Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

259 pisze:Aha, nie należy zapominać o short covering...
no ale po taki wzroscie to to bedzie teraz long covering :D

wyglada to rzeczywiscie na odwrocenie trendu, technicznie no i fundamentalnie chyba tez? nie mniej jednak obecnie mam shorta na EU idealnie otwarty na nwej h4 czasu london :wink:

swoja droga uwazam ze wciaz nalezy szukac L na zlocie, taka ciekawostka moja pierwsza transakcja na fx bylo zloto long i byla to bardzo dobra i zyskowna transakcja, jednak jak sobie to wczoraj wyliczylem gdybym ja przetrzymal do dzis osiagnalbym na niej zysk jakies 6000% spodziewam sie kolejnej takiej fali na zlocie :wink: wyszlo mi ze TP to jakies 2600$ oczywiscie w ciagu kilku lat
259 pisze:To się jakoś nazywa... chciwość?
nie to sie nazywa zloto :D ja zaluje bo mialem longa na edku i myslalem wejsc tez w zloto byla idealna okazja na otwarciu swiecy D1 oczywiscie czas london :D

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:To wszystko kiedyś pier...... tak, że kurz będzie opadał latami. Nie można w nieskończoność żyć na kredyt - czy to EU czy PL taki sam model życia na kredyt.
jak najbardziej sie zgadzam tylko co pierdolnie? wszyscy sa zadluzeni, caly swiat zadluzony nie ma zadnego kraju na swiecie bez dlugow

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

xpep pisze:
259 pisze:Aha, nie należy zapominać o short covering...
no ale po taki wzroscie to to bedzie teraz long covering :D
No właśnie coś takiego chodzi mi po głowie z tą korektą. Ale na dużo mniejszą skalę bo rynek nie jest tak long jak short.
xpep pisze: swoja droga uwazam ze wciaz nalezy szukac L na zlocie
Oczywiście! Ale teraz to trzeba chwilę poczekać aż kurz opadnie. No i nie ma co się pchać przed weekendem po to tylko żeby płacić odsetki. Najlepiej jakby spadło ze 30 dolców.
Wiecie jakie jest ulubione powiedzenie gold bugs jak ktoś im mówi, że złoto leci w dół? "Niech leci, im niżej, tym lepiej - taniej kupię" :-D
Gold bug to jest osoba która "wierzy", że złoto będzie szło w górę w nieskończoność... coś w tym jest, już 11-y czy 12-y rok...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

xpep pisze:jak najbardziej sie zgadzam tylko co pierdolnie? wszyscy sa zadluzeni, caly swiat zadluzony nie ma zadnego kraju na swiecie bez dlugow
I to jest zastanawiające - jak wszyscy mogą mieć długi ? to kto im pożycza? :D
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

259
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:
xpep pisze:jak najbardziej sie zgadzam tylko co pierdolnie? wszyscy sa zadluzeni, caly swiat zadluzony nie ma zadnego kraju na swiecie bez dlugow
I to jest zastanawiające - jak wszyscy mogą mieć długi ? to kto im pożycza? :D
Polecam Ascent of Money, odcinek bodajże trzeci - tam jest odpowiedź na Twoje pytanie... wszystkie zresztą są warte obejrzenia. Film i polskie napisy dostępne... trzeba poszukać torrenta... ;-)

Z tym, że to są procesy ciągnące się dekadami podczas gdy my mówimy o znacznie krótszych ramkach czasowych. Dla jednych intraday, dla drugich nieco dłużej. Ale w dalszym ciągu to są króciutkie momenty jazdy na jakieś falce...

EDIT: The Ascent of Money (2008) - Episode 1 - Dreams of Avarice - zaczyna się na w 36-ej minucie. Ale jeszcze raz - najlepiej obejrzeć wszystko od początku do końca.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2012, 19:01 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:I to jest zastanawiające - jak wszyscy mogą mieć długi ? to kto im pożycza?
problem polega na tym ze od kilku wiekow a moze jest tak od zawsze, pojedyncze osoby maja wiecej pieniedzy niz cale narody :wink:

zadluzaja te narody robiac z nich niewolnikow wszystko rekami politykow ktorzy nie maja nic przeciwko bo nie dbaja o dobro narodu tylko o wlasne interesy

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Polecam Ascent of Money
tego akurat nie ogladalem, ale ogladalem money masters i tam przez 3 godziny jada cala historie pieniadza

259
Maniak
Maniak

xpep pisze:
259 pisze:Polecam Ascent of Money
tego akurat nie ogladalem, ale oglądałem money masters i tam przez 3 godziny jada cala historie pieniadza
A tego akurat ja nie oglądałem :-)
Wiesz, one wszystkie są o tym samym bo to jest po prostu i historia i podwaliny dzisiejszego świata i dzisiejsze mechanizmy. No i po prostu historia chciwości i strachu co jest tak stare jak ludzkość.
The Ascent of Money został zdobiony dla BBC i warto go obejrzeć - nie tylko tłumaczy o co chodzi ale jest również zrobiony z klasą i ma wiele ciekawych smaczków - fajnie się to ogląda.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2012, 19:55 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.

259
Maniak
Maniak

Aha, bo my tu to tym co się stało ale co w ogóle się dzisiaj stało (a tak naprawdę w nocy z czwartku na piątek)?
Tutaj jest podsumowanie, niestety po angielsku:
http://www.forexlive.com/blog/2012/06/2 ... el-blinks/

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

xpep pisze:
klonmarcin pisze:To wszystko kiedyś pier...... tak, że kurz będzie opadał latami. Nie można w nieskończoność żyć na kredyt - czy to EU czy PL taki sam model życia na kredyt.
jak najbardziej sie zgadzam tylko co pierdolnie? wszyscy sa zadluzeni, caly swiat zadluzony nie ma zadnego kraju na swiecie bez dlugow
hmmm nikt nie wie chyba..jak widać było ostatnio
kraj "traci płynność" w obsłudze swojego długu - umorzenie - koszt poniosą inwestorzy (kto jeszcze i jakie inne opcje są to nie wiem, nie interesowałem się)

system bankowy traci stabilność - jak mały bank to pozwolą upaść, jak duży to będą ratować...np się dodrukuje kasy[a w zasadzie to chyba tylko zabieg księgowy a nie drukowanie :P ]...koszt w postaci inflacji poniesie społeczeństwo.Aleee...Np. w Hiszpanii wybierają najtańszy dla interesu państwa wariant przy upadającym banku - połączenie/przejęcie przez inny lub upadek...zresztą, co ma być to będzie :roll:

Zablokowany