Hallo!
Z nalazłem takie oto podsumowanie w postaci rycinki na temat Niemiec i nie tylko

Bezrobocie wśród młodych w krajach Południa wybiło dziurę w wykresie

i leci na księżyc...
A mnie się wydawało, że młodzi - to najtańszy pracownik - często dobrze wykształcony, ale bez doświadczenia.
Jeśli nie ma dla nich pracy - to musi być
bardzo źle... kiedy znów zaczną sprzedawać fakty?
Skoro bezrobocie rośnie i utrzymuje się na wysokim poziomie - to problem o sobie przypomni... raz jeszcze... pytanie kiedy?
Taka myśl mi przemknęła ... Czy Niemcom może zależeć na tym, żeby kryzys w Eurozonie dalej trwał ?
Im dłużej taka sytuacja się utrzyma tym Niemcy bardziej rozbudują swoją przewagę na rynku wewnętrznym UE i zagranicznych / przy zanikającej konkurencji z gospodarek południa?
Po drodze wykupią też konkurencyjne "podupadłe" zakłady za grosze?
Dla Polskiej gospodarki pewnie to i dobrze... Skoro Niemcy nie mają kryzysu to i w Polsce go może nie być.
Wspomniałem kiedyś o pszenicy... i o tym, że w przyszłym roku w USA może być susza...
Co do tego nic się nie zmieniło... tyle tylko, że Amerykańskiej pszenicy za bardzo nie chcą kupować...
Okazuje się, że jest za droga... i zapasy się zwiększają w USA więc cena spada... DM BOŚ dość dobrze pilnuje tego tematu.
[
http://waluty.com.pl/a93359-znacz_cy_wz ... enicy.html]
Cena spadła... pozostaje czekać do wiosny

I do zbiorów w Australii i kilku innych eksporterach z południa globu... Podobno u nich ma być wyjątkowo obfite żniwa... poczekamy zobaczymy. Temat dalej otwarty
Zamierzam na tym konkretnie zarobić i puścić kilka kontrakcików w ruch... Jeśli jednak żniwa będą przeciętne na południu, a w USA - będzie susza i dużą część zbiorów szlag trafi - to będzie rajd na majówkę...ale to dopiero marzec-kwiecień-maj...
Oby tylko "przemysłowy" rolnik z UE nie posiał więcej pszenicy, bo.. i doprowadzi tym samym do spadku cen. No chyba, że z PL - To wybaczę.