VQ nie jest dobry do tego sysa, testowałem go i pokazuje wiele fałszywych wejść, ładnie wygląda na historii ale w praktyce się nie sprawdza. A to dlatego że moment wejścia w pozycję, pokazuje, po czym kurs pójdzie w przeciwną stronę to te wejście z wykresu znika.
już lepiej otwierać pozycje kierując się kierunkiem jakim idzie dany trend.
OzFX Squeeze-More Strategy
VQ owszem czasami sie nie sprawdza wiec nie mozna go w "ślepo" stosowac...
wielokrotnie otweirajac daną pozycję VQ po jakims czasie pokazywalo kierunek "mojej pozycji" wiec wskaznik zły to nei jest ale trzeba znac ten system...bo rzeczywiscie sam VQ jest o pewna czesc ciaal roztrzaskac:]
nie mnie jjednak AC_AO_EMAX_ind_v1.2.mq4 zaspanemu człowiekowi ze spiochami w oczach sie przyda:]
wielokrotnie otweirajac daną pozycję VQ po jakims czasie pokazywalo kierunek "mojej pozycji" wiec wskaznik zły to nei jest ale trzeba znac ten system...bo rzeczywiscie sam VQ jest o pewna czesc ciaal roztrzaskac:]
nie mnie jjednak AC_AO_EMAX_ind_v1.2.mq4 zaspanemu człowiekowi ze spiochami w oczach sie przyda:]

Oczywiscie trade metodą 4h+1h , wszystko współgrało (nie było żadnych zmian kolorów AC i AO podczas wejść) 4h jako główna transakcja ,1h tylko do potwierdzenia wejść...,oby wiecej takich trade'ów ponieważ takich czystych transakcji nie ma zbyt czesto niestety
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witajcie
Od pewnego czasu śledzę Waszą dyskusję, w końcu postanowiłem dołączyć - to mój pierwszy wpis na forum
Od wielu lat inwestuję na rynku akcji, teraz zainteresowałem się forexem. Na razie straty ... choć idzie mi lepiej od kiedy wspomagam swoje decyzje lekturą tego wątku i OzFx. Po tygodniiu stosowania "systemu" zamkąłem saldo na zero, co po wcześniejszych wyczynach można uznać za duży sukces
Ale do rzeczy: Sam system powinien być używany tylko w zgodzie z panującym na rynku trendem (wtedy może działać jako coś co pomaga podjąć decyzję), albo w sytuacjach gdy brak jest trendu.
Przykład 1:
Od wczorajszego ranka OzFx wskazywał nadchodzącą korektę na Eur/Usd, po wcześniejszych spadkach. Ktoś kto ok 8 rano wszedł po po wskazaniach 1H na Longa, już w godzine później liczył straty - krótka piłka i jesteśmy o 1 półeczkę niżej. Potem owszem, nawet na 4 H pojawił się sygnał kupna, niestety nic nie nastąpiło a sygnał po kilku godzinach zniknął - świeczka wskażników z zielonej zamieniła się na czerwoną.
Przykład 2:
Od kilku dni na Oil OzFx zakładał zbliżającą się korektę. I za każdym razem gdy już wydawało się że należy założyć krótkie spodenki
Oil szedł w górę, na siłę negując wszelkie sygnały. Wczoraj zarówno 1H jak i 4H wskazywały kontynuację przeceny, tymczasem po krótkim spadku kurs wystrzelił w górę i ...Oil pobił nowe rekordy. Ktoś (Arabowie, Ruscy albo fundusze Hedge) bawią się z rynkiem, nie odpuszczą kury znoszącej złote jaja).
Przykład 3:
Bodajże w środę mamy posiedzenie Fed i ok godz 20 decyzję w sprawie stóp procentowych w USA. Bez względu na wskazania OzFx, nikomu nie radzę mieć wtedy pozycji powiązanych z USD
) Rynek może dyskontować to na każdy sposób, a najpewniej zrobi to tak jak będzie w interesie silniejszego i dysponującego większym kapitałem (czyli grającego na Dalsze umocnienie Eur bądź już na jego spadek).
Podsumowując: Na rynku forex, podobnie jak na rynku akcji - fundamenty mają podstawowe znaczenie, jednak w naszych czasach mocno ograniczone tym, jak te fundamenty zinterpretuje kapitał spekulacyjny. Zarówno akcje, jak i waluty czy towary można windować do niebotycznych i absurdalnych poziomów, których nie da się tłumaczyć logiką czy właśnie fundamentami. A my, małe żuczki
chcące się w tym gąszczu poruszać z zyskiem, mamy bardzo utrudnione zadanie .... OzFx może nam w tym pomóc (mi pomaga), ale nie można założyć że jego wskazania zawsze będą poprawne. Jest to po prostu niemożliwe
Pozdrawiam wszystkich
Dodano po 1 godzinach 13 minutach:
Pytanie praktyczne - czy można założyć, że o ile wskazania H4 pokazują pewien krótkoterminowy trend, to wskazania H1 zazwyczaj pokazują cykle tego trendu (np wzrost, korekta) ?
Od pewnego czasu śledzę Waszą dyskusję, w końcu postanowiłem dołączyć - to mój pierwszy wpis na forum

Ale do rzeczy: Sam system powinien być używany tylko w zgodzie z panującym na rynku trendem (wtedy może działać jako coś co pomaga podjąć decyzję), albo w sytuacjach gdy brak jest trendu.
Przykład 1:
Od wczorajszego ranka OzFx wskazywał nadchodzącą korektę na Eur/Usd, po wcześniejszych spadkach. Ktoś kto ok 8 rano wszedł po po wskazaniach 1H na Longa, już w godzine później liczył straty - krótka piłka i jesteśmy o 1 półeczkę niżej. Potem owszem, nawet na 4 H pojawił się sygnał kupna, niestety nic nie nastąpiło a sygnał po kilku godzinach zniknął - świeczka wskażników z zielonej zamieniła się na czerwoną.
Przykład 2:
Od kilku dni na Oil OzFx zakładał zbliżającą się korektę. I za każdym razem gdy już wydawało się że należy założyć krótkie spodenki

Przykład 3:
Bodajże w środę mamy posiedzenie Fed i ok godz 20 decyzję w sprawie stóp procentowych w USA. Bez względu na wskazania OzFx, nikomu nie radzę mieć wtedy pozycji powiązanych z USD

Podsumowując: Na rynku forex, podobnie jak na rynku akcji - fundamenty mają podstawowe znaczenie, jednak w naszych czasach mocno ograniczone tym, jak te fundamenty zinterpretuje kapitał spekulacyjny. Zarówno akcje, jak i waluty czy towary można windować do niebotycznych i absurdalnych poziomów, których nie da się tłumaczyć logiką czy właśnie fundamentami. A my, małe żuczki

Pozdrawiam wszystkich
Dodano po 1 godzinach 13 minutach:
Pytanie praktyczne - czy można założyć, że o ile wskazania H4 pokazują pewien krótkoterminowy trend, to wskazania H1 zazwyczaj pokazują cykle tego trendu (np wzrost, korekta) ?
niestety nie zawsze... zbyt mała jest róznica na TF miedzy (1h-4h)by stwierdzic to jednoznacznie,chociaz czasami można sam z praktycznego punku widzenia zastosowałem,ale raczej nie nalezy sie tym tak bradzo kierowac...CTS pisze:Pytanie praktyczne - czy można założyć, że o ile wskazania H4 pokazują pewien krótkoterminowy trend, to wskazania H1 zazwyczaj pokazują cykle tego trendu (np wzrost, korekta) ?
Niech Pipsy Będą z Nami !!!
To prawda. Osobiście obok AC z nałożonym Stochem, AO i MA, używam jeszcze RSI ustawionego na 9. Bardzo ładnie współgra z resztą, gdy na H4 pojawia się sygnał zajęcia pozycji - wchodzę na M1 i przy pomocy RSI dobieram precyzyjnie moment wejścia, tak żeby od razu nie naciąć się na małą kontręgalileo pisze:niestety nie zawsze... zbyt mała jest róznica na TF miedzy (1h-4h)by stwierdzic to jednoznacznie,chociaz czasami można sam z praktycznego punku widzenia zastosowałem,ale raczej nie nalezy sie tym tak bradzo kierowac...CTS pisze:Pytanie praktyczne - czy można założyć, że o ile wskazania H4 pokazują pewien krótkoterminowy trend, to wskazania H1 zazwyczaj pokazują cykle tego trendu (np wzrost, korekta) ?

jak na pierwszy post to zacząłeś z "grubej rury"CTS pisze:to mój pierwszy wpis na forum

u którego brokera widziałeś long na EUR/USD?o 8.00?CTS pisze:Od wczorajszego ranka OzFx wskazywał nadchodzącą korektę na Eur/Usd, po wcześniejszych spadkach. Ktoś kto ok 8 rano wszedł po po wskazaniach 1H na Longa, już w godzine później liczył straty - krótka piłka i jesteśmy o 1 półeczkę niżej
na ODL pojawił sie dopiero o 12.00 (GMT-1)CTS pisze:Potem owszem, nawet na 4 H pojawił się sygnał kupna, niestety nic nie nastąpiło a sygnał po kilku godzinach zniknął - świeczka wskażników z zielonej zamieniła się na czerwoną.
co do twojego przykładu 1...
tak zbliżała sie korekta można by powiedzieć że wisiała w powietrzu ale zastosowanie wejść na long EUR/USD trzeba by było rozpatrzyc w kategoriach "mechanicznych" systemu...
po pierwsze sygnał long pojawił się dopiero na 4h o 12.00 (ODL;GMT-1) wejście przy 1,5610 AO dało zielony słupek...ale AC było już po 3 słupkach zielonych i przy czwartym AC otworzył sie dopiro razem z AO w tym samym kolorze zielonym...to troche za długo i niebezpieczeństwo nie powodzenia istnieje,poza tym jeśli chodzi o stoch nie był on zbyt czytelny jak dla mnie ...jednak można by było poczekać do wejścia konserwatywnego,po drugie jak to sie ma do potwierdzenia wejsćia z 1h...na 1h obraz bardzo czytelny wejście przy 1,5610 AC i AO otworzyły sie w tym samym czasie i kolorze zielonym (nie było zmian kolorów AC i AO podszas tej godziny) stoch rosnący zmierzający do 0...a więc niby bajka z punktu widzenia samego 1h... mimo wszystko mozna by było ugrać 50 pipsów ...osobiście jednak zostałbym z boku z powodu samego 4h (troche spóxnione AO w stosunku do AC no i stoch troche taki płaski)..ale nie oznacza to że long ten nie przyniesie większych zysków...poczekamy zobaczymy

nie wiem jak sie spisuje Ozfx na surowcach poniewaz nie korzystam ani nie korzystałem z trade;ów na surowcach ale dobrze by było sie dowiedzieć jak pracuje system na ropieCTS pisze:Przykład 2:
Od kilku dni na Oil OzFx zakładał zbliżającą się korektę. I za każdym razem gdy już wydawało się że należy założyć krótkie spodenki Oil szedł w górę, na siłę negując wszelkie sygnały. Wczoraj zarówno 1H jak i 4H wskazywały kontynuację przeceny, tymczasem po krótkim spadku kurs wystrzelił w górę i ...Oil pobił nowe rekordy. Ktoś (Arabowie, Ruscy albo fundusze Hedge) bawią się z rynkiem, nie odpuszczą kury znoszącej złote jaja).
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.