni kontrakt, myślałem że wybiją wierzchołki z Londynu i wtedy polecimy w dół, tak też się nie stało, wtedy zapaliła mi się lampka UWAGA, czekać aż wybiją i ani na ES ani na YM nie zostały wybite wierzchołki Londynskiej sesji, cena poleciała gwałtownie w dół wybijając dołki o których wspomniałem wcześniej, mieliśmy breakera, ale dla mnie wybicie tych wierzchołków choćby 0,25 punkta robi różnice, więc przynajmniej znałem kierunek. A kierunek od miesiąca -> to podwójne dołki na dziennym wykresie.

Znaleźliśmy się w dystrybucji nowej 4h świeczki, po wybiciu dołków w rejonie 1-1,5 STDV tzw. SBZ (Silver Bullet Zone) jest to moje miejsce najczęściej na dodawanie pozycji albo wejście jak przegapiłem pierwsze, szukam pierwszy FVG w okolicy 1-1,5 STDV, jak nie ma FVG to wybicie stopów krótko terminowe, potencjał do 2STDV był ponad 50 punktów więc atakowałem.

Na filmie dzisiejeszym pokazuje dokładnie który FVG był kluczowy, nie boję się że cena poleci wyżej, ponieważ miesięczna świeca jest w dystrybucji, a jak jestem w błędzie, to stop ma zrobić swoje zadanie, założenie Order block ma trzymać cenę oraz chce widzieć wszystkie świeczki Bull (niebieskie u mnie) żeby nie zostały przebite, mają działać jak opór :shock: , wejdzcie na wykres i zobaczcie sami jak się cena zachowuje wykres 1min, jak jesteśmy w MMBM albo MMSM (Market Maker Sell Model w tym wypadku) - o tym niebawem

Potem Lunch klasycznie, bez niespodzianek konsolidacja- akumulacja oraz łapanie buy stopów, ci którzy sprzedają obiżyli swoje stopy zostają zjadani. 1:30pm koniec lunch cena kontynuuje tam gdzie ma iść z wyższej ramy czasowej.

Moje wejście na PM sesji setupem Mitigation block, czyli zasada podobna jak breaker, jeśli chodzi o samo wejście, jednak nie ma tego wybicia stopów poprzedneigo wierzchołka, czyli coś co mieliśmy na NY open, jednak tutaj czas odgrywał ważniejszą rolę ponieważ zostało nam 2h do końca sesji, do celu kawał drogi, a ruch o 1:20pm był ewidentnie widoczną manipulacją, nie ma potrzeby tam wracać Smart Money znalazł wystarczająco zleceń kupujących gdzie mógł złożyć swoje ostanie zlecenia na sprzedaż.

Link do filmu za chwilę podrzucę.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

ODPOWIEDZ