Od frajera do milionera..

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Shadi pisze:nie wiem czy to tylko mój problem ale 70% transakcji to be
Tak, BE jest strasznie wkurzające.
Zwłaszcza jak np. masz plan dzienny 10 pips, było na +30 i kończysz na +1.
Z kolei jak zamknę na +20, a to leci dalej na +100, to też mam niesmak ...
To dla mnie najtrudniejsza sprawa w tej chwili, na jakiś styl się zdecydować ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: diver3 »

Shadi pisze:
diver3 pisze: Zdarza sie, jednak jak mawial Gekko, nic tak nie psuje mi humoru jak strata.. 8) , wiec staram sie je zminimalizowac jak tylko sie da... SL w pipsach nigdy nie jest wiekszy niz 30
Pytanie: czy więc przestawiasz po przebytej xx pips drodze na be? nie wiem czy to tylko mój problem ale 70% transakcji to be :P (a to pewnie dlatego że nic tak nie psuje mi humoru co i Tobie, czytac strata :P)
To nie problem pod warunkiem , ze pozostale 30% jest zyskownych :lol:
A tak powazniej to staram sie za wszelka cene bronic mojego kapitalu, nawet kosztem utraty potencjalnego zysku, poniewaz moim zdaniem kluczem do sukcesu jest odpowiedni MM, a nie to czy robie 10 czy 100 pipsow.

pzdr.
Rób to co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ani jednego dnia w życiu.

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Mike_Scofield pisze:Zwłaszcza jak np. masz plan dzienny 10 pips, było na +30 i kończysz na +1.
To nazywa sie... greed
Mike_Scofield pisze:Z kolei jak zamknę na +20, a to leci dalej na +100, to też mam niesmak ...
A to nazywa sie...greed
Popracuj nad tym i zobaczysz efekty same przyjda. Zawsze bede powtarzal, ze najwiekszym problemem Forexu jestesmy my sami...
pozdr.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Mike_Scofield pisze:To dla mnie najtrudniejsza sprawa w tej chwili, na jakiś styl się zdecydować ...
To aż tyle masz sposobów ? :D

Co do greedu - hm.. niby racja.. ale jak po analizie wychodzi mi że ma spaść na 70 pips to bez sensu trochę zamykać na +20-30 pips. Aczkolwiek w tym co mówisz Diver masz dużo racji

kodziro
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kodziro »

Panowie najważniejsza rzecz to pozostać w trejdzie jak najdłużej. Zaraz po PA ( albo po sygnale strategi jakiejś ) prawdopodobieństwo że cena spadnie/wzrośnie o 10-30 pipsów ( zależnie od pary i interwału ) jest spore. Jeśli zamkniesz za szybko to możesz pozbawić się możliwości dalszego ruchu w twojo stronę, ale jesli liczysz na nie wiadomo co to możesz sie przeliczyć. Wiec czemu by nie zdjąć części pozycji. Powiedzmy niech to będzie +20 i niech to bedzie 2/3 naszej pozycji. Resztę zostawiamy czekając na rozwój sytuacji. Jeśli cena idzie dalej w naszą stronę szukamy pozycji aby do niej dodać. Jeśli na drodze napotykamy PA przeciwny do naszego albo jakiś ważny opór/wsparcie to czemu by nie otworzyć pozycji przeciwnej i znowu wzionść części profitu, tym razem jednak mamy przewagę psychologiczną bo jesteśmy już w wygranym trejdzie. Mamy naszą cześć z resztą się bawimy. Ta reszta pozycji stwarza nam sytuacje do zarobienie jeszcze więcej. W najgorszym wypadku nie zarobimy nic ale też nic nie stracimy.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

diver3 pisze:A to nazywa sie...greed
Popracuj nad tym i zobaczysz efekty same przyjda. Zawsze bede powtarzal, ze najwiekszym problemem Forexu jestesmy my sami...
Masz całkowitą rację, tylko że moja "greed" wynika z tego, że często mi się przytrafiają straty. Więc po serii strat muszę zgarnąć więcej, żeby wyjść na plus ...
Podejrzewam, że jakbym miał większą skuteczność, czyli rzadziej bym zaliczał SL, to mógłbym się zadowolić mniejszą ilością pipsów w jednym trejdzie ...

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:To aż tyle masz sposobów ?
Sposób wchodzenia mam właściwie jeden, ale jeśli chodzi o to, co się dzieje po otwarciu pozycji, to wariantów jest sporo.
Brać mało i często, brać rzadziej, ale dużo itd.. Myślę, że to najważniejsza sprawa dla mnie, odnaleźć ten właściwy sposób ...

Nie mam niestety jeszcze tyle doświadczenia co diver3, żeby wziąć z trejdu tyle ile się da i albo biorę za mało np 20 pipsów, a było 90, albo "przeginam pałę" i trejd na którym miałem +90 kończę z +40, albo na BE ...

Tylko SL wykorzystuję na 100% :lol:
Jak już pójdzie nie w tą stronę, to rzadko się zdarza żeby nie trafiło ... :lol:

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

Skoro zachęcasz do zadawania pytań to ja mam cały zestaw.
1. Jakiego TFu używasz do wyznaczenia poziomów S/R czy też poziomów wejść?
1,5. Czy zadowalasz się wyznaczeniem po jednym poziomie dla kupna i sprzedaży na dzień dla danego instrumentu?
2. Na jakim TFie precyzujesz wejścia?
3. Jaką uzyskałeś skuteczność swojego systemu?
4. Ile max. strat pod rząd wygenerował system?
5. Czy działasz na gołym wykresie, czy może wspomagasz się jakimś wskaźnikiem, fibbo retracement/expansion, pivotami do wyznaczania TP?
6. Jakie godziny handlu są najlepsze dla Twojego systemu?
7. Na jakich grasz instrumentach?
8. Możesz polecić jakiegoś wiarygodnego brokera(najlepiej MT4), któremu nie przeszkadzają zbytnio, wysokie zyski klienta?
Dzięki z góry i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

Ciesze sie ,ze dyskusja zaczyna nabierac rumiencow i jak w zyciu ilu traderow tyle punktow widzenia :) . Ja zawsze bede powtarzal , ze nie ma znaczenia ile pipsow wezmiesz z rynku 5 , czy 500, zawsze musisz zaczac od... siebie i od jakiegos planu, ktorego musisz sie konsekwentnie trzymac chocby nie wiem co..! Jezeli w pierwszej kolejnosci zaczniecie skupiac sie na sprawach czysto technicznych ,jaki SL, wielkosc pozycji i tym podobne to...polegniecie wczesniej ,czy pozniej (zazwyczaj wczesniej). To co chce tutaj przekazac to to, ze najwazniejszym skladnikiem struktury o nazwie Forex ,jestescie tylko i wylacznie wy...

pozdr.

Awatar użytkownika
diver3
Gaduła
Gaduła

dargoth pisze:Skoro zachęcasz do zadawania pytań to ja mam cały zestaw.
1. Jakiego TFu używasz do wyznaczenia poziomów S/R czy też poziomów wejść?
Zaczynam od h4 i schodze do M5, wejscia generowane sa z roznych poziomow, nie ma stalego ze np tylko z M30.
dargoth pisze: Czy zadowalasz się wyznaczeniem po jednym poziomie dla kupna i sprzedaży na dzień dla danego instrumentu?
Nie, wszystko zmienia wraz z rozwojem sytuacji na rynku, staram podazac za cena.
dargoth pisze:Na jakim TFie precyzujesz wejścia?
Patrz wyzej, ale wiekszosc jest M5-M30
dargoth pisze: Jaką uzyskałeś skuteczność swojego systemu?
Jak na razie srednia miesieczna oscyluje pomiedzy 87-92%
dargoth pisze: Ile max. strat pod rząd wygenerował system?
4, poczatki tworzenia strategii i gra bez TS-a
dargoth pisze: Czy działasz na gołym wykresie, czy może wspomagasz się jakimś wskaźnikiem, fibbo retracement/expansion, pivotami do wyznaczania TP
Czasami tak, aczkolwiek moim glownym wskaznikiem jest...zwykla kreska :wink:
dargoth pisze:Jakie godziny handlu są najlepsze dla Twojego systemu?
sesja Londynska

dargoth pisze: Na jakich grasz instrumentach?
Tylko waluta
dargoth pisze: Możesz polecić jakiegoś wiarygodnego brokera(najlepiej MT4), któremu nie przeszkadzają zbytnio, wysokie zyski klienta?
Jesli chodzi o MT4 to tego nie moge zrobic, wczesniej czy pozniej ze wszystkimi zaczynaja sie problemy, nawet jesli grasz zgodnie z ich regulaminem zaczynaja sie problemy z opoznianiem, requtowaniem itp.

pozdr.

ODPOWIEDZ