ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Hejkafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: Hejkafx »

MauiBreaker pisze:
12 paź 2023, 17:38
Lecimy w dół 👇 Dzienny SIBI osiągnięty czas na równe dno z wiadomości ok.9
Z ciekawości zapytam jak rozegrałeś to wejście? Bo rynek rzeczywiście poszedł w dół ale najpierw podszedł do góry trochę wyżej niż miałeś stop loss na Twoim screenie. Zamknąłeś transakcje i wszedłeś ponownie? Czy po prostu stop loss i po temacie?

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

Hejkafx pisze:
13 paź 2023, 09:00
MauiBreaker pisze:
12 paź 2023, 17:38
Lecimy w dół 👇 Dzienny SIBI osiągnięty czas na równe dno z wiadomości ok.9
Z ciekawości zapytam jak rozegrałeś to wejście? Bo rynek rzeczywiście poszedł w dół ale najpierw podszedł do góry trochę wyżej niż miałeś stop loss na Twoim screenie. Zamknąłeś transakcje i wszedłeś ponownie? Czy po prostu stop loss i po temacie?
Tak niestety tutaj źle to rozegrałem wczoraj, praktycznie na zero mnie wybiło.
Miałem mega wejście ale czas był zły, Lunch zrobił swoje i poleciało o której -> 1pm z zegarkiem w ręku, miałem nadzieję że jeszcze pokaże jakąś manipulację ok 1:30pm ale runęło i trudno tak bywa nie ma co gonić ceny, mamy codziennie okazje :564:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj Wejście MACRO 8:20-8:40
Najlepsze wejście z potwierdzeniem breakera o 8:22am. Moje o 8:23am nie ma co narzekać. Cena była w discount i widać spróbuje wybić wierzchołki Azji zanim runiemy ponownie w dół.

Dla mnie to na tyle dzisiaj z wejść raczej, nie będę przy komputerze dzisiaj po 10am akurat czerwony folder newsów, można się spodziewać po tej godzinie fajnych ruchów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Wieczorkiem odpowiem na pytania wcześniejsze, miałem w tym tygodniu trochę zadań rodzinnych do wykonania.
:564:

Awatar użytkownika
matman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: matman »

Też gram bez wskaźników i widziałbym tego longa po korekcie w taki sposób:

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

raf1002 pisze:
12 paź 2023, 11:59
MauiBreaker pisze:
12 paź 2023, 09:26
IFVG - czyli Inverted FVG, kiedyś jako FVG teraz do obracamy i chcemy żeby robił za wsparcie i nie może zamknąć ciałem świeczki powyżej 50%
A nie jako opór?

FVG - jest coś czego nie rozumiem w tej koncepcji - w danym miejscu na wykresie ten układ może wyglądać całkiem inaczej na różnych interwałach (rozmiar, obszar), a na niektórych może go w ogóle nie być. W filmiku nr 7 Master Michael mówi, że po pojawieniu się MSS szuka FVG aż go znajdzie na różnych interwałach 5,4,3,2,1 minut. Jesli weźmiemy pod uwagę, że ważne jest jeszcze od której świeczki zaczynamy liczyć i rysować te 2,3,4 minut, to wychodzi nam aż 10 kombinacji i tyle wykresów do śledzenia.
FreeWay pisze:
10 paź 2023, 21:18
Coś tu cicho jak cicho to zwykle trwa zła passa i autor nie ma motywacji żeby opisywać metodę bo sam w nią wątpi.
I po co to napisałeś? Jesteś z tego powodu bardziej szczęśliwy, bo do wątku zupełnie nic nie wniosło, eh...ta polska zawiść :?
'A nie jako opór?"
Jasne że jako opór, mój błąd, ciężko mi jeszcze na polski przekładać te wszystkie pojęcia.

Jeśli chodzi o FVG to wyższa rama czasowa ma zawsze pierwszeństwo, czyli są to bardziej ważne poziomy -> tak w zeszłym tygodniu było widać jak cena zareagowała w dziennym SIBI/FVG.
Jako że cena jest fraktalna, czyli to co się dzieje na dziennym wykresie, to samo dzieje się na 15 sekundowym wykresie.
Wchodząc na ramie 1H nie możemy oczekiwać zysków po 10 minutach.

Szukając FVG najważniejsze jest gdzie jesteśmy w stosunku to zakresu ostatnich ruchów.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Jeśli chodzi o zakres ceny, czyli tak zwane IPDA (Interbank Price Delivery Algorithm)

Zawsze patrzymy w wstecz:

1. Dzienny wykres -> 60 dni wstecz -> 20-40-60 dni (3 miesiące)

2. 4H wykres -> 15 dni wstecz -> 5-10-15 dni (3 tygodnie)

3. 15M wykres -> 3 dni wstecz 1-2-3 dni ( 3 sesje)

4. 1M-5M wykres -> ostatnie 4 godzinowe świeczki (2am-6am-10am)

Na tej podstawie robi się dokładne analizy od wyższej ramy czasowej do najniższej, osobiście zaczynam od tygodniowego wykresu.

Jeśli chodzi o to jaki FVG wybrać, to zależy na jakiej ramie czasowej wchodzimy w pozycję, np. osobiście czekam aż cena dojdzie do FVG na wyższej ramy czasowej ( dzienny albo 4H) i wewnątrz tego 4H FVG czekam np. na utworzenie breakera o odpowiednim czasie w ciągu dnia -> macro. Nie szukam breakerów po planszy dla znalezienia formacji to wszystko musi się zgrać wszystko i mieć sens, od wyższej ramy czasowej do najmniejszej, to są wtedy setupy A++ najlepszej jakości. Zdarzają się rzadziej bo cena musi dojść do poziomów z wyższych ram.

Musimy podzielić zakres (range) na podstawie IPDA na PREMIUM- 50%- DISCOUNT
jak chcemy sprzedawać to zawsze w Premium, kupować w Discount, wtedy szukamy FVG np. w Premium i zbieramy zyski w FVG w Discount albo poniżej dołków.
Jest kilka rodzajów FVG o różnym znaczeniu, ale bez obejrzenia Micheala filmów nie jestem w stanie wszystkiego opisać w 3 zdaniach.

CENA NA RYNKU ROBI TYLKO DWIE RZECZY -> LATA MIĘDZY PREMIUM I DISCOUNT ORAZ SZUKA INEFFICIENCY W CENIE CZYLI WSZYSTKIEGO RODZAJU GAPY, GDZIE CENA ZOSTAŁA DOSTARCZONA JEDNOSTRONNIE -> FVG

raf1002
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raf1002 »

MauiBreaker pisze:
16 paź 2023, 09:31
Jasne że jako opór, mój błąd, ciężko mi jeszcze na polski przekładać te wszystkie pojęcia.
Uffff... czyli jednak już coś tam po mału ogarniam :mrgreen: 8) :twisted:
MauiBreaker pisze:
Jeśli chodzi o FVG to wyższa rama czasowa ma zawsze pierwszeństwo, czyli są to bardziej ważne poziomy -> tak w zeszłym tygodniu było widać jak cena zareagowała w dziennym SIBI/FVG.
Jako że cena jest fraktalna, czyli to co się dzieje na dziennym wykresie, to samo dzieje się na 15 sekundowym wykresie.
Wchodząc na ramie 1H nie możemy oczekiwać zysków po 10 minutach.
Czyli jeśli zrobię sobie przykładowo wykres w TF 6 Minut (a co!), to FVG na nim bedzie ważniejszy niż na M5? Zapewne FVG będą też miały wtedy różny range.
MauiBreaker pisze:
Szukając FVG najważniejsze jest gdzie jesteśmy w stosunku to zakresu ostatnich ruchów.
Czyli Premium /Discount? Czy raczej chodzi o przyczynę ruchu?

BTW: Ciekawe jak sie sprawdzi wczorajsza prognoza Michaela z webinarium, strasznie długo gadał, ale ciekawie. 8)

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Wejście Macro 8:20-8:30am Breaker 1minutowy :twisted:
Target -> Dzienny FVG (na niebiesko po lewej) oraz London high

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

PM Sesja włanie zakończona dla mnie, nie obserwowałem dnia, ponieważ poniedziałek po 11 godzinie mnie nie interesuje, staram się omijać ten dzień tygodnia, ponieważ jest manipulacją tygodniowej świeczki i setupy nie są najlepsze, tylko szybkie wejścia-wyjścia.

Wejście -> 1min -breaker na ostatnie macro dnia 3:50PM-4:10PM
Target -> 5M FVG poniżej dołka

ODPOWIEDZ