Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Edek 1.3121 :clap: - jak ktoś kupił wczoraj tę szpilkę w dół ma w kieszeni prawie 300 pip w niecałe 20 godzin :-D
Zaczynam zazdrościć i nieco żałować, że się tego pozbyłem. Niby wyskoczyłem na górce 1.2927 ale przy 1.311 wygląda to jak cienizna…
Mało tego, jakoś nie widzę chętnych do korekty. Choć może nieco za wcześnie. Bardziej w okolicach 14-15.

Na otarcie łez mam Kangura i jak zwykle to co się świeci, w obu kolorach :)
Kangur złapał kontakt z oporem na 1.0613 - ciekawe co będzie dalej… na razie robi to co każda szanująca się para robi trafiając na opór - odbija.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

To jest od Pete z forexlive:
A large US bank was apparently responsible for knocking out the 1.3100 barrier and there’s talk of buy stops in place on a break of guess where… 1.3125!

More important resistance sits up above at 1.3149 which is the 38.2% fibonacci retracement of the fall from 1.4940 to 1.2042 i’m told.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Będą kosili pewnie stopy i realizowali profity. Czyli jednak dolar nie jest tak całkiem na cenzurowanym... "ponoć" jest spora przewała kapitału z fixed do equity.

259
Maniak
Maniak

Może i tak - zobaczymy na otwarciu NYSE.
Ale wiesz, nawet jeżeli jest przeprowadzka na drugi rynek to dla dolara jest to niby operacja neutralna - sprzedajesz papier czyli kupujesz dolary, kupujesz inny papier czyli sprzedajesz dolary.

Retail Sales wypadł kiepsko, poprzednie też zrewidowane w dół - ktoś zauważył żeby rynek w ogóle na to zareagował?
EDIT: to był raport bez samochodów i paliw. Ogólny Retail Sales wypadł lepiej.

259
Maniak
Maniak

Pamiętacie, że napisałem kiedyś, że niejaki Larry Edelson jest kiepski jeżeli chodzi o przewidywanie rynku, w szczególności złota, ale świetny w wynajdowaniu kluczowych wsparć i oporów?
Tutaj jest jego ostrzeżenie o śmiertelnej pułapce jaką miały zgotować rynki:
http://www.uncommonwisdomdaily.com/why- ... fall-14792
Gold needs to close above that line, more specifically above my system buy signal at $1,727.70, to confirm a breakout and a new bull leg higher.
Gdzie była ostatnio konsolka na złocie? :-)

Jeszcze ciekawsze są komentarze podopisywane do tej strony... te najciekawsze zaczynają się od:
Ummm….gold just blew away your overhead resistence…..
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ale wiesz, nawet jeżeli jest przeprowadzka na drugi rynek to dla dolara jest to niby operacja neutralna - sprzedajesz papier czyli kupujesz dolary, kupujesz inny papier czyli sprzedajesz dolary.
No chyba że zbierają fixed z euro i przerzucają na parkiet w USA. Ale to tylko luźne dywagacje. Na razie trudno wyrokować. Kto by chciał teraz wracać do USA? Kasa wyjechała z kraju wolności i kapitalizmu, a wracałaby do ziemi "spółdzielców" z sercem po właściwej stronie. Czekam na poprawkę o sprawiedliwości społecznej :lol: .
Ostatnio czytałem komentarz pod jednym z newsów. Jakiś amerykanin pisał, że ma już dość tego kraju, że rząd jest okropny, polityka fiskalna zła, coraz wyższe bezrobocie i niższy standard życia. Pisał, że wyjeżdża do... Irlandii :lol: :roll: Ach ta zielona wyspa.

Myślę, że rynek ma większe zmartwienia niż jakiś tam "retail sales". Pewnie każdy się zastanawia ile to jest 40 kilobaniek i czy to jest dużo czy mało. Licząc do połowy 2015 wychodzi 22 miesiące * 40 kilobaniek = 880 miliordów na narodowe spółdzielnie mieszkaniowe. W sumie w PL też by się taki program przydał. Ale co tam, frank drogi, dobrze by było brać kredyty w CHF... tylko jakoś tak się nie da. I jeszcze wyższą stopą dowalili. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Dla kogo Ci ludzie pracują??? Czy naprawdę wszyscy dla Goldmana?

259
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Czekam na poprawkę o sprawiedliwości społecznej :lol: .
Prędzej dostaniesz kopniaka za brak poprawności politycznej ;-)
Stforex pisze:Ostatnio czytałem komentarz pod jednym z newsów. Jakiś amerykanin pisał, że ma już dość tego kraju, że rząd jest okropny, polityka fiskalna zła, coraz wyższe bezrobocie i niższy standard życia
Zaraz, zaraz - deja vu - czytałem dokładnie takie same opinie ale w naszym rodzimym wydaniu pisane przez rodaków ze wskazaniem podobnego kierunku emigracji... no nieco bliżej: UK.
Stforex pisze:Licząc do połowy 2015 wychodzi 22 miesiące * 40 kilobaniek = 880 miliordów na narodowe spółdzielnie mieszkaniowe.
Dlaczego 22 miesiące? FED ogłosił, że będzie ciągnąć tak długo, aż bezrobocie znacznie spadnie nieważne ile to potrwa, to jest ta BIG BAZOOKA.
Właśnie - ciekawe spojrzenie na ostatni ten ostatni pomysł:
http://www.forexlive.com/blog/2012/09/1 ... -optimism/
Stforex pisze:I jeszcze wyższą stopą dowalili. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Dla kogo Ci ludzie pracują???
Wiesz, teraz to ja myślę o przeprowadzce do któregoś z krajów anglosaskich...
Stforex pisze:Czy naprawdę wszyscy dla Goldmana?
Nooo... nie, są i tacy co jeszcze nie pracowali u Goldmana :mrgreen:

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

AUSSIE: Aussie-dollar seen lagging the euro-dollar recovery which in
turns allows euro-Aussie to take out key resistance at A$1.2385/90. Talk
that the earlier high at $1.0615 still holds decent sell interest. Stops
noted abgove $1.0620.
Rate currently trades around $1.0595.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

:D

EURO-DOLLAR: One funny guy says that after the Fed's action the game
plan is now;
Poor US data - Buy EurUsd
Good US data - Buy EurUsd
No US data - Buy EurUsd
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Prędzej dostaniesz kopniaka za brak poprawności politycznej
Poprawność obecnie wymaga uszczęśliwiania nieszczęśliwych, niekochanych, nieakceptowanych i nietolerowanych. Choćby słownie. W telewizji. Za pieniążki "sami wiecie kogo" :wink:
czytałem dokładnie takie same opinie
O ironio! :lol:
Dlaczego 22 miesiące? FED ogłosił, że będzie ciągnąć
Ale zauważ ciekawą rzecz. BeBe z FOMC rozciągnęli obniżone stopy poza kadencję samego "króla", a już i tak ciąży nad nim topór rewolucjonisty Rooneya... czy Romneya... kto by tam ich spamiętał. Może to taka gadka szmatka przedwyborcza, a z rewolucji zostanie redekoracja pałacu. No ale wracając do sedna - w ogóle to znowu coś się tam dzieje z tym sufitem... poprawcie mnie, ale chyba mieli ciąć wydatki i w końcu jakiś plan nowych "pakietów wyborczych" ustalili - ja się już w tym gubię. Bo niby trzeba stymulować gospodarkę czy coś takiego. Ale najpierw wypada trochę kasy z niej odessać na tę stymulację. Niech żyje redystrybucja. Poprawka o której wspomniałem byłaby raczej tylko formalnością.
O czym ja to... acha, o 22 miesiącach. Skoro stopy są do mid'15, to logika wskazuje, że bardziej drastyczne "miary" zostaną zastosowane nie dłużej. No ale z drugiej strony oczywiście wszystko to jest umowne. To znaczy BeBe zakomunikuje, jak się umawia z rynkiem, a rynek zakomunikuje czy ucałuje "króla" w sygnet - a że nie ma wyjścia to... No i ta kadencja nieszczęsna. Obiło mi się o oczy, że jednak Obama wygra. Czy ja wiem. Bebe jest ucieleśnieniem dobrego serca "cysorza", więc zapewne wynik wyborów rozstrzygnie następną kadencję "króla elektora". No i chodzi o to, że on tę kadencję przekroczył swoimi wyobrażeniami o lepszym jutrze. Czyli następca albo przyjdzie, mlaśnie i tyle co będzie mógł zrobić, albo będzie przewrót polityki monetarnej. To jest trochę dziwne postawienie sprawy, jak na mój gust. Coś jak salwa na wiwat przed wyborami - że niby coś robimy, staramy się, jest lepiej, indeksy w górę - a nuż się wróg tej salwy przestraszy..
Nooo... nie, są i tacy co jeszcze nie pracowali u Goldmana
:lol:

Niemiaszek: dobre... ;)

PS. Wybaczcie, że piszę nieskładnie, ale mam bobasa teraz na głowie i próbuję pozbierać myśli.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, 16:27 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany