Pomijając ironię w wypowiedzi, mam dwóch znajomych, którzy rzucili studia i wyjechali na zachód do prac fizycznych. Po dwóch latach są tam już ustawieni. Jeden pracuje w Belgii, w Namur. Byłem u niego rok temu. W okolicy gdzie mieszka - mnóstwo blach rejestracyjnych z Polski. Dzięki właśnie takim ludziom konsumpcja w Polsce jest pchana do przodu. Popatrzcie na Siemiatycze - co drugi, trzeci mieszkaniec pracuje w Belgii albo Holandii.Stforex pisze: Całe szczęście, że jesteśmy w Unii. Zrobię jakiś unijny kurs na wózek widłowy czy koparkę i wyjadę na zachód szukać lepszego bytu... Bo zachód jest lepszy i jest tam ogólnie lepiej...![]()
Pogaduchy przy porannej kawie
- tyler_durden
- Gaduła
Re: Pogaduchy przy porannej kawie
ciągle głupi ...
Właśnie w tym sęk. Jak ironicznie by to nie brzmiało, to jest to prawdziwe.Pomijając ironię w wypowiedzi, mam dwóch znajomych, którzy rzucili studia i wyjechali na zachód do prac fizycznych. Po dwóch latach są tam już ustawieni.

PS. Hangseng i Tokyo na lekkim minusie
PS. 2 Hangseng jednak na lekkim plusie. JPY w odwrocie. AUD w natarciu

- tyler_durden
- Gaduła
SpokoStforex pisze:Właśnie w tym sęk. Jak ironicznie by to nie brzmiało, to jest to prawdziwe.Pomijając ironię w wypowiedzi, mam dwóch znajomych, którzy rzucili studia i wyjechali na zachód do prac fizycznych. Po dwóch latach są tam już ustawieni.

Niestety, grzebanie Vincenta i Donalda w naszych finansach, ogromny poziom fiskalizmu, podnoszenie podatków i duszenie produktywności Polski oraz nie najlepsza kondycja gospodarcza Niemiec, nie napawa mnie optymizmem na najbliższe dwa lata. I bardziej od rozdrapywania, czy to była w końcu katastrofa, czy to był zamach - niech ktoś odpowiedzialny zacznie poważnie mówić o sytuacji gospodarczej Polski dopóki jest jeszcze cień szansy na niedopuszczenie do stagnacji (choć boję się, że to już i tak późno). Niech wysuwa kontrargumenty do propozycji rządu, zamiast zajmować się tym medialnym cyrkiem. Kiedy patrzę na dzisiejszą scenę polityczną i wypowiedzi co niektórych politykierów, to naprawdę czarno to widzę, a wcale nie jestem z natury pesymistą.
ciągle głupi ...
Zamachu mówisz ? http://www.youtube.com/watch?v=PHQGpN44 ... r_embeddedtyler_durden pisze:SpokoStforex pisze:Właśnie w tym sęk. Jak ironicznie by to nie brzmiało, to jest to prawdziwe.Pomijając ironię w wypowiedzi, mam dwóch znajomych, którzy rzucili studia i wyjechali na zachód do prac fizycznych. Po dwóch latach są tam już ustawieni.![]()
Niestety, grzebanie Vincenta i Donalda w naszych finansach, ogromny poziom fiskalizmu, podnoszenie podatków i duszenie produktywności Polski oraz nie najlepsza kondycja gospodarcza Niemiec, nie napawa mnie optymizmem na najbliższe dwa lata. I bardziej od rozdrapywania, czy to była w końcu katastrofa, czy to był zamach - niech ktoś odpowiedzialny zacznie poważnie mówić o sytuacji gospodarczej Polski dopóki jest jeszcze cień szansy na niedopuszczenie do stagnacji (choć boję się, że to już i tak późno). Niech wysuwa kontrargumenty do propozycji rządu, zamiast zajmować się tym medialnym cyrkiem. Kiedy patrzę na dzisiejszą scenę polityczną i wypowiedzi co niektórych politykierów, to naprawdę czarno to widzę, a wcale nie jestem z natury pesymistą.
Proszę.
Nigdy nie jest za późno na reformy. Tylko ich efekt, nie będzie już taki jaki mógłby być gdyby te reformy wprowadzono (wcześniej).
W Polsce nie ma partii reformatorskich. RP miał taką być - a wyszedł MIX - totalny zlepek - na który nigdy nie zagłosuje,
Rząd ignoruje społeczeństwo. Nie ma drugiej strony, nie ma Charyzmatycznych Liderów - nowych Polityków, którzy mogliby poprowadzić Polskę... w kierunku Top 15 państwa świata pod względem PKB.
A Pomysły opozycji, są sprzed epoki... jeśli chodzi o gospodarkę. I w takiej rzeczywistość przyszło żyć... ehh
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴
Pozwolicie, że sam siebie zacytuję?Stforex pisze: JPY w odwrocie. AUD w natarciu

Spełnia się powoli koszmar menadżerów

Fundamenty mówią mi buy AUD sell JPY, ale takie tam patterny mówią mi sell AUD buy JPY

No więc czy można wierzyć patternom? Wielu tu na forum miłośników różnych zwierząt, itp. Sam też bawiłem się różnymi tego typy pomysłami. Ale zastanawia mnie jedno.
Patrzę na tego AUD JPY i widzę W - ala Gartley, coś w rodzaju RGR. Patrzę na AUD USD i widzę możliwe wzrosty. Patrzę na USD JPY i widzę sięgnięcie po płynność i znów możliwe wzrosty. No więc założenie stojące za tymi zwierzo-formacjami musiałoby być takie, że inwestorzy składający duże zlecenia na AUD USD i USD JPY musieliby patrzeć na AUD JPY i widzieć te formacje i chcieć sprzedać wspomniane walory dlatego, że na AUD JPY powstały takie a nie inne patterny. Na zasadzie "mam 1 000 000 baksów, nie wiem czy pakować w AUD czy JPY czy zostać przy USD. Ale na AUD JPY powstało W i RGR, to może kupię jena"

Aa no, puenta... tak czy inaczej, jaki związek będzie to miało z nakreślonymi przeze mnie bazgrołami?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie ma chętnych, żeby zapłacić za cukier, przeto ciągle się miesza te samą zimną herbatę w nadziei, że jednak cokolwiek słodsza i cieplejsza się stanieW Polsce nie ma partii reformatorskich.

Przydałby się ktoś, kto by zmotywował wszystkie strony do zrzucenia się na cukier. Ale wtedy się zaczynają lamenty - a czemu ja się mam zrzucać więcej, a tamten mniej?nie ma Charyzmatycznych Liderów
PS. A Korwin nie jest charyzmatyczny?

EDIT:
Na EUR USD też sobie pobazgroliłem. Coś pod 259, czyli "jak mógłby wyglądać ten tydzień?"

Na uwagę zasługuje fakt, jak osamotnione zostawiliśmy monthly open. 250 pips i wypłaszczamy się pod dolną bandą kanaliku. To sugeruje przynajmniej retest open, który jest w zasięgu tygodniowego range'a. Stawiam, że tam dotrzemy i będzie dość spora sprzedaż w tamtych rejonach. Czy nabijemy górny knot świecy miesięcznej? Tego nie wiem, ale warto się na to przygotowywać. Głębsze zaczerpnięcie wydaje się możliwe, ale już niekoniecznie takie prawdopodobne. Pewnie wiele będzie zależało od nastrojów na rynku. Następnego kandydata na poziom popytu mamy w odległości ~1/2 tygodniowego range, więc niby w sam raz na pierwszą połowę tygodnia. Jednak mamy też magię poziomu zaznaczonego na szaro. Tak support staje się resistance'm. Ale tu poradniki się kończą... bo ten sam S-R może się znów stać S. I na tym wykłada się większość miłośników S/R... na S/R/S

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, 05:15 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.
- tyler_durden
- Gaduła
Kończąc już ten oft, Korwin mnie przeraża. Jego ideę są rodem wzięte z dobrego kabaretu (zarówno społeczne i gospodarcze). Bo jak inaczej nazwać pomysł całkowitego zlikwidowania komunikacji miejskiej w Wawie, który miałby przynieść ... rozładowanie korków i wzrost mobilności mieszkańców.Stforex pisze:PS. A Korwin nie jest charyzmatyczny?![]()
![]()

Dla mnie Korwin, Jarek, Miller to relikty minionej epoki. Powinni wycofać się w cień.
A co do braku realnej alternatywy - model Polskiej demokracji jest całkowicie nietrafiony. Powiedzmy sobie jasno - o kształcie dyskusji politycznej w kraju decydują czterej liderzy największych z partii. Coś tu nie gra.
Dzięki za dyskusje, pozdrawiam.
ciągle głupi ...
A przyklaskują im dwie gazety i stacja telewizyjna.A co do braku realnej alternatywy - dla mnie model Polskiej demokracji jest całkowicie nietrafiony. Powiedzmy sobie jasno - o kształcie dyskusji politycznej w kraju decydują czterej liderzy największych z partii.
Absolutnie zgadzam się z tym co piszesz. Nie ma alternatywy i w sumie nie wiadomo jak to zmienić. Nie tyle potrzebujemy Korwina, co logicznego obalenia paru mitów społeczno-gospodarczych, które w tym kraju wciąż funkcjonują i mają się dobrze.
Dzięki również! Wpadnij jeszcze czasemDzięki za dyskusje, pozdrawiam.

EDIT:
BANK OF JAPAN: From public address by Bank of Japan Governor Masaaki Shirakawa:
-- BOJ SHIRAKAWA: JAPAN GOVT CAN STEP IN FOREX MKT ANY TIME
-- BOJ SHIRAKAWA: NEED MORE ATTRACTIVE DOMESTIC CAPEX PROJECTS
-- BOJ SHIRAKAWA REPEATS NEW SUPPLY NEEDED FOR NEW DEMAND
-- BOJ SHIRAKAWA RENEWS CALL ON GOVT TO DEREGULATE FOR GROWTH
-- BOJ SHIRAKAWA: JAPAN MFG JOBS WEAK ON WEAK OVERSEAS DEMAND
-- BOJ CHIEF: PUBLIC TO ACCEPT GRADUAL PRICE RISE IF WAGES GROW
-- BOJ SHIRAKAWA: JAPAN GOVT CAN STEP IN FOREX MKT ANY TIME
-- BOJ SHIRAKAWA: NO CLEAR TIES BETWEEN MONETARY BASE, FOREX
-- BOJ CHIEF: ZERO RATES HELPING GOVT FUNDING FOR FX INTERVENTION
-- BOJ SHIRAKAWA: TOO EARLY TO DISCUSS SPECIFICS OF EXIT POLICY
UK PRESS: Further calls for an increased tax on higher valued properties, the FT reports, as the Tory chair of the Treasury select committee says its now "hard to justify" a cap on council tax bands for top value properties.
JPY Machine Tool Orders wypadły blado.
EUROZONE: Timeline of key events in the eurozone for next few weeks:
- Nov 12 Eurogroup meeting to discuss Greek program further
- Nov 12 German Merkel meets Portuguese PM Coelho in Lisbon
- Nov 12 Italy debt chief Cannata speaks in Rome at 1400GMT
- Nov 12 Italy PM Monti meets French PM Ayrault in Paris at 1600GMT
- Nov 12 Spanish Econ Minister de Guindos speaks in European Parliament
- Nov 13 EcoFin meeting
- Nov 13 German FinMin Schaeuble gives budget speech in parliament
- Nov 13 Portugal Autumn economic bulletin
- Nov 13 Greece sells 4-week-/13-week T-bill for E3.125bln
- Nov 13 Italy to sell 12-month T-bill for E6.5bln - Nov 14 Italy to sell 2015 BTP-/2023-/2039 BTP for up to E5.0bln
- Nov 14 Spain's main labor unions CCOO and UGT call general stike
- Nov 14 Portuguese CGTP union calls for a strike
- Nov 14 ECB start of reserve maintenance period
- Nov 14 Italy mid-month BTP bond auctions
3 bomby na + dla euroEUROZONE ISSUANCE: Eurozone Sovereign T-bill issuance for this week are planned from France, Germany, Belgium, Greece, and Italy. Supply is estimated to be around E23bln, higher than E14.95bln issued last week.
First up on Monday will be Germany with plans to issue E4.0bln 6-month May 15, 2013 Bubill.
In the afternoon France will issue E3.6-E4.0bln new 3-month Feb 14, 2013 BTF, tap E1.1-E1.5bln 6-month Apr 18, 2013 BTF and issue E0.9-E1.3bln tap 12-month Oct 17, 2013 BTF.
There will be 3 sovereign T-bill auctions on Tuesday with Italy issuing E6.5bln new 12-month Nov 14, 2013 BOT. Greece planning to issue E2.125bln new 4-week Dec 14 T-bill and E1.0bln new 13-week Feb 15, 2013 T-bill.
Finally Belgium will sell 3-month Feb 14, 2013 T-bill and issue new 12-month Nov 14, 2013 T-bill for between E2.4-E2.8bln.
In terms of T-bill redemptions for this week, we have France E6.579bln, Germany E4.0bln, Greece E5.0bln, Belgium E5.262bln and Italy E5.5bln giving potential positive net
Jakiś update kalendarza..16:00 EUR Euro-Area Finance Ministers Meet in Brussels High
GERMANY DATA:
October WPI -0.6% m/m, +4.6% y/y;
September +4.2% y/y
-- Germany October WPI: solid fuels/oil products -3.0% m/m
-- Germany October WPI: ore/iron/steel/non-ferrous metals
-0.4% m/m -- Germany October WPI: grains/seeds/feed -1.1% m/m
-- Germany October WPI: fruits/vegetables/potatoes +0.7% m/m
-- Germany October WPI: data processing/communication -0.3% m/m
-- Germany October WPI: food/beverages/tobacco +0.3% m/m
-- Germany October WPI: household electrical items/TV/radio +0.2% m/m
Shanghai całą sesję kupował EuroCHINA STOCKS: The Shanghai Composite Index ends Monday up 0.49% at 2,079.27.