Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Sorry, że to piszę ale ma to związek jakiś z S/D bo to sprawa bezwskaźnikowa...

Wiecie jak to jest...wszyscy błądzą używając wszelkiej maści wskaźników itd. Nie znają S/D, ZL, PA... ;)

Ostatnio narzeczonej i rodzicielce pokazałem wykres bo pytały się co tak długo siedzę przed tym komputerem ostatnio (czyli od maja). Pokazałem oznaczone poziomy S/D, linie ZL i wyjaśniłem jak pięknie od poziomu do poziomu rynek zmierza nic tylko zarabiać :)

A one...kompletnie i totalnie nie znające się na tego typu sprawach spytały: ale jak to możliwe...czy to czasami nie POKAZUJE PO FAKCIE tego poziomu ten program, że tak wyrysował te poziomy?

Wyjaśniłem z uśmiechem, że ja je wyznaczyłem tydzień temu a z dnia dzisiejszego wczoraj wieczorem ... że to nie wskaźnik który działa z opóźnieniem.

Wiecie co? Myślę, że gdyby tak nowicjusze mieli przekazywaną wiedzę od kogoś komu ufają od razu o PA, S/D i innych sprawach mówiąc im, że wszelkie indyki oscylatory itd. są złem który powoduje, że traci się na tym rynku to tacy nowicjusze zaczęliby zarabiać bardzo szybko. Jeszcze wpajać im, że bez MM to tak naprawdę szczeniacka zabawa z FX i mamy zarabiających traderów.

Uśmiałem się po pachy gdy usłyszałem - czy to czasem nie pokazuje po fakcie? To kurdę większość userów na tym forum nie rozumie, że te ich wskaźniki działają z opóźnieniem a totalni nowicjusze wiedzą, że to może być nieistotne przy aktualnej sytuacji rynkowej. Nie mogę wyjść z podziwu jak wielka kurtyna stoi za Celem i jak wielu kretynów wpaja bzdury poprzez artykuły w prasie itd. To musi być celowe. Albo wszyscy żyją w jakimś pieprzonym AMOKU.

Ludzkość jest zabawna.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, 16:04 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Akurat tego nie grałem, ale grać chciałem , bo wyglądało mi to na typową korektę. Powrót do momentum, świece "niezdecydowania" , a tu nagle przebicie i byłby Sl.
Chociaż widać ,że zgodnie z tym co mówił MO można(nawet należy) wyjść z takiej sytuacji z po jak najlepszej cenie i to w tym przypadku było by możliwe.

paweldobkowski, czymś się sugerujesz przy potwierdzaniu takich wejść , ja tylko tymi świecami, o których wspomniałem, widać czasami to zawodzi. Na H4 sytuacja była dla mnie również bardziej na S, nie udało się.

Jednak widzimy ładny ruch od 13 na H1 już zadziałało wzorowo, także straty byłyby odrobione.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:Akurat tego nie grałem, ale grać chciałem , bo wyglądało mi to na typową korektę. Powrót do momentum, świece "niezdecydowania" , a tu nagle przebicie i byłby Sl.
Chociaż widać ,że zgodnie z tym co mówił MO można(nawet należy) wyjść z takiej sytuacji z po jak najlepszej cenie i to w tym przypadku było by możliwe.

paweldobkowski, czymś się sugerujesz przy potwierdzaniu takich wejść , ja tylko tymi świecami, o których wspomniałem, widać czasami to zawodzi. Na H4 sytuacja była dla mnie również bardziej na S, nie udało się.

Jednak widzimy ładny ruch od 13 na H1 już zadziałało wzorowo, także straty byłyby odrobione.
Ja bezpośrednio do sytuacji technicznej na kablu się nie odniosę ale powiem Ci, że dość, że jak dla mnie jest nieczytelna aktualnie to nie pakowałem się w shorta z jednego ważnego dla mnie powodu.

Indeks dolara był pod istotną strefą SUPPLY. To dyskwalifikowało shorta na kablu ponieważ indeks właśnie sugerował duże prawdopodobieństwo osłabienia dolara tak więc ta strefa (swoją droga lokalna) nie miała zbyt dużej mocy...

Wg. mnie niepatrzenie na siłę dolara to zbytnie ryzykowanie. USDX to mój wskaźnik który podpowiada :) Sprawdź miejsca w których kurs zachował się nie tak jak myślałeś, że się zachowa pod kątem sytuacji na USDX a zobaczysz o co chodzi i zaczniesz i nie przestaniesz tej bardzo ważnej podpowiedzi używać :)

Ja zawsze spoglądam na Edka także. Kurdę na Edku ewidentny long był bo była cena zaraz przy Demand istotnym a to oznaczało umacnianie Euro względem Dolara osłabiając go...tak więc dlaczego dolar na Kablu miałby mieć siłę do umocnienia?

Wiecie co to jest? WAT. Wielowymiarowa Analiza Techniczna. Kiedyś jak o niej przeczytałem dobiło mnie bo to oznaczało śledzenie wszystkich par z np. USD. Ale od czego są INDEKSY danej waluty! :)

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

No gratulacje dla Pawła rozwaliłeś rynek:D

A tak na marginesie zapewne słyszałeś o podatku od transakcji finansowych. W wątku ogólnym na forum przewijają się komentarze o wzroście kosztów od 3 do 15p przy każdej transakcji. Nie boisz się że to po prostu zarżnie rynki i spekulacja dla traderów indywidualnych przestanie być opłacalna a twoją kilkuletnią prace szlak trafi.

Sorki za offtopic ale po prostu jeżeli ja bym doszedł do takiego poziomu i nagle usłyszał takie wieści to by m się delikatanie wku***ł i dlatego chciałem odnieś się do odczuć człowieka z jasnej strony forexu:D

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

malsehen pisze:Akurat tego nie grałem, ale grać chciałem , bo wyglądało mi to na typową korektę. Powrót do momentum, świece "niezdecydowania" , a tu nagle przebicie i byłby Sl.

To był setup na LONG! Na H1 i na H4. Korektą były 3 czerwone świeczki wcześniej.

Jeżeli to było zagranie ZL to nie wchodzisz w ZL tylko dlatego, że jest. Liczy się kontekst. Trading to POZYCJA, POZYCJA, POZYCJA. W miejscu w, które strzelałeś SHORT'em cena była wcześniej 2 razy. W kontekście ZL to nie dobrze a w kontekście SD jeszcze gorzej.

Ja zwracam uwagę na PA. To jest najbardziej uznaniowe. Zawsze patrzę na co innego. Czasem to TICK CHART a czasem obserwacja ruchów na TF'ie na, którym podejmuję decyzję. Czasem po prostu strzelam w miejsca, które nadają się na mały SL.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nowisz pisze:No gratulacje dla Pawła rozwaliłeś rynek:D

A tak na marginesie zapewne słyszałeś o podatku od transakcji finansowych. W wątku ogólnym na forum przewijają się komentarze o wzroście kosztów od 3 do 15p przy każdej transakcji. Nie boisz się że to po prostu zarżnie rynki i spekulacja dla traderów indywidualnych przestanie być opłacalna a twoją kilkuletnią prace szlak trafi.

Sorki za offtopic ale po prostu jeżeli ja bym doszedł do takiego poziomu i nagle usłyszał takie wieści to by m się delikatanie wku***ł i dlatego chciałem odnieś się do odczuć człowieka z jasnej strony forexu:D
Jakto od 3 do 15p od transakcji? Napisz coś więcej proszę.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

paweldobkowski pisze:
Nowisz pisze:No gratulacje dla Pawła rozwaliłeś rynek:D

Jakto od 3 do 15p od transakcji? Napisz coś więcej proszę.
Paaaaaweeł...-> http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=16705

Tutaj jest wątek o tym. Właśnie zaczynam czytać. Mam nadzieję, że to jakiś żart.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

rozwiązanie jest proste, zamiast day trading -> swing trading, jedyny mankament to to, że potrzeba większej gotówki

btw. moim zdaniem ten podatek nie przejdzie. To tylko ściema, która ma dać wrażenie, że rządy mają kontrolę nad rynkami. Światem rządzą banki i instytucje a im ten podatek jest nie na rękę. To tylko moje zdanie.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Haha. Ja muszę poczytać gdzieś poza forum o tym.

Nierealne.

15p? To Dragon grający 100 lotami będzie płacił 15tyś. euro za każdą otwartą transakcję nawet za tę na, której przegra?

Myślę, że albo a) to straszak b) nawet jeżeli nie straszak to nie przejdzie.

Wydaje mi się to niemożliwe bo to byłby jawny atak na rynki finansowe. Daytraderzy to 90% płynności rynku a większość day tradingu zginie przy takich opłatach. Poza tym zawsze zostaje uciec do innych brokerów. Na pewno pojawią się jakieś rozwiązania.

Nawet jeżeli to nadal nas nie zabija. Jeżeli tak się faktycznie stanie to będę pierwszą osobą, która nauczy setki ludzi grać na wykresach dziennych+ i rozpierdolimy ten śmietnik. W imię zasad. Przyrzekam uroczyście złamać bicz i pejcz :wink:

Nieodłączną częścią życia strach i ból :shock:

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Rozwiązaniem będzie przejście na wyższe TF-y lub ewentualnie zrezygnować z EUR crossów. W każdym razie cała nadzieja w UK że zavetują ten chory pomysł.

ODPOWIEDZ