Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

mike_05 pisze:A po co tak kombinować. W 40 różnych bankach po 100K euro i jesteś w miarę bezpieczny. A "w miarę", bo któreś z "twoich" różnych banków może być przejęty przez inny "twój" bank. Wtedy masz więcej niż 100Kw jednym. :D
Tylko kto powiedział że te 100K jest nienaruszalną granicą? Jeszcze kilka miesięcy temu nienaruszalność depozytów była nieprzekraczalną granicą.
Jak będzie trzeba to te 100K nic nie będzie warte. Da się obejść tak czy inaczej. Albo w ogóle znieść.
W końcu zawsze można wytłumaczyć, że jak ktoś trzyma pieniądze w banku to z chciwości łasy na te nędzne odsetki, a jak chce zarabiać to musi też ponosić ryzyko i robi to świadomie skoro podpisał umowę i wpłacił pieniądze. Do tego należy wprowadzić nakaz posiadania konta i trzymania na nim wszelkich pieniędzy i innych walorów (np. złoto, brylanty) wykraczających poza jednodniowe kieszonkowe wraz z karą natychmiastowej konfiskaty za omijanie nakazu i sprawa załatwiona - cała kasa jest w naszych rękach :-D
A to czy nazwie się ją depozytem, czy składką, czy daniną czy frycowym nie ma już znaczenia.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Jeszcze ze 20 minut nudy... albo i więcej.
FOMC:
http://www.forexlive.com/blog/2013/05/0 ... ssessment/
I porównywarka gdzie można odnaleźć te różnice o których wspominał ten kawałek:
http://projects.wsj.com/fed-statement-tracker/
Trzeba przeładować tuż po 20:00 żeby pokazał się bieżący komunikat. Podobno wystarczy kilkanaście - kilkadziesiąt sekund.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Na GPW jest ok 30 sekund na reakcje po infie.

bdw,
jak stężenie?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Stforex pisze:doradzalbym srebro... latwiej wymienic na inne produkty. a reszta w nieruomosci. tylko ziemia bedzie sie liczyla. stawiam ze niedlugo wrocimy nieco do feudalizmu
Albo amunicja, wacha i gorzała - jak to drzewiej bywało :-D
mike_05 pisze: jak stężenie?
:?:

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

aldehydu
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:aldehydu
Nie ma już śladu... trzeba będzie poprawić. Ale nie wcześniej jak po 20:00...

259
Maniak
Maniak

No to FOMC "zawiódł" - nic szczególnego nie zamierza robić mimo że ostatnie dane nie były dobre.
Ale uwaga: dołożyli zdanie, że są gotowi zwiększać lub zmniejszać zakupy w zależności od tego jak widzą przyszłość rynku pracy i poziomu inflacji (tę ostatnią można na razie pominąć). Zmniejszać, mowa jest o zmniejszaniu gdyby trzeba było (lub można było). A "wszyscy" spodziewali się przynajmniej pozostawienia jak jest. EDIT: na wieki ;-)
Można z tego na ulepić na upartego "byczy FOMC" - Bernanke jastrzębiem :-D

259
Maniak
Maniak

No proszę: Rzepie udało się napisać w miarę zgrabny kawałek pod znamiennym tytułem:
Nikt nie marzy już o Europie
Choć niestety ma dwie wady: mniej więcej w połowie zaczyna się rozjeżdżać i na końcu pozostawia niedosyt.
Ale pierwsza połowa o Islandii jest niezła - nie za długa i jednocześnie nie za pobieżna i coś nawet z niej wynika.
Ostatnie zdania na temat Turcji też są istotne ale tutaj najwyraźniej autorka bardzo już się spieszyła do kasy ;-)

Na marginesie: kiedyś trafiłem w Rzepie online jakiś artykuł będący ewidentną zrzynką z BBC i napisałem do nich, że niezbyt dobrze go przetłumaczyli, w oryginale było to, a w tłumaczeniu coś nieco innego i przez to całość nie bardzo się kleiła.
Czegoż ja się potem o sobie nie dowiedziałem od autorki tego kawałka... o, znalazłem nawet tego majla:
Szkoda, że - mając mi tyle do zarzucenia - nie dopuścił mnie Pan do głosu w pierwszej kolejności. Dyskusja mogłaby być całkiem odświeżająca i demokratyczna. Wolał Pan jednak wytoczyć ciężkie działa i zaatakować mnie przed moim przełożonym i przynajmniej przed jedną jeszcze osobą, która Pańskim zdaniem stoi w hierarchii "Rz" wyżej niż ja. Pańskim celem było więc zapewne zaszkodzenie mi. Jednak ani ja sobie nie mam nic do zarzucenia, ani mój szef nie uważa, żebym dopuściła się zaniedbania czy nadużycia.
Pomijając już stek bzdur (z wplątaniem w to demokracji włącznie!) to prawdę mówiąc chciałem napisać bezpośrednio ale nie mają oni zazwyczaj zwyczaju podawania bezpośrednich adresów autorów tak jak np. Reuters czy Bloomberg. Za to jest adres dla kontaktów z czytelnikami. Napisałem więc tam gdzie mogłem.
A poza tym to uderz w stół, a nożyce same... najwyraźniej nadal żyją w świecie haków i dupochronów wygryzając się nawzajem. Jak za komuny. Smutne to. Tym bardziej, że to jest to nadal bardzo popularne zjawisko w naszym kraju. Szczególnie w mediach.

259
Maniak
Maniak

A wracając do bardziej przyziemnych rzeczy:
1 minute ago | May 1st, 2013 23:23:17 GMT
BOJ minutes of April 3-4 meeting to be released at 2350GMT – USD/JPY orderboard

by Eamonn Sheridan | 0 comments

I don’t foresee any surprises from the minutes and am not expecting a huge impact on their release. They will be scrutinized for signs of what might still be to come, though, so if there clear signals there then there could be an impact.

USD/JPY has found good bids 97.00 and slightly above, notably Japanese names. A lot of the asset managers have indicated a willingness to invest offshore but want a dip to buy yen crosses – it appears initial orders at least are at 97.00 and above. Any move lower through there will see more bids again 96.00 and 96.50 (and thereabouts).
Topside has offers 97.75/85 and through 98.00
Its a bit stuck, which is hardly surprising, especially this week.
If 97.00 continues to hold I expect they’ll take it higher again; if below 97.00 then another few weeks of sideways.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

dzisiaj czesc rozrywkowa ECB, zas dla zlota mamy kontynuacje spadkow, zastanawiam sie czy 1426, czy 1406?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Zablokowany