Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

matka pisze:
Greenhaze pisze:Nie bardzo dostrzegam sens w udowadnianiu tego jak istotny jest popyt / podaz , plynnosc badz psychologia rynku w obszarach istotnych wsparc/oporow.
...Ja uważam, że tzw. istotne poziomy zwyczajniej nie istnieją, bo każdy w danej chwili widzi je gdzie indziej. Na pewno nie znajdują się w okolicach okrągłych liczb, bo nikt rozsądny nie stawia zleceń czy stopów z powodu okrągłości poziomu. Wklejam linki, gdzie jest wytłumaczone m.in. Twoje zachowanie, kilka sensownych słów o tzw. psychologii rynku zamiast wszechobecnych fantazji i naginania rzeczywistości do niewiadomo czego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia
http://blogi.bossa.pl/2012/03/19/efekt- ... -praktyce/

Nie widze sensu prowadzenia tej dyskusji. Zamiescilem wystarczajaca ilosc oczywistych przykladow w tym watku. Kazda moja proba udowodnienia tego prostego konceptu spotka sie z twoim przeciwem a w ten sposob do niczego nie dojdzemy.

Zostawmy te okragle liczby bo one nie sa tu az tak istotne i spojrzmy na pare wykresow gdzie zamiast szukac poziomow na sile sa one nad wyraz oczywiste.

Dodano po 20 minutach:
matka pisze:Jakie znaczenie ma okrągły poziomo na AUDUSD, jeśli na EURUSD, AUDJPY, złocie, czy innych powiązanych z AUDUSD instrumentach poziomów okrągłych nie ma, jest natomiast wolumen dużo większy niż na AUDUSD? Mnie osobiście najbardziej bawią analizy o psychologicznych poziomach na *PLN, choć na EUR nic takiego w tym czasie nie zachodzi.
Nie sprowadzajmy tego tematu do okraglych poziomow. Okragle poziomy dzialaja, czasem stoja tam wieksze opcje i zlecenia broniace ale jest to tylko czesc ukladanki. Jesli mimo spadkow na zlocie i ogolnego popytu na dolarze popyt stoi twardo na AU to efektem tego beda wzrosty na crossach AUD/***. To sa naczynia polaczone i dlatego mamy cos takiego jak korelacja miedzyrynkowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

brakło mi słów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Naprawde?

Obrazek kwitujacy twoja dezaprobate i brak merytorycznej tresci.
Przypomniales mi dlaczego warto przestac sie udzielac na tym forum.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Greenhaze, na obrazku UC.jpg pytasz czy to przypadek. To nie jest przypadek, że wyszukałeś wykres a w nim fragment, na którym da się narysować pionową kreskę i strzałki. Przeczytaj dokładnie link do wikipedii, gdzie masz wyjaśnione dlaczego tak zrobiłeś i jeśli możesz, odnieś się do tej merytorycznej treści.
Obrazek

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

@matka: Ciekawi mnie, czy tak samo sceptyczne podejście prezentujesz w odniesieniu do linii trendu, poziomów Fibo bądź formacji świecowych?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

matka

Jaka metodologie sugerujesz zastosować dla uniknięcia tego typu błędów poznawczych?

Szukanie zależności w danych kiedy tak na prawdę nie wiadomo czego się spodziewać?

Myśle ze to dość trudne od strony praktycznej w nawiązaniu do metod opisywanych przez Greenhaze i w innych tematach PA. Głównie ze względu na trudność dokładnego zdefiniowania kluczowych pojęć.

PipBoy

Pewnie tak.

Zdarzało mi się że ktoś z forum proponował mi napisanie EA działającego na podstawie szeroko rozumianego PA. Jednak gdy przychodziło sformalizowania problemu okazało się ze system jest w dużej mierze jeśli nie uznaniowy to co najmniej bardzo "rozmyty".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Logika_rozmyta
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, 16:08 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka spodziewa się chyba że ktoś mu to tak przedstawi że będzie mógł napisać sobie EA ;) trading to nie tylko suche liczby i kalkulacje, trzeba czasami ruszyć głową :)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

PipBoy pisze:@matka: Ciekawi mnie, czy tak samo sceptyczne podejście prezentujesz w odniesieniu do linii trendu, poziomów Fibo bądź formacji świecowych?
Gdy oceniasz przydatność jakiejś informacji dla strategii inwestycyjnej, sceptyczne podejście jest niezbędne. Jak pewnie się już zorientowałeś, patrzenie na historyczne świece z dorysowaną linią trendu czy fibo, niewiele samo w sobie mówi o tym gdzie powędruje cena. Myślę, że sposób przekształcania danych powinno się dopasowywać do metody prognostycznej, nie odwrotnie. Jeśli chcesz o wymienionych sposobach porozmawiać, napisz jak widzisz wykorzystanie ich w prognozach.

Esco pisze:Jaka metodologie sugerujesz zastosować dla uniknięcia tego typu błędów poznawczych?
Szukanie zależności w danych kiedy tak na prawdę nie wiadomo czego się spodziewać?
Myśle ze to dość trudne od strony praktycznej w nawiązaniu do metod opisywanych przez Greenhaze i w innych tematach PA. Głównie ze względu na trudność dokładnego zdefiniowania kluczowych pojęć.
Tak jak pisałem kilka stron wcześniej, wystarczy sprawdzić na dostępnych danych, co jak sądzę pokaże, że związek nie występuje w 99% przypadków. Ja mam wrażenie, że kolega Greenhaze dość jasno definiuje zależności, np. niektóre kształty świec znaczą, że w tym czasie koledzy detaliczni stracili depozyty. Wiadomo że z wykresu tego nie odczytasz, no ale mamy już jakąś zależność, można od czegoś zacząć.

Jeśli nie jesteśmy w stanie się dowiedzieć, co autor hipotezy miał na myśli, to o czym w ogóle rozmawiać? Jak zauważyłeś słabo toleruje dyskusję typu: "ja gram PA więc nie mogę wytłumaczyć co robię, bo wiedzie mnie boski wiatr, ale wrzucę może historyczny wykres, gdzie przeprowadziłem analizę przeszłości, szkoda że tam nie zagrałem, jeśli ktoś nie rozumie oczywistych faktów to ja nic nie pomogę, ale przecież Lovejoy i spółka nie mogą się mylić". Jak Ty widzisz podjęcie dyskusji w takiej sytuacji? Dla mnie takie stawianie sprawy jest o wiele bardziej drwiące niż moje osobiste wycieczki.

Jeśli trudno zdefiniować kluczowe pojęcia, to wyobrażam sobie co się dzieje na dalszym etapie. Dowolność na początku to bezużyteczne rezultaty na końcu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Zaskoczyło mnie, jak Twój post poruszył we mnie filozoficzną strunę :). Nie chcę stawać po żadnej stronie w dyskusji, ale miło się czyta inteligentną wymianę poglądów :)

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Matka ale ty pomijasz tutaj sedno naszego nieporozumienia. Ja wrzucam wykresy na ktorych jasno widac ze kwestia odbicia od pewnych poziomow nie jest przypadkiem a ty nadal twierdzisz ze sa to dane wyrwane z kontekstu pewnej losowosci. Celowo omijam ten temat bo nie chce zeby dyskusja przerodzila sie w kolejny "flame war". Zakladajac ten temat zalozylem ze kwestie istnienia wsparc/oporow mamy za soba. Pisalem o pinbarze - oczekiwales testow wszystkich pinbarow z roznych interwalow na przeztrzeni x lat... zaznaczylem poziom z trzema zerami - stwierdziles ze to nie mozliwe aby tam sie gromadzily zlecenia. Po czesci musze przyznac ci racje bo w tradingu nie ma absolutow i pewne rzeczy dzialaja tylko w okreslonych warunkach dlatego warto szukac tych najbardziej oczywistych poziomow.

Aktualnie zglupialem i juz niewiem o jakich kluczowych pojeciach tutaj piszesz.
Czekam na konkretne pytania.

ODPOWIEDZ