PA by HunterPL (czyli dziennik nijakiego tradera :p )

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Hunterze witamy w jungli :wink:

Miło, że masz takie otwarte podejście, ale nie możesz sobie stawiać takich granic jak "rok to za mało" bo brzmi to jak rasowe autosabotowanie. Nie ma tutaj zasady.

Na pewno wpadnę jeszcze nie raz Ci pomarudzić.

W ramach nauki pamiętaj aby pozostać sceptycznym. Giełda to miejsce w dużej mierze losowe w związku z czym nie każde złe zachowanie zostanie zawsze ukarane a każde dobre zawsze wynagrodzone.

A! Zapomniałbym
Obrazek

I powodzenia!

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

paweldobkowski pisze: Giełda
ehmmm... ztego co wiem to FOREX ma niewiele wspólnego z giełdą;p... ale rozumiem o co ci chodzi;D

Jeśli chodzi o długoterminowe pozycje to poluje na eur/gbp na h4 co o tym myslicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 10:56 przez HunterPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Hej :) dzisiaj wejście z rana... taka pozycja znaleziona na H1 ale doprecyzowuje na m5... tylko mi stanelo pare pipsow przed targetem i nei chce isc dalej;p chyba skonczy sie na BE...
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 10:34 przez HunterPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

dokladnie BE +1 moglem brac te 20 pipsow;p ryzyko bylo 15...

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

HunterPL pisze:Jeśli chodzi o długoterminowe pozycje to poluje na eur/gbp na h4 co o tym myslicie?
Nie wiem jakie masz założenia odnośnie wejść, nie wiem jaki masz stop (jak duży tolerujesz) i na co się nastawiasz.

Ale zobacz na SR, które układają się na okrągłych poziomach (tam szukałbym ewentualnych wejść) co do LT to nie wiem czy szukałbym zaczepienia na tych szybkich

Dla mnie idealny setup to taki, który pokrywa się z mocnym SR i przecinającym LT

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

HunterPL pisze:Myśle że wszystko widać na załączniku... warto tylko wspomnieć że pozycja została otwarta za pomocą zlecenia oczekującego.... początkowe SL było dość na czuja... gdybym był przy koputerze było b y wmiare precyzyjne mysle ze gora 20 pare pipsów,,, ogólnie średnio jestem zadowolony z tej pozycji... wszelkie uwagi krytyki mile widziane :)
hmm dla mnie nie wiele wynika jednak z załącznika, ale może dlatego że nie znam szczegółów startegii,

zagrałeś tylko pod ten pomarańczowy S/R ?
bo jeśli tak to grając na pałę (bez potwierdzenia wejścia) grasz trochę nonszalancko :)
i jeżeli dodamy do tego "SL było dość na czuja... " to słabo to wygląda

proponował bym jednak posłuchać bardziej doświadczonych kolegów i klasycznie spisać jakieś podstawowe zasady wchodzenia/wychodzenia (SL/TP) z pozycji...

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Ogólnego zarysu nie biorę pod uwagę tylko wejście na niższym TF. Wrzucam coś co może Cię zainteresować.
The Trend Line Breakout

Trend line breakouts and breakdowns are a very popular entry in Forex and other markets. Much of the time, this is the only type of entry a student will practice in class all week long because they become comfortable with it as it is simple to understand and can produce some strong moves for a trader.

Obrazek

This again is a chart of the EURUSD. The down trend line is drawn once we have two points on a chart which is what is always required when drawing trend lines. Once we have this, we simply draw the line and wait for price to breakout above the line for a long entry. The logic here is that price is trending down because it is at price levels where supply exceeds demand. We want to buy this market when it reaches a price level where demand exceeds supply (more buyers than sellers). Instead of trying to guess at where this might be, the price action on the chart will tell us this if we just wait and watch. When price eventually breaks out above that down trend line, it happens because it has reached a price level where there are more willing buyers (demand) than sellers (supply). This is where we would want to take a low risk entry and buy. While there are many profit taking targets that we cover in class, one logical target for profit is the origin of the decline in price that started the whole downtrend in the first place. This is shown as the dashed red line on the chart above.

Obrazek

Here we have a steep uptrend as shown by the price action and our uptrend line. Instead of guessing as to where this dramatic advance in price might end or at what price level is all the supply, we can simply draw an uptrend line by connecting the pivot lows and look to sell short on a breakout (breakdown in this case) of that line. As in the last example, a natural target can be the origin of that rally in price as shown by the dashed red horizontal line on the bottom of this chart.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

HunterPL pisze:dokladnie BE +1 moglem brac te 20 pipsow;p ryzyko bylo 15...
Przede wszystkim powodzenia i wytrwałości w prowadzeniu dziennika.

A próbowałeś zamykać część pozycji np. po 20 pipsach a reszta na BE ?

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki Texs że odpisałeś dla mnie jesteś prawdziwym guru jesli chodzi o PA;p i dzieki wam wszystkim :)
TeXs pisze:Ale zobacz na SR, które układają się na okrągłych poziomach (tam szukałbym ewentualnych wejść)
Napewno skorzystam... niezdawalem sobie sprawe ze okrogle poziomy sa rowniez wazne w bardziej dlugoterminowej spekulacji... myslalem ze trzeba na nie uwazac przy skalpie. Widze że jeszcze wieele sie musze nauczyć:)
TeXs pisze:co do LT to nie wiem czy szukałbym zaczepienia na tych szybkich
rozumiem postaram sie zapamiętać
manygridi pisze:hmm dla mnie nie wiele wynika jednak z załącznika, ale może dlatego że nie znam szczegółów startegii,

zagrałeś tylko pod ten pomarańczowy S/R ?
bo jeśli tak to grając na pałę (bez potwierdzenia wejścia) grasz trochę nonszalancko
i jeżeli dodamy do tego "SL było dość na czuja... " to słabo to wygląda
czyli wg ciebie skladanie zlecen oczekujacych zanim uformuje sie pelny obraz jest za ryzykowne? musze to jeszcze przemyslec... aha SL nie byl na czuja byl na poziomie oporu po korekcie pędzącej z poprzednich spadków
admkowal pisze:Ogólnego zarysu nie biorę pod uwagę tylko wejście na niższym TF. Wrzucam coś co może Cię zainteresować.
jeśli chodzi o to co wrzuciłeś to właśneie w ten sposób wyobrażam sobie doprecyzowanie pozycji ktora wczesniej zadecyduje zawrzec na wyzszych TF... niestety w życiu bywa ma sie prace studia obowiazki w domu i prawdopodobienstwo tego ze akutrat bede na FX jest nikle... musze to przemyslec... moze ktos z was ma jakies gotowe rozwiazania na to jak precyzyjnie zawrzec pozycje mimo tego ze może cie nie być przy kompie?

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

oj Hunter,

widzę, że musisz zacząć od początku
Po pierwsze weź kredki i narysuj sobie kilka przykładowych setupów tak abyś wiedział gdzie wejść, gdzie postawić stopa i kiedy uciec.
Po drugie wybierz sobie jeden i się go trzymaj (dopracuj do perfekcji)

Poniżej jeden z moich przykładów, który ja stosuję (setup narysowany przeze mnie, czyli moimi kredkami) i z tego co pamiętam to kolega relax9 (40 zagrań do Miliona) ma identyczny tylko nie czeka na retest.

powodzenia

a i nie nazywaj mnie guru :oops:
sporo mi brakuje do tego abym mógł powiedzieć, że jestem traderem (ale przede mną najciekawszy etap, walka z samym sobą)

ODPOWIEDZ