Dax/Nasdaq Daytrading
-
- Pasjonat
Re: Dax/Nasdaq Daytrading
Wnioski po pierwszym dniu obserwacji EA:
Za dużo sygnałów kupna/sprzedaży. Dużo transakcji niepotrzebnych. Może jednak celować w lepszą skuteczność; strategia o skuteczności poniżej 30% to zbyt duże ryzyko DD rzędu 50%. A tego nie chcę.
Chociaż nie powiem, przetestować dłuższy okres warto, bo te 100% w backtestach w 1.5 m-ca czasu wygląda obiecująco. Ale jak to w życiu bywa, zawsze jest ryzyko, że po prostu trafiłem w dobry okres...
Jednak w dłuższej perspektywie chodzi o wyeliminowanie przypadkowości z gry.
Czas zacząć myśleć o strategii, która będzie generowała max. 1-2 sygnały dziennie.
Szczególnie mając takie narzędzie jak tester strategii.
Cóż, warto się przyjrzeć teraz wykresom 1H
Za dużo sygnałów kupna/sprzedaży. Dużo transakcji niepotrzebnych. Może jednak celować w lepszą skuteczność; strategia o skuteczności poniżej 30% to zbyt duże ryzyko DD rzędu 50%. A tego nie chcę.
Chociaż nie powiem, przetestować dłuższy okres warto, bo te 100% w backtestach w 1.5 m-ca czasu wygląda obiecująco. Ale jak to w życiu bywa, zawsze jest ryzyko, że po prostu trafiłem w dobry okres...
Jednak w dłuższej perspektywie chodzi o wyeliminowanie przypadkowości z gry.
Czas zacząć myśleć o strategii, która będzie generowała max. 1-2 sygnały dziennie.
Szczególnie mając takie narzędzie jak tester strategii.
Cóż, warto się przyjrzeć teraz wykresom 1H
-
- Pasjonat
Ale główny wniosek jest inny: strategię trzeba optymalizować i trzymać łapy z daleka od klawiatury.
Gdybym nie próbował dzisiaj decydować za moje EA, to byłyby widoki, zeby wyjść na plus!
Ale że próbowałem, to niestety zwiększyłem straty. Nic wielkiego, bo gram za symboliczną kasę, ale jednak!
Zdecydowanie warto olać jakiekolwiek impulsywne decyzje na podstawie tego, co się dzieje na wykresach M1 i M5!
Co prawda jedyne testy, jakie wykonałem to te na okresie od połowy kwietnia do teraz, ale przetestowałem już wiele rozwiązań, i co się okazuje?
Jakiekolwiek manipulacje po otwarciu pozycji zmniejszają szanse na sukces.
Wszelkie przesuwanie SL na BE, czy zamykanie przed uzyskaniem TP (bo np pojawiła się świeca spadkowa!), nie mówiąc o odwracaniu pozycji!
W tej grze chodzi właśnie o to, aby pozwolić statystyce działać na swoją korzyść, a nie jej to utrudniać!
Nie bez powodu Nial Fuller odpowiedział, kiedy przesuwać SL na BE: NIGDY!
Może są jakieś półśrodki, ale na razie dysponuję wąskim czasem backtestów.
Mam już TickStory, ale szczerze dopiero odpaliłem pobieranie S&P od początku 2020 roku.
Nawet nie zapytało jaki interwał ma pobierać, pewnie grubo mi zawali dysk!
Tyle roboty, co odwaliłem przez miesiąc, to i tak czuję się zmęczony. Przydałby się jakiś odpoczynek.
Czuję, że przez ten miesiąc zrobiłem postęp, jakiego nie uczyniłem przez wcześniejsze 2 lata tradingu!
Każdemu traderowi, który chce się rozwinąć polecam układanie strategii przy pomocy EA i testy!
Badanie strategii na podstawie autentycznej metody, nawet jeśli wyniki nie będą w 100% zgodne z rzeczywistością.
O ile można tutaj zarabiać, bo widzę że jest to bardzo trudne, a niektórzy nawet mówią że się nie da!!!
Ja czuję, że dopiero dotknąłem sedna sprawy: testowanie strategii zamiast wróżenia z fusów!
Szkoda, że nie zacząłem tematu kilka miesięcy wcześniej!
W ogóle szkoda, że nie zacząłem tradingu tak z 10 lat temu.
Tak bym już wiedział, czy mogę na tym zarabiać, a może już byłoby po przygodzie.
Teraz są trochę inne czasy. Kiedyś zarabiając kilka kafli na miesiąc człowiek zaliczał się raczej do tych lepiej sytuowanych. Teraz to LPG prawie 4zł, realna inflacja na poziomie 50-80% (liczę żywność, opłaty, energię, czyli wszystko co jest istotne). A to dopiero początek... Tak więc minimum na dzisiejsze czasy to już pięciocyfrowa wypłata na miesiąc, inaczej udupią człowieka, zniszczą i zostanie z niczym.
Aż normalnie szkoda, że prawdopodobnie nie zacznę regularnie zarabiać przez najbliższe miesiące!
Bo nie ulega wątpliwości, że jestem w dość niesprecyzowanej odległości od celu.
A przydałoby się regularne źródło dochodu w postaci zysków z FX.
Bo przy tym tempie wzrostu cen, to ja widzę że za kilka miesięcy mogę mieć już do czynienia z komornikiem !!!
Co miesiąc coraz drożej, a wypłata jakoś podobna jak rok temu
Oj ciężko będzie tradować czując presję dotyczącą wzrostu cen!
Tak wygląda żywot tradera, człowiek siedzi nad tym miesiącami, godzinami, już zaczyna niby coś trybić, a tu wymiernych efektów brak!
Efektów w postaci kasy w portfelu, bo to że czasem ugram te kilka stówek nie urządza mnie.
I pewnie większość tak kończy, nigdy nie osiąga celu. Kończy we frustracji i co gorsza z nadszarpniętymi funduszami!
I zanim taki trader zacznie zarabiać na rynkach, okazuje się że nagle koszty życia wzrosły podwójnie!!!
I co wtedy? Presja rosnących kosztów nie ułatwia działania z chłodnym umysłem.
Ale się nie dam, teraz właśnie jak najbardziej będę trzymał się konsekwentnie trading planu. Ale najpierw przetestuję co nieco.
Narzędzie do testów jest. Dane 2020-2022 chyba stykną, choć boję się że jest w tym czasie za długi okres nieustającego trendu.
Ale w międzyczasie jest: pierwsza połowa 2020, czy też 2022 rok.
No ale kurczę, widząc wykres historyczny 2021 to zarabianie wydaje się łatwe
Żarty się skończyły, trzeba będzie osiągnąć cel konsekwentnym trzymaniem się strategii i procentem składanym!
BTW umieram z ciekawości co się wydarzy na backtestach z okresu 2.5 roku
Gdybym nie próbował dzisiaj decydować za moje EA, to byłyby widoki, zeby wyjść na plus!
Ale że próbowałem, to niestety zwiększyłem straty. Nic wielkiego, bo gram za symboliczną kasę, ale jednak!
Zdecydowanie warto olać jakiekolwiek impulsywne decyzje na podstawie tego, co się dzieje na wykresach M1 i M5!
Co prawda jedyne testy, jakie wykonałem to te na okresie od połowy kwietnia do teraz, ale przetestowałem już wiele rozwiązań, i co się okazuje?
Jakiekolwiek manipulacje po otwarciu pozycji zmniejszają szanse na sukces.
Wszelkie przesuwanie SL na BE, czy zamykanie przed uzyskaniem TP (bo np pojawiła się świeca spadkowa!), nie mówiąc o odwracaniu pozycji!
W tej grze chodzi właśnie o to, aby pozwolić statystyce działać na swoją korzyść, a nie jej to utrudniać!
Nie bez powodu Nial Fuller odpowiedział, kiedy przesuwać SL na BE: NIGDY!
Może są jakieś półśrodki, ale na razie dysponuję wąskim czasem backtestów.
Mam już TickStory, ale szczerze dopiero odpaliłem pobieranie S&P od początku 2020 roku.
Nawet nie zapytało jaki interwał ma pobierać, pewnie grubo mi zawali dysk!
Tyle roboty, co odwaliłem przez miesiąc, to i tak czuję się zmęczony. Przydałby się jakiś odpoczynek.
Czuję, że przez ten miesiąc zrobiłem postęp, jakiego nie uczyniłem przez wcześniejsze 2 lata tradingu!
Każdemu traderowi, który chce się rozwinąć polecam układanie strategii przy pomocy EA i testy!
Badanie strategii na podstawie autentycznej metody, nawet jeśli wyniki nie będą w 100% zgodne z rzeczywistością.
O ile można tutaj zarabiać, bo widzę że jest to bardzo trudne, a niektórzy nawet mówią że się nie da!!!
Ja czuję, że dopiero dotknąłem sedna sprawy: testowanie strategii zamiast wróżenia z fusów!
Szkoda, że nie zacząłem tematu kilka miesięcy wcześniej!
W ogóle szkoda, że nie zacząłem tradingu tak z 10 lat temu.
Tak bym już wiedział, czy mogę na tym zarabiać, a może już byłoby po przygodzie.
Teraz są trochę inne czasy. Kiedyś zarabiając kilka kafli na miesiąc człowiek zaliczał się raczej do tych lepiej sytuowanych. Teraz to LPG prawie 4zł, realna inflacja na poziomie 50-80% (liczę żywność, opłaty, energię, czyli wszystko co jest istotne). A to dopiero początek... Tak więc minimum na dzisiejsze czasy to już pięciocyfrowa wypłata na miesiąc, inaczej udupią człowieka, zniszczą i zostanie z niczym.
Aż normalnie szkoda, że prawdopodobnie nie zacznę regularnie zarabiać przez najbliższe miesiące!
Bo nie ulega wątpliwości, że jestem w dość niesprecyzowanej odległości od celu.
A przydałoby się regularne źródło dochodu w postaci zysków z FX.
Bo przy tym tempie wzrostu cen, to ja widzę że za kilka miesięcy mogę mieć już do czynienia z komornikiem !!!
Co miesiąc coraz drożej, a wypłata jakoś podobna jak rok temu

Oj ciężko będzie tradować czując presję dotyczącą wzrostu cen!
Tak wygląda żywot tradera, człowiek siedzi nad tym miesiącami, godzinami, już zaczyna niby coś trybić, a tu wymiernych efektów brak!
Efektów w postaci kasy w portfelu, bo to że czasem ugram te kilka stówek nie urządza mnie.
I pewnie większość tak kończy, nigdy nie osiąga celu. Kończy we frustracji i co gorsza z nadszarpniętymi funduszami!
I zanim taki trader zacznie zarabiać na rynkach, okazuje się że nagle koszty życia wzrosły podwójnie!!!
I co wtedy? Presja rosnących kosztów nie ułatwia działania z chłodnym umysłem.
Ale się nie dam, teraz właśnie jak najbardziej będę trzymał się konsekwentnie trading planu. Ale najpierw przetestuję co nieco.
Narzędzie do testów jest. Dane 2020-2022 chyba stykną, choć boję się że jest w tym czasie za długi okres nieustającego trendu.
Ale w międzyczasie jest: pierwsza połowa 2020, czy też 2022 rok.
No ale kurczę, widząc wykres historyczny 2021 to zarabianie wydaje się łatwe

Żarty się skończyły, trzeba będzie osiągnąć cel konsekwentnym trzymaniem się strategii i procentem składanym!
BTW umieram z ciekawości co się wydarzy na backtestach z okresu 2.5 roku
-
- Pasjonat
Dobra, nie chce mi się już dzisiaj kminić, jak wrzucić te dane do MT4.
Znaczy się wszystko ściągnięte i niby miało zostać umieszczone w konkretnym folderze MT4 z Admirals
Ale jak były dane od 14 kwietnia, tak dalej mam tylko od 14 kwietnia
A możliwość przetestowania tego od początku czerwca 2021 brzmi zachęcająco!
Cóż, najpierw trzeba pójść w kimę, zasadniczo już się jasno robi...
Znaczy się wszystko ściągnięte i niby miało zostać umieszczone w konkretnym folderze MT4 z Admirals
- ninjaproject
- Maniak
Sporo napisałeś, jeszcze wszystkiego nie przeczytałem, ale jedno zauważyłem:
Piszesz, że nie warto zwracać uwagi na szybkie interwały.
A dlaczego twoje warunki wejść i wyjść miałyby działać inaczej na szybkich interwałach niż na tych wolniejszych?
A dlaczego twoje warunki wejść i wyjść miałyby działać inaczej na szybkich interwałach niż na tych wolniejszych?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
Jeżeli jesteś połączony z serwerem brokera, to historia kwotacji zawsze będzie aktualizowana do tego, co ci broker dostarcza. Testy na danych ściągniętych z serwerów zewnętrznych muszą być robione offline, tak żeby dane od brokera nie nadpisywały tych ściągniętych.Mistyfikator pisze: ↑02 cze 2022, 03:33Dobra, nie chce mi się już dzisiaj kminić, jak wrzucić te dane do MT4.
-
- Pasjonat
ninjaproject pisze: ↑02 cze 2022, 13:58Sporo napisałeś, jeszcze wszystkiego nie przeczytałem, ale jedno zauważyłem:
Tak, mam spory słowotok - to prawda. Ale niedługo pewnie ograniczę swoje uzewnętrznianie się.
Co do interwałów, to nie chodzi o to, czy na jakimś można zarabiać a na innym nie.
Po prostu ciagle jestem na etapie poszukiwań interwału na którym będę grał.
Z tego co widzę, strategia będzie co najmniej dwuinterwałowa, moje obecne EA działa na M1 i M15.
Ale zastanawiam się, czy faktycznie nie ograniczyć liczby wejść poprzez przejście na H1
Nie mam pojęcia, jaką wybrać drogę do celu, na niższych interwałach gra się o tyle dobrze, że w miarę szybko widać wyniki strategii.
Na razie chciałem trochę potestować, zanim będę wiedział więcej. Jeśli będą jakieś ciekawe wnioski, to napewno się podzielę.
Tymczasem utknąłem na pobieraniu danych do MT4:
Nie udał się export bezpośrednio do MT4, to spróbuję inaczej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
Ale broker mi dostarcza tylko od 14 kwietnia 2022 do teraz.ninjaproject pisze: ↑02 cze 2022, 14:04
Jeżeli jesteś połączony z serwerem brokera, to historia kwotacji zawsze będzie aktualizowana do tego, co ci broker dostarcza. Testy na danych ściągniętych z serwerów zewnętrznych muszą być robione offline, tak żeby dane od brokera nie nadpisywały tych ściągniętych.
Może spróbuję ściągnąć wcześniejsze dane i wrzucić w folder z historią?
I tak mogę pobrać z tickstory co najwyżej od 3 czerwca 2021
- ninjaproject
- Maniak
Musisz to robić offline.Mistyfikator pisze: ↑02 cze 2022, 14:12Ale broker mi dostarcza tylko od 14 kwietnia 2022 do teraz.ninjaproject pisze: ↑02 cze 2022, 14:04
Jeżeli jesteś połączony z serwerem brokera, to historia kwotacji zawsze będzie aktualizowana do tego, co ci broker dostarcza. Testy na danych ściągniętych z serwerów zewnętrznych muszą być robione offline, tak żeby dane od brokera nie nadpisywały tych ściągniętych.
Może spróbuję ściągnąć wcześniejsze dane i wrzucić w folder z historią?
I tak mogę pobrać z tickstory co najwyżej od 3 czerwca 2021
MT4 tak działa, że wykresy są generowane z danych zapisanych w plikach .hst
A te pliki są aktualizowane z każdym tickiem przychodzącym od brokera.
Poza tym, to nie wiem czy nie potrzebujesz tych danych tickowych z tickstory najpierw przekonwertować na konkretny interwał.
-
- Pasjonat
Raczej juz w tym tygodniu nie ruszę z tematem testów.
Mam dużo innych zajęć, a do tego tematu też trzeba przysiąść. Jednak to wymaga chwili przed komputerem i skupienia.
Szkoda, bo jestem ciekaw jak moja strategia sprawowałaby się w backtestach przez rok czasu.
No ale przyjdzie poczekać do przyszłego tygodnia, o ile nie wygospodaruję jeszcze wolnej chwili.
Obserwując ją na bieżąco, oceniam że jest spora szansa na zarabianie w dłuższym terminie.
O ile pilnując działania EA byłbym w stanie zaakceptować te wszystkie wąskie SL, które na wykresie historycznym wyglądają czasem irracjonalnie.
W dłuższej perspektywie czasu swoje zrobi TP>SL.
Gdyby się udało zoptymalizować strategię tak, że liczba zyskownych transakcji wynosiła powyżej 30% to byłoby znacznie bezpieczniej.
Ale tutaj dojdzie kolejny element strategii związany z funkcjami czasu, trzeba będzie poszukać przedziałów czasowych, gdzie strategia sprawuje się najlepiej.
A teraz najkorzystniej będzie dla mnie odpocząć od tematu, bo robię się coraz mniej produktywny z powodu intensywności swoich działań w ostatnich tygodniach.
Mam dużo innych zajęć, a do tego tematu też trzeba przysiąść. Jednak to wymaga chwili przed komputerem i skupienia.
Szkoda, bo jestem ciekaw jak moja strategia sprawowałaby się w backtestach przez rok czasu.
No ale przyjdzie poczekać do przyszłego tygodnia, o ile nie wygospodaruję jeszcze wolnej chwili.
Obserwując ją na bieżąco, oceniam że jest spora szansa na zarabianie w dłuższym terminie.
O ile pilnując działania EA byłbym w stanie zaakceptować te wszystkie wąskie SL, które na wykresie historycznym wyglądają czasem irracjonalnie.
W dłuższej perspektywie czasu swoje zrobi TP>SL.
Gdyby się udało zoptymalizować strategię tak, że liczba zyskownych transakcji wynosiła powyżej 30% to byłoby znacznie bezpieczniej.
Ale tutaj dojdzie kolejny element strategii związany z funkcjami czasu, trzeba będzie poszukać przedziałów czasowych, gdzie strategia sprawuje się najlepiej.
A teraz najkorzystniej będzie dla mnie odpocząć od tematu, bo robię się coraz mniej produktywny z powodu intensywności swoich działań w ostatnich tygodniach.
- ninjaproject
- Maniak
To jest prawda, tyle tylko, że im mniejsza skuteczność, tym większa musi być odległość TP w stosunku do SL. I tu zaczyna się kłopot, właśnie.