DayTrading: Czwartek 18.02.2021

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: DayTrading: Czwartek 18.02.2021

Nieprzeczytany post autor: pvq.pl »

Kermit pisze:
18 lut 2021, 16:47
XAB - bo tutaj wszyscy graja z kierunkiem i trendem i potem ten trend jest takim ich friendem ze wpadaja klepac formulki tym co graja inaczej. A prawda jest taka ze racje ma ten komu przybywa depozytu a nie ten co wszystkie reguly ma w malym palcu...Bo jakby wszystkie reguly działały to kazdy trader bylby miliarderem. Jak dla mnie 1000 dupogodzin przed wykresem przepracowanym solidnie w poszukiwaniu wlasnej drogi da wiecej niz 1000 ksiazek do ktorych kazdy ma dostep i kazdy potem popelnia te same bledy. Nie uczy sie samodzielnego myslenia tylko klepie to samo co inni i zastanawia sie potem co zrobil zle - przeciez pisali ze tak trzeba
Zgodzę się w części. 1000 dupogodzin w poszukiwaniu własnego stylu handlu jak najbardziej, bo inaczej obycia z rynkiem nie da się wypracować. Ale z trendem to jest tak że zauważyłem to najpierw u siebie, a potem miesiącami potwierdzałem wszędzie gdzie widziałem zagrania innych że lepiej i łatwiej wchodzi sie przeciw trendowi, bo z trendem nigdy nie jest dobra cena.. Nie jest tak? że łatwiej wejść pod prąd, ale podczepić się to już jest z tyłu głowy że cena zła, że moment nie ten?
Jeden doświadczeniem wypracował wejścia na odwrócenia i depo mu na to pozwala, a inny nigdy do tego nie dojdzie bo jednak te 95% tracących o czymś świadczy. W moim przypadku gra przeciw powodowała straty, a straty powinny uczyć

To jest tak jak by teraz BTC walić cały czas szorty

Awatar użytkownika
Kermit
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kermit »

Otóż to - niech każdy sam oceni. Forex jest jak dżungla. Czy do dżungli lepiej iść z komandosem który ma za sobą 100 misji w takich warunkach czy z jakims ochroniarzem z dyskoteki który oglądał Zaginionego w akcji 25 razy i wszystkie części Rambo wiec o dżungli wie wszystko :)
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Trudny wybór dałeś. Tymczasem ropa ma lepsze dane niż każdy oczekiwał..

Awatar użytkownika
Kermit
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kermit »

pvq.pl pisze:
18 lut 2021, 16:58

Zgodzę się w części. 1000 dupogodzin w poszukiwaniu własnego stylu handlu jak najbardziej, bo inaczej obycia z rynkiem nie da się wypracować. Ale z trendem to jest tak że zauważyłem to najpierw u siebie, a potem miesiącami potwierdzałem wszędzie gdzie widziałem zagrania innych że lepiej i łatwiej wchodzi sie przeciw trendowi, bo z trendem nigdy nie jest dobra cena.. Nie jest tak? że łatwiej wejść pod prąd, ale podczepić się to już jest z tyłu głowy że cena zła, że moment nie ten?
Jeden doświadczeniem wypracował wejścia na odwrócenia i depo mu na to pozwala, a inny nigdy do tego nie dojdzie bo jednak te 95% tracących o czymś świadczy. W moim przypadku gra przeciw powodowała straty, a straty powinny uczyć

To jest tak jak by teraz BTC walić cały czas szorty
Jest pośrednia racja w tym co piszesz ale pamietaj ze wszystko zależy od otoczenia na wykresie. Gra z trendem tak ale jeśli jest miejsce do kontynuowania trendu. Akurat na kablu jestesmy na oporze tygodniowym i np u mnie ani jedna S nie przyniosla straty od 2 tygodni. Kilka wybilo mi na BE, dwie dały dobrze zarobic, obecnie leci trzeci raz S. Takie miejsca jak to na kablu teraz maja to do siebie ze albo nie zostana zlamane albo z duzym prawdopodobienstwem zanim zostana zlamane to kilka tygodni bedzie bijatyka miedzy niedzwiedziami i bykami co wlasnie ze wzgledu na atrakcyjnosc miejsca w mojej ocenie preferuje niedzwiedzie. Ale nie wejscie gdziekolwiek tylko np dzis jestesmy w okolicach podwojnego szczytu i mamy o 15 bardzo mocna swieczke dzienną wzrostowa. Wiec pojawila sie szansa na kontre podazy i zamkniecie dnia ponizej 1.3950 wiec zaryzykowalem 1% depozytu. Nie jest to bolesne w przypadku straty a miejsce takie ze jesli ruch sie rozwinie to mozna pozycje zostawic i popracuje dłużej. Ale jak wiadomo kazdy ma swoj plan i go realizuje. Nie kazdy musi miec plan taki sam co nie znaczy ze jest zly...

Co do 95% tracacych to wg mnie raczej powod jest inny niz gra pod prad. Najwiekszym bledem jest przelewarowanie pozycji. Zdecydowana wiekszosc to robi i na tym sie wyklada. Najlepszy przyklad pierwszy z brzegu to Świeżak. Tu 100 lotow, tam 100 lotow, tu nowy rachunek, tam nowy rachunek...I zero wnioskow
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, 17:12 przez Kermit, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

pvq.pl pisze:
a straty powinny uczyć

Na nauke nigdy z późno i uczymy się całe życie :)
Obejrzyj podsumowanie Szwajcara VI konkursu traderów to usłyszsz kto wygrał i zarobił a kto wtopił i dlaczego ;)

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

trend
dawalem tu tyle sygnalow ze rynek bedzie spadal ze nawet pisac o tym mi sie nie chce
i ze bedzie mial w dpie do konca lutego kierunek wzrostowy
to nawet wczoraj jak bralem ski na us30
ja swoje zrobilem i to co mialem zyskac zyskalem
a tend na tydzien czy dwa to robi taki sam obraz spekula nie rynek
https://iv.pl/image/trend.GtILnW3
2lki zostaja na us30
edek bp kabel bp i na razie tyle wrazen pap
8 pozycji to przesada bym gral nawet jak wszystkie zarabiaja bo 8ka na tacy a ja na koncowce esek :568:
a zloto tez skasowalem bo robilem probe i wejscia byly zbyt drobne bo jakos te kontr inaczej mi licza wiec bez sensu trzymanka plus 162zeta szalenstwo mocne ale chyba na 100 pip to wtedy
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, 17:19 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Tutaj prymitywna w prostocie strategia pokazał swoja siłe w mocnym trendzie i grze zgodnie z nim. I nie trzeba na to miliony dupogodzin a zwykłe stosowanie prostych zasad.
czarne-z-oto-t31812.html
A jak komuś overbalance nie obce to taka prosta strategia
https://www.youtube.com/watch?v=EDy_Doym64g&t=3657s
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, 17:23 przez Cblondyn, łącznie zmieniany 1 raz.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

najwyzej trzeba moze troche mniej tych dupgodz by umiec w trend dobrze wskoczyc
bo w kazdym trendzie korekty tez moga cie zniszczyc
zwlaszcza jak zaczniesz grac wtedy gdy rynek zacznie korekte

Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Kermit pisze:
18 lut 2021, 17:10
pvq.pl pisze:

Zgodzę (....) szorty
(...)
Nie kazdy musi miec plan taki sam co nie znaczy ze jest zly...

Co do 95% tracacych to wg mnie raczej powod jest inny niz gra pod prad. Najwiekszym bledem jest przelewarowanie pozycji. Zdecydowana wiekszosc to robi i na tym sie wyklada. Najlepszy przyklad pierwszy z brzegu to Świeżak. Tu 100 lotow, tam 100 lotow, tu nowy rachunek, tam nowy rachunek...I zero wnioskow
Też tak myślę i do tego nawiązała moja wypowiedź. I w sumie nie sugerowałem że większość traci bo gra pod prąd, ale przez brak wystarczającego obeznania z rynkiem.

Właśnie napisałem o tym że jeden będzie potrafił zarabiać grając w swoim stylu i dzięki swojemu doświadczeniu, jesteś tego przykładem. A świeżakowi chce pokazać jak można grać całym depo za każdym razem i mieć same zyskowne transakcje, koncentrując się tylko na jednym instrumencie i grając w obie strony.
Cblondyn pisze:
18 lut 2021, 17:11
pvq.pl pisze:
a straty powinny uczyć
Na nauke nigdy z późno i uczymy się całe życie :)
Obejrzyj podsumowanie Szwajcara VI konkursu traderów to usłyszsz kto wygrał i zarobił a kto wtopił i dlaczego ;)
Kurcze czasu nie mam zazbyt ale sprawdzę to, bo nie wiedziałem że jakieś konkursy organizuje
XAB pisze:
18 lut 2021, 17:22
najwyzej trzeba moze troche mniej tych dupgodz by umiec w trend dobrze wskoczyc
bo w kazdym trendzie korekty tez moga cie zniszczyc
hahaha i to jest ten aspekt psychologiczny dlatego trudno się wchodzi w trend.. Mi łatwiej wchodzić jak są korekty, a jak lecą prosto to nie wejdę bo w głowie źle

XAB
Fanatyk
Fanatyk

resztki ze strategii spadkowej na luty xaba ha ha ha
https://iv.pl/image/resztki.GtILdoo
1ktr zostaje na sp500 pisalem kilka razy dlaczego lka

CBLONDI
spro osob stosuje twoj styl korekty sa bardzo bezpieczne do grania :564:

na systemiku zk ok 25k bo nie wytrzymuje cisnienia i ciagle ccos skracam bo juz mi sie zdaje ze jest super cena na bp

oswiadczam po raz kolejny bo juz decyzja podjeta
luty to ostatni miesiac gdy gralem tak mocno pozycjonujac
przynajmniej szchodze o 3 poziomy nizej
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, 17:37 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany