Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

259 przecież i tak zrobisz swoje, chyba że wizja któregoś z nich jest Ci bliższa...
Sky is the limit

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

mryko pisze:259 przecież i tak zrobisz swoje, chyba że wizja któregoś z nich jest Ci bliższa...
Po pierwsze nie należy zamykać oczu i uszu - ci ludzie siedzą w tym rynku od kilkudziesięciu lat i wiedzą o nim znacznie więcej niż ja. Nie muszę się z nimi zgadać ale to nie znaczy, że nie należy słuchać co mają do powiedzenia.
Choć osobiście uważam, że Edelson przesadza to jednak nie mogę wykluczyć takiego scenariusza i muszę być przygotowany na taką ewentualność.
Poza tym Edelson dobrze identyfikuje opory i wsparcia (szczególnie to pierwsze) i to się przydaje. On jest bardziej "techniczny", Brodrick jest bardziej "fundamentalny" :)

Robię swoje, ale jak Brodrick mówi to co mówi to daje mi to dodatkowe wsparcie.
Zresztą parę razy kupiłem właśnie dlatego, że on to sugerował pomimo, że u mnie wychodziło co innego, I dobrze na tym wyszedłem :-)
Raz tylko Brodrick przesadził chcąc kontynuować ostatnie odbicie powyżej $1800 ale można mu to wybaczyć bo zaczynał od jakieś $1580. Straty nie było tylko mniejszy zysk.
Prawdę mówiąc ostatnio mi go brakowało - od Lutego milczał o metalach przez całą tę korektę i konsolę. I słusznie - nie było o czym mówić. Teraz zaczął znów się odzywać co daje mi większy komfort.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

259
Dzięki za te linki. Dają sporo do myślenia. Szczerze powiedziawszy podoba mi się zdanie pana Edelsona z pewnych powodów:
1) wzrosty są zbyt proste i zbyt oczywiste
2) pokrywa się w pewnym sensie z moim spojrzeniem (załącznik)
3) szuka drugiego dna (metafora, nie chodzi o formację ;) )

To jest bardzo ciekawa koncepcja, że rynek miażdży "większość". Jeśli coś jest atrakcyjne dla większości, to mniejszość chce to wykorzystać. Zapytacie pewnie "kto będzie walczył z rynkiem, przecież wszyscy patrzą w górę?". Skoro rynek patrzy w górę, to dlaczego idzie w bok? A skoro nie patrzy pod nogi, to łatwo może się potknąć i wyj... ;)
Taka metafora. Wiecie.
Rynku nikt nie pokona. Czy rynek może pokonać sam siebie? Plotka jest chyba najlepszą inwestycją na świecie. Niewiele kosztuje, a przynosi ogromne zyski. Zastanawiam się ile stoplossów lewarowanych stoi w obszarze 1450-1500$. Łakomy kąsek dla kogoś, kto chce wsiąść do pociągu. Po co kupować po 1600 skoro można po 1450?

Tak sobie pierdaszę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

259 pisze:Serwis Brodricka kosztuje $149 rocznie. Edelson sprzedaje się za $99. Może to coś mówi?
Ale oboje mocno stanieli - kiedyś Brodrick był po $3000, Edelson po $300 - kryzys robi swoje
Dzisiaj słyszałem w radio w jakiś super serwisie ekonomicznym że niedługo wszystkie surowce bardzo zdrożeją :lol: W żaden sposób nie wydaje mi się to uzasadnione tym bardziej, że większość branż u nas w tej chwili ,a w innych europejskich krajach już wcześniej zaczyna zwalniać tempo.

Z tego co ja widzę na rynku to popyt maleje z miesiąca na miesiąc, producenci starają się sztucznie jakoś utrzymać ceny z różnych powodów zmniejszając produkcję, co niestety zwiększa koszty i prowadzi do jeszcze większych strat.
Szykuje się raczej twarde lądowanie. Co do złota to może być różnie logika podpowiada, że w ciężkich czasach bedzie rosło, ale dopiero na drugim etapie, czyli jak już naprawdę będzie źle. :)
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Stforex - właśnie dlatego nie mogłem przejść koło tego co mówi Edelson obojętnie. Może do tego nie dojdzie, ale nie można tego w żaden sposób wykluczyć.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dzień dobry!

Ja dzisiaj morduję swoje kiszki czarną parzoną bez dodatków... aż szczękościsku dostaję ;).

No i jeszcze jedna refleksja odnośnie złota. Ciężkie jest. Przykleiło się dość wyraźnie do poziomu 1550. Widać na weekly, że sporo kupowania tam weszło, a mimo to kurs ciągle wali głową w sufit.

FX: Option expiries for today's 1000EDT cut,
* Euro-dollar; $1.2250, $1.2300, $1.2320, $1.2335, $1.2500(large)
* Dollar-yen; Y78.85, Y78.90, Y79.25, Y79.50
* Euro-yen; Y95.00
* Cable; $1.5550, $1.5730
* Aussie; $1.0445, $1.0480, $1.0510
Ciekawa sprawa. Na EUR USD po raz pierwszy pojawiła się opcja 1.25 w intraday. Bo od jakiegoś czasu wisiały tam bardzo duże opcje funduszy, które sprzedawały po 2200-2300, ale to były średnioterminowe opcje. Teraz ewidentnie ktoś zastawił szorty. Mogą być te zabezpieczenia szortów po 400-440. Tylko z jakiej to projekcji im tak wypadło...?
[Gold] Prices continue to hover just above $1600 amid persistent hopes of stimulus measures from the US Federal Reserve, despite some recent data suggesting that they may still yet again hold off at their next gathering in mid-September.
Przypomina mi się ta historia o indyku... :wink:

EUROPE: European data for Thursday starts

at 0700GMT with Spain data, including services sales & employment data and also industrial orders.

EMU data at 0900GMT sees final HICP for July, which had a preliminary reading of 2.4%.

at 1430GMT, Bundesbank Board Member Andreas Dombret is due to speak on "G20 and the Financial Regulation Reforms", in Salzburg, Austria,

also today, German Chancellor Angela Merkel and Canadian Prime Minister Stephen Harper give a joint press conference after their meeting in Ottawa.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:Ciekawa sprawa. Na EUR USD po raz pierwszy pojawiła się opcja 1.25 w intraday. Bo od jakiegoś czasu wisiały tam bardzo duże opcje funduszy, które sprzedawały po 2200-2300, ale to były średnioterminowe opcje. Teraz ewidentnie ktoś zastawił szorty. Mogą być te zabezpieczenia szortów po 400-400. Tylko z jakiej to projekcji im tak wypadło...?

Dzień dobry,

Ja załapałem się troszkę na ten rajd w dół, ale wczoraj pokazał się poziom 1.21600 (dzisiaj nie patrzylem) , wcześniej było fbo 1.231. Trzymam sobie na TS w tej chwili.

Z ciekawych tzw. projekcji "long term " wygląda USDJPY duże pole manewru.

Kawa wypita , czas do pracy :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Skowronki za oknem ćwierkają, że jest jeszcze opcja large na 1.2200 ;)

EUR USD jest na LT z ostatnich tygodni i na poziomie popytu dużych graczy z 3.08.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Miejsca, w których szukam sygnałów.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:Miejsca, w których szukam sygnałów.
Te sygnały na buy od 22300-400 też wydaje mi się, że są dobre akurat w perspektywie 4h, poniżej 4 h to nie schodzę, bo za dużo się dzieje :)

Zablokowany