Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 160

USDJPY
Kolejna dywergencja po której dużo sobie obiecywałem nie dała żadnego czystego sygnału, a jej realizacja została przerwana. Mimo książkowego załamania się trendu, spadki nie nastąpiły. Piątkowa nie udana próba zdobycia szczytu z 6 stycznia jest obecnie ponawiana. Być może bank centralny Japonii ma w tym udział, już wcześniej spekulowało się na ten temat.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 161

EURUSD
Powrót do strefy i po raz kolejny przy zgrupowaniu dwóch Fibo, będących jednocześnie dolnym ograniczeniem strefy. Widać, że rynek respektuje tę linię. Tymczasem wykształciła się dywergencja wzrostowa, dla której ciężko jest poprowadzić LTS.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 162

USDCHF
Na szerokim planie D1 widać regularną dywergencję odwrotu. Została przełamana pierwsza linia trendu, można było zatem wyznaczyć bardziej wiarygodny LTS. Na rysunku widać też jak ceny zachowywały się przy poszczególnych zniesieniach Fibo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 163

USDCHF
Zauważyłem błąd we wczorajszych oznaczeniach na usdchf. Za głęboko poprowadzona wstępna LTS nie była respektowana przez ceny podczas załamania trendu wzrostowego. Wzrost, a potem miejsce odwrotu wyglądało jakby zawieszone w próżni bez żadnego uzasadnienia. To kazało mi się zastanowić nad LTS. Nowo poprawiony LTS uwzględnia miejsce odwrotu. Okazało się, że miejsce rozpoczęcia dywergencji ma większe znaczenie niż przypuszczałem. Minimum (w tym przypadku, w odwrotnej sytuacji maksimum) musi być wybrane precyzyjnie w miejscu rozpoczęcia się dywergencji.

Obrazek Obrazek

Uwzględniając poprawki sytuacja wygląda następująco. Trend się załamał, ale nie było sygnału z LTS (przerysowania), natomiast pojawił się doskonały sygnał z naruszenia LTW, niestety po fakcie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 164

USDJPY
Odrobinę spekulacji i teorii spiskowych. Od jakiegoś czasu obserwuję niewidzialną rękę osłabiającą jena względem dolara (patrz post nr 94, 113, 147). Na D1 widać wcześniejszą dywergencję kontynuacji trendu spadkowego, która nie została skonsumowana do końca. Obecnie sytuacja robi się jeszcze ciekawsza: szczyt z 6 stycznia jest właśnie zdobywany, a kształtująca się dywergencja widoczna na D1 jest typową dywergencją odwrócenia trendu wzrostowego. Nienaturalność rzeczy polega na tym, że trudno tu mówić o trendzie wzrostowym z perspektywy D1. To się rzadko zdarza o ile w ogóle, właściwie to pierwszy raz widzę coś takiego. Gdyby nie ten fakt, to można by uznać, że BoJ odniósł sukces, ponieważ inwestorzy powoli przyjmują do świadomości nowy trend i rynek sam przepycha się przez kolejne szczyty bez specjalnych interwencji. Pozostaje szukać nowych dywergencji zgodnych z nowym trendem, czyli wzrostowym. Tyle, że tych dywergencji nie widać, za to spiętrzają się dywergencje spadkowe. Z początku obserwowane na H1, potem wyrośnięte na H4, a teraz można już obserwować na D1. Ile jeszcze kasy ma do wydania BoJ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 165

USDJPY

Obrazek

Całkiem harmoniczny Gartley.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 166

USDJPY
Przyznam, że nie jest mi łatwo wykryć i wyznaczyć dobrą dywergencję zgodną z trendem, ponieważ nie pozbyłem się do końca nawyku szukanie na rynku zwrotów. Tzn. jeśli coś długo rośnie, to podświadomie szukam symptomów osłabienia wzrostu i momentu odwrotu. Niestety jest to cecha amatora. Natomiast zawodowcy to Ci, którzy potrafią doić trend, a ich umysły podświadomie szukają oznak kontynuacji. Tu mam przykład. Jeśli ktoś czytał wcześniejsze posty to zauważył narastające oczekiwanie spadków z mojej strony. Tym czasem po drodze przegapiłem fajną dywergencję ukrytą, zgodną z trendem, z dwoma czytelnymi sygnałami. Co więcej, jak sięgnę pamięcią, to już nie pierwszy raz widzę taki układ: w oczekiwaniu na realizację dywergencji odwrotu, przegapienie dywergencji kontynuacji. Po raz kolejny muszę sobie przypomnieć ważną zasadę, że z rynkiem się nie dyskutuje, tylko się do niego przyłącza.

Obrazek

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Witam Kordit, czyżby należy się spodziewać jakiejś mocniejszej korekty? Z jednej strony silny trend wzrostowy lecz zniesienie 161,8 + dywergencja może zrobić swoje, szykuje się na sell.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 168

EURJPY
Witaj Przemogpw :)
Pozostaje mi tylko dodać LTS, która była ze 2 razy przerysowana. Zgadza się, 61,8 Fibo przebite oraz opory z początków stycznia, które teraz są na drodze dalszym wzrostom. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się zrobiła korekta.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 169

EURJPY
Wskazane przez Ciebie Fibo ma niesamowitą właściwość. Ceny zaczęły respektować poszczególne zniesienia na długo przed możliwością jego wyznaczenia. Trudno mi to teraz objąć rozumowo, ale albo mamy tu jakąś super harmoniczność, albo każda fala ma swoją wewnętrzną budowę determinowaną współczynnikami Fibo.

Obrazek

Zrobiłem mały eksperyment i poprowadziłem drugie Fibo CA, ale odwrotnie niż się prowadzi.

Obrazek

Zniesienia 100%, 161,8%, 261,8% małego Fibo CA, pokrywają się ze zniesieniami dużego Fibo AB odpowiednio z 61,8%, 38,2%, 0,0%. To akurat nie jest niczym dziwnym, ponieważ to wynika z matematyki. Dziwne, a może właśnie nie, jest to że fala AC skończyła się dokładnie na zniesieniu 261,8% małego Fibo CA. Czy ktoś już coś takiego widział :?: Może ja czegoś nie wiem o zniesieniach Fibonacciego :roll:

ODPOWIEDZ