Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

FxTag pisze:Bebe zawsze był wstrzemięźliwy w słowach. Niedawno napisałem w tym dzienniku, że jasno określił moment ograniczenia skupu obligacji i moment wyjścia z tego skupu. Wiadomo, rynek porusza sie falowo, ale myślę, że człowiek, z którego twarzy, czy gestów, czytano co nastąpi, kiedy mówi o terminach ograniczenia i końca QE, to ten koniec nastąpi (miesiąc/dwa miesiące) ale nastąpi.
To jeszcze raz bo poprzedni pomieszał mi się z innym wątkiem:

Tak, Bebe powiedział jasno jakie są warunki rozpoczęcia zwijania zakupów i jak to ewentualnie może przebiegać ze wszystkimi opcjami.
Tyle że te warunki mało przystają do tego co rynki chciały usłyszeć: za dużo uwarunkowań i niewiadomych.
Zaczęło się więc upraszczanie: początek końca luzowania w tym roku, koniec w przyszłym. Tego roku zostało już pół więc to już niedługo, najwcześniej Wrzesień, najpóźniej Grudzień... itd. A to, że była mowa o inflacji? Za dużo szczegółów. A to że była mowa o innych czynnikach niż bezrobocie? Za dużo. A to, że nawet to bezrobocie nie jest żadnym sztywnym celem i po osiągnięciu 6.5% może się okazać, że nowy "cel" jest 5%?. A to że całość będzie dopasowywana do tego jak będzie się rozwijać gospodarka w wielu wymiarach? To już zupełnie odpada. Liczy się Taper ON/OFF. Ale to też powoli będzie słabło.
I tak to się kręci...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

Napisałem jak chłop. Jak Ben drukował w najlepsze, to każdu doszukiwał się końca dodruku, po grymasie zmarszczeniu czoła i innych wymysłach(własciwie to każdy pretekst był dobry do wywalenia detalu z kasy). Teraz, kiedy powiedział, że od września (miesiąc wcześniej , czy później nie zrobi katastrofy) ograniczy skup, a w połowie przyszłego roku wstrzyma sę ze skupem. To się szuka dziury w całym. Jeszcze nigdy nie powiedział tego tak jasno.

259
Maniak
Maniak

Jeżeli wskaźniki ekonomiczne będą się nadal poprawiać, zarówno bezrobocie jak i inflacja (musi przestać spadać i raczej odbić w okolice 2%) i czynniki osłabiające gospodarkę będą słabnąć, będziemy stopniowo ograniczać kwotę 85 miliardów przeznaczoną na miesięczne zakupy (To mógłby być 29 Października albo 18 Grudnia - ostatnie dwa spotkania w tym roku)
To nie są jego słowa, ale to co wynika z jego słów. Przynajmniej to jest najlepsza interpretacja z jaką się zgadzam ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
magura2004
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magura2004 »

"Możliwe, że dopiero we wrześniu Parlament Europejski będzie głosować nad wieloletnim budżetem UE - twierdzą źródła w europarlamencie. Dotąd planowano, że głosowanie odbędzie się w lipcu, ale zbyt wielu europosłom nie podoba się proponowany przez rządy budżet." Ciężko to wszystko idzie :)

259
Maniak
Maniak

A tymczasem chciałem zrobić stronę z wykresami z tego mojego wskaźnika dla wszystkich i wkopałem się w jeszcze większe kłopoty... za to trochę go poprawiłem i może będą z niego ludzie. Teraz tak patrzę, że napisałem go w 2010 roku :shock:

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

na zlocie, pomimo nagonki spadkowej, nie ma spektakularnych tąpnięć, cały czas kisimy sie w anemicznej korekcie, zaś edzio zachowuje sie tak jakby próbowano zawrócić do 1.32.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Czasem mam wrażenie - i nie mówię, że na pewno właściwe - iż niektóre osoby podchodzą do tego tematu na zasadzie "zgadzam się z 259, więc się nie odzywam" albo "nie zgadzam się z 259 i powstaje dysonans". Wydaje mi się, że taka polaryzacja jest zbędna. Nic dziwnego, że ktoś się zgadza z 259 - rozumie co Alex pisze i znajduje podobne argumenty. Jednak nie jest niczym złym nie zgadzać się z Alexem. Warto rozmawiać o różnicach i naświetlać różne punkty widzenia, w ten sposób każdy będzie mógł zobaczyć różne argumenty i wypośrodkować swoje myślenie.
Ale to nie wykład, a Alex (przy całym moim szacunku do niego) nie jest wykładowcą. Zatem podniesienie ręki i krzyknięcie "nie zgadzam się z panem" nie jest żadnym przewinieniem - "Ach, co za tupet! Jak on może pouczać profesora?!". Warto jednak przygotować sobie konkretne argumenty na taką okazję, żeby dyskusja pozostawała na poziomie akademickim :)

Dzisiaj "durable goods orders" o 14:30... Miłośnicy funta i królowej mają też przesłuchanie Mervyna Kinga o 11:30.
Aaaa no i jeszcze Draghi przemawia w Berlinie o 12:15.

Pozdrawiam serdecznie
Marcin

259
Maniak
Maniak

Osobiście popieram :-)
To nie jest towarzystwo wzajemnej adoracji. Jeżeli takim się stanie to ja się wynoszę ;-)

I to działa też w drugą stronę: jeżeli ja się z kimś nie zgadzam to wcale nie znaczy że ja mam rację, a on nie.
Za to możemy sobie przedstawić swoje racje i popatrzyć czy czegoś się nie pomięło, może trzeba przemyśleć coś jeszcze raz.
Nie mieć racji to żaden wstyd. Gorzej umierać za ten brak racji.

259
Maniak
Maniak

FxTag pisze:Napisałem jak chłop. Jak Ben drukował w najlepsze, to każdu doszukiwał się końca dodruku, po grymasie zmarszczeniu czoła i innych wymysłach(własciwie to każdy pretekst był dobry do wywalenia detalu z kasy). Teraz, kiedy powiedział, że od września (miesiąc wcześniej , czy później nie zrobi katastrofy) ograniczy skup, a w połowie przyszłego roku wstrzyma sę ze skupem. To się szuka dziury w całym. Jeszcze nigdy nie powiedział tego tak jasno.
I bardzo dobrze napisałeś - tak właśnie kupiły to rynki.
Refleksje przychodzą później. Tak jak wczoraj gdy Fisher oblał gorące głowy zimną wodą: pierwszy "jastrząb" FED mów jak "gołąb".
Ale wystarczy że pojawi się coś co będzie zdecydowanie wskazywało na poprawę i znów zwycięży proste widzenie świata: "wyrzucaj papiery i kupuj dolara bo FED kończy QE".
Na tym właśnie polega całe to Taper ON/OFF

EDIT: tylko trzeba pamiętać, że z każdym takim wydarzeniem reakcje będą słabsze o ile nie pojawią się nowe fakty wspierające to czy tamto.
Raz, że odgrzewane kotlety to nie to samo co nowe, a dwa ze z czasem rośnie ilość osób które rozumieją, że warunki są nieco bardzie złożone i lepszy ten lub tamten raport nie gwarantuje nic dopóki nie będzie widać ogólnej tendencji. Nie będą więc chętni do ponownego wskakiwania z byle powodu.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Sluchanie czlonkow mpc trwa. Generalnie wskazuja na lekka poprawe gospodarcza oraz fakt, ze w ktoryms momencie bedzie trzeba zaczac 'normalizacje polityki monetarnej' m in. Przez sprzedaz skupionych giltow (sell gbp) oraz podwyzke stop procentowych (buy gbp). I badz tu madry :wink:
Dodatkowo w porze sluchania zaczal sie wypowiadac Coeure z ECB ze unia bankowa jest tuz tuz...
Czlonkowie mpc mowia tez, ze fed chcial powiedziec, ze kiedys nastapi taper on, ale to zalezy tylko i wylacznie od poprawy gospodarczej. Podobnie jak ta zala normalizacja w wydaniu boe.

Zablokowany