to co napisałeś labrador to może coś takiego jak formacja toru kolejowego silny ruch w dół a potem odbicie.
DiNapoli o tym pisał w swojej książce pt Poziomy Dinapoloego
pomysł na strategię 95procent skuteczności
-
- Bywalec
Ostatnio zgłębiam co nieco techniki bazujące na wybiciach i przebrnąłem przez dobrych kilkanaście wątków. Nie znalazłem żadnego systemu, który przykułby moją uwagę, jednak patrząc na wykresy z punktu widzenia wybić zauważyłem pewną prawidłowość.
Po wybiciu, albo zwyczajnym przekroczeniu linii wsparcia bądź oporu cena najpierw leci w górę/dół, a następnie wraca do miejsca wybicia.
Powtarza się to bardzo często na każdym TF. Osobiście uważam, że m5 byłoby optymalne i pozwoliłoby na łapanie większej ilości ruchów, a zarazem nie wystawiałoby depozytu na zbyt duże obsunięcia.
Pytanie brzmi: jak wykorzystać tą prawidłowość? Oto mój pomysł:
ENTRY dla wybicia w górę:
- identyfikujemy opór / ostatnie lokalne maksimum
- ponad tym poziomem ustawiamy serie zleceń oczekujących typu sell stop, np. co 10pips na m5.
- TP dla każdego ze zleceń ustawiamy dokładnie w miejscu wybicia (na poziomie oporu).
Wszystko analogicznie dla wybicia w dół. Tym sposobem łapiemy długość każdego wybicia w drodze powrotnej ceny.
MONEY MANAGEMENT
- każde zlecenie powinno być jak najmniejsze, 1 mikrolot (0.01lota) dla bardzo małych depozytów i proporcjonalnie większe wraz z przyrostem kapitału.
- wszystkie zlecenie sugeruje ustawiać na taką samą stawkę, bez progresji w żadną stronę.
- ustawiamy określoną z góry liczbę zleceń - nie dokładamy zleceń po wybiciu, bez względu na to czy cena poszybowała więcej niż 10 pips od naszego najwyżej ustawionego zlecenia.
EXIT
- cierpliwości, cena wraca w więcej niż w 99% przypadków, strzelając w TP
- jeśli chodzi o SL to nie używałem go wcale, zwyczajnie zamykałem wszystkie zlecenia kiedy equity zmniejszało się o max 7% (zdarzyło mi się to tylko raz, kiedy nie przekalkulowałem stawki każdego zlecenia, względem depozytu)
To wszystko. Doskonale wiem, że wybicie, po którym cena nie wraca prędzej czy później będzie miało miejsce. I teraz mam prośbę do Was: jakie macie pomysły
- żeby sie przed tym zabezpieczyć
- żeby tego uniknąć
- żeby to przewidzieć
?
Po wybiciu, albo zwyczajnym przekroczeniu linii wsparcia bądź oporu cena najpierw leci w górę/dół, a następnie wraca do miejsca wybicia.
Powtarza się to bardzo często na każdym TF. Osobiście uważam, że m5 byłoby optymalne i pozwoliłoby na łapanie większej ilości ruchów, a zarazem nie wystawiałoby depozytu na zbyt duże obsunięcia.
Pytanie brzmi: jak wykorzystać tą prawidłowość? Oto mój pomysł:
ENTRY dla wybicia w górę:
- identyfikujemy opór / ostatnie lokalne maksimum
- ponad tym poziomem ustawiamy serie zleceń oczekujących typu sell stop, np. co 10pips na m5.
- TP dla każdego ze zleceń ustawiamy dokładnie w miejscu wybicia (na poziomie oporu).
Wszystko analogicznie dla wybicia w dół. Tym sposobem łapiemy długość każdego wybicia w drodze powrotnej ceny.
MONEY MANAGEMENT
- każde zlecenie powinno być jak najmniejsze, 1 mikrolot (0.01lota) dla bardzo małych depozytów i proporcjonalnie większe wraz z przyrostem kapitału.
- wszystkie zlecenie sugeruje ustawiać na taką samą stawkę, bez progresji w żadną stronę.
- ustawiamy określoną z góry liczbę zleceń - nie dokładamy zleceń po wybiciu, bez względu na to czy cena poszybowała więcej niż 10 pips od naszego najwyżej ustawionego zlecenia.
EXIT
- cierpliwości, cena wraca w więcej niż w 99% przypadków, strzelając w TP
- jeśli chodzi o SL to nie używałem go wcale, zwyczajnie zamykałem wszystkie zlecenia kiedy equity zmniejszało się o max 7% (zdarzyło mi się to tylko raz, kiedy nie przekalkulowałem stawki każdego zlecenia, względem depozytu)
To wszystko. Doskonale wiem, że wybicie, po którym cena nie wraca prędzej czy później będzie miało miejsce. I teraz mam prośbę do Was: jakie macie pomysły
- żeby sie przed tym zabezpieczyć
- żeby tego uniknąć
- żeby to przewidzieć
?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Bywalec
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=206723
zdaje się, że mniej więcej to masz na myśli. Zgadza się? Przerabiałem to, nie o to mi chodzi.
Ktoś ma jakieś pomysły?
zdaje się, że mniej więcej to masz na myśli. Zgadza się? Przerabiałem to, nie o to mi chodzi.
Ktoś ma jakieś pomysły?
-
- Bywalec
Nic szczególnego. Dlatego tak ważne jest to, żeby grać małą stawką względem całości depozytu. Takich setup-ów jest całe mnóstwo, wystarczy być, jeszcze raz podkreślam, cierpliwym, a rachunek będzie systematycznie rósł.fx_killer pisze:A co zrobicie z tymi zleceniami jak broker rozszerzy przed wybicie spread i minimalną odległość do SL?
Idea jest sprawdzona i od ponad miesiąca bazuje na niej w realu. Jak dotąd 100% skuteczności (zlecenie które wcześniej wspomniałem było na demie). Wiem, że pewnego dnia cena nie wróci do momentu wyjścia, dlatego chcę być na to przygotowany. Proszę Was o pomysły, które mogłyby mi pomóc, a nie o krytyke. Z góry wielkie dzięki.
poniekad tak. generalnie Price action. pomysl ciekawy, sprobuje sobie to na spokojnie przeanalizowac i moze uda sie cos wymyslicpicia.macgyver pisze:http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=206723
Ktoś ma jakieś pomysły?
Hehe obserwacje ciekawe ale wydaje mi sie ze to szybki sposob na wyzeorowanie konta
co w przypadku gdy ustawisz pozycje przeciwna do trendu a tu "niespodziewanie" trend bedzie kontynuowany???? A swoja droga to faktycznie ktos madry i łaskawy moglby podrzucic tak automat, chetnie bym to sprawdził na demo 

-
- Bywalec
Racja, obserwacja jest ciekawa - powtarza się to niezwykle często. Jednak zdaje mi się, że albo nie wyraziłem się jasno, albo może trafiłem na złe forum gdzie jest pełno traderów na, tzw. etapie 'świadomej niekompetencji'....gooly pisze:Hehe obserwacje ciekawe ale wydaje mi sie ze to szybki sposob na wyzeorowanie konta
Zauważyłem coś interesującego, przedstawiłem swój pomysł jak można by to wykorzystać i liczyłem na to, że trafie tu na kogoś bardziej doświadczonego niż ja, kto być może będzie miał lepszy pomysł jak bezpieczniej i efektywniej łapać dzięki temu pipsy.
Co? Wyjdę przy 5%obsunięciu kapitału. W związku z tym, że ta prawidłowość powtarza się tak często, nie ma sensu używać dużych stawek i ryzykować cały depozyt. Należy ustawić odpowiednio niską stawkę. (Każdy niech policzy sobie sam. Nie chcę się bawić w doradcę ani zmieniać tematu na 'podstawy MM'. ) Reszta to cierpliwość i dyscyplina. Przekonałem się na własnej skórze, że bez tych dwóch rzeczy daleko się nie zajdzie, więc radzę wykształcić w sobie najpierw takie cechy, a dopiero potem brać się za handel.gooly pisze:co w przypadku gdy ustawisz pozycje przeciwna do trendu a tu "niespodziewanie" trend bedzie kontynuowany????
Mam nadzieje, że jasno to wytłumaczyłem i zobaczę konstruktywne pomysły, zamiast kolejnych newbie-questions...
ktos pisal, ze po co szukac tych cofniec po 5 pips, zamiast leciec z trendem. ale te cofniecie to tez trend! tylko moze 5sekundowy. prawdziwe mistrzostwo to sie cofnac razem z nim i wtedy przestawic na zgodny z trendem long rally ; )
i nad tym trzeba pracowac ale co raz bardziej wierze i widze, i widze, i wierze, ze da sie. prawdziwa potega w zlozeniu strategii, nie wolno trzymac sie jednej tylko trzymac sie ceny.
i co kto lubi: ja Wam powiem ze lapanie owych cofniec mimo skutecznych dluzszych ruchow z trendem, cieszy mnie bardziej. zalezy od charakteru... ; )
i nad tym trzeba pracowac ale co raz bardziej wierze i widze, i widze, i wierze, ze da sie. prawdziwa potega w zlozeniu strategii, nie wolno trzymac sie jednej tylko trzymac sie ceny.
i co kto lubi: ja Wam powiem ze lapanie owych cofniec mimo skutecznych dluzszych ruchow z trendem, cieszy mnie bardziej. zalezy od charakteru... ; )
picia.macgyver lepiej jeszcze przemyśl strategie, bo zobacz.
Profity bierzesz po 10-20 albo przy najlepszych wiatrach 50 pipsow, a pozwalasz na obsowe- 100 i 200 pipsów. To nie ta droga
Tak jak mówili przedmówcy- zastanów się czy nie lepiej poczekać aż cena po wybiciu wróci na to ważne wsparcie (które wcześniej było oporem)
Profity bierzesz po 10-20 albo przy najlepszych wiatrach 50 pipsow, a pozwalasz na obsowe- 100 i 200 pipsów. To nie ta droga
Tak jak mówili przedmówcy- zastanów się czy nie lepiej poczekać aż cena po wybiciu wróci na to ważne wsparcie (które wcześniej było oporem)