Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Mighty Baz pisze:
Mighty Baz pisze: USD bedzie sie jeszcze wspinał bo jest boom na akcje spolek amerykanskich, jak widac po indexach zainteresowanie nie słabnie. pomimo slabszych wynikow gosp USA
Owszem - ciśnienie na dolara nie wynika tylko i wyłącznie z tapirowania jak to się jednoznacznie przedstawia.
Dodatkowym "wzmacniaczem" dolara są zabezpieczenia kursowe otwierane równolegle z zakupami na rynku akcji przez zagranicznych inwestorów (to był jeden z istotnych elementów rajdów w kwietniu i maju)
Ale rynki akcji nie się tak duże jak rynki długu - nie da się wepchnąć w nie całej tej kasy.
Dlatego te różnice rentowności są takie istotne - wskazują gdzie można więcej zarobić.
Z drugiej strony większa rentowność to wyższe ryzyko które trzeba wziąć pod uwagę.
No i jak kupuje się zagraniczny dług to znów trzeba otworzyć odpowiednie zabezpieczenie na FX...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

niemiaszek pisze:może prawe ramię RGR :?:

mike_05 jest specjalistą od formacji :wink:
Trochę nie tak. Jak wybierasz ramię jak na rysunku, pierwszy punkt linii szyi musi być za nim, a wybrałeś szpilkę przed.
Realizacja trochę wątpliwa, bo:
- nie wiadomo, czy stworzy się ten punkt ramienia;
- jeżeli, to odległość do pokonania dla przełamania linii szyi trójkącie rosnącym wymagało by słabnącego dolara 2-3 tygodnie.

Obrazek
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Deja Vu?
1.2945/55 next support zone for EUR/USD
Jamie Coleman | Jun. 26, 2013 15:14 GMT | Major Currencies
Jamie Coleman

Dovish comments from the ECB’s Draghi, Asmussen and Noyer (all saying that the ECB stands ready to act, if necessary) are helping undermine EUR/USD, driving the pair back below 1.3000 to a low of 1.2987 this far. Next support comes in around 1.2945/55 area where there are a pair of lows on the daily charts.
ECB powtarza to od nie pamiętam już kiedy.
I znów jesteśmy w samym środku wieloletniej równowagi.
I jak znam życie chwilę to potrwa zanim ruszy się zdecydowanie bardziej niż 150 pips w tę czy we wte. Z tego prostego powodu, że kolejne posiedzenie ECB już w przyszłym tygodniu więc nie ma co się teraz wygłupiać i wychodzić przed szereg.
Dla mnie strefa 1.28 - 1.3 to strefa kupna. Wiele razy się sprawdziła jako wsparcie. Od 2007 roku puściła co prawda ze cztery razy ale każdy z tych czterech był końcową fazą kolejnej paniki kolejnego kryzysu.
EDIT: no dobra, niech będzie że od 1.275 czy jakoś tak :)
Na razie nie widać żadnego kryzysu, a tym bardziej paniki więc jak ktoś potrzebuje tanie Euro to będzie miał okazję się obkupić.
Ale ponieważ ECB jest tuż, tuż i znów próbuje się grać marsze wojenne, warto się wstrzymać bo może… uda się kupić taniej :)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Jeśli chodzi o golda to ja odznaczyłem sobie poziom 1124, wpadnie ktoś dlaczego akurat ten poziom?
Sky is the limit

259
Maniak
Maniak

mryko pisze:Jeśli chodzi o golda to ja odznaczyłem sobie poziom 1124, wpadnie ktoś dlaczego akurat ten poziom?
To była krucjata wenecka, ale chyba nie o to chodzi? Ani o templariuszy? Choć w zasadzie założyli podwaliny bankowości międzynarodowej i to nie tylko depozytowo/pożyczkowej ale również inwestycyjnej w czasach gdy złoto było jeszcze walutą :)

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

259, 8) akurat nie o to chodziło. Odłożyłem zwyczajnie 100% zakresu od samego szczytu do dołka z 29.11.2011 , często działa takie zniesienie 1:1
Sky is the limit

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

mryko pisze:Jeśli chodzi o golda to ja odznaczyłem sobie poziom 1124, wpadnie ktoś dlaczego akurat ten poziom?
:?:

A swoja drogą:
Fibonacci (Leonardo z Pizy; ur. około 1175 r. - zm. 1250 r.) - włoski matematyk. Znany jako: Leonardo Fibonacci, Filius Bonacci (syn Bonacciego), Leonardo Pisano (z Pizy).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

mike_05 pisze:Trochę nie tak. ]
ja się na tym nie znam i dlatego zwróciłem się do specjalisty od formacji :wink:

dzięki :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

QTrader pisze:
Fibonacci (Leonardo z Pizy; ur. około 1175 r. - zm. 1250 r.) - włoski matematyk. Znany jako: Leonardo Fibonacci, Filius Bonacci (syn Bonacciego), Leonardo Pisano (z Pizy).
:564:
No proszę, żył z 75 lat, to jak wieczność na tamte czasy. Nie mówiąc o tym, że jego wynalazki po tylu wiekach są tak bardzo popularne...
Znakiem tego zaraz będziemy obchodzić urodziny?

259
Maniak
Maniak

mryko pisze:259, 8) akurat nie o to chodziło. Odłożyłem zwyczajnie 100% zakresu od samego szczytu do dołka z 29.11.2011 , często działa takie zniesienie 1:1
Tak podejrzewałem że to to "wstrętne" AT :)
Poniżej $1200 zacznie się mówić już o $1000. I trudno będzie znaleźć takich którzy nie chcieliby chronić resztek zysków z tańszych zakupów.

Zablokowany