next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:
pol75 pisze:Wiesz jakim fibo robi się mierzenie kierunkowe , mierzenie korekcyjne. Wiesz co to mierzenie krzyżykowe RX i iRX , kiedy się je robi i jakim narzędziem. Podejrzewam że bez szukania w google nie masz tej wiedzy w głowie , a to są banalne podstawy techniki.
Widziałem materiały o tym, ale to było na samym początku poznawania geometrii i jak przeglądałem ten temat uznałem że to jest dla mnie zbyt skomplikowane i zostawiłem to "na potem", ale nie wróciłem już do tego. Nie przerabiałem tego jeszcze w praktyce.

Zostawiłeś to "na potem" , bo widzę że cały czas szukasz czegoś na czym łatwo by się zarabiało i było to do ogarnięcia w 8 minut. Nie ma tak łatwo. PA też będziesz trenował przez kilka lat. Czytasz książkę gościa, który na rynku jest od 20-25 lat, a tą techniką też gra wiele lat. On czuje się w niej dobrze i zna ją bardzo dobrze , Ty zanim ją opanujesz minie rok , dwa minimum. Główna rzecz, która koliduje w tej technice z Tobą to czas. Tam trzeba długo czekać na sygnał , na realizacje , a Ty nie masz cierpliwości. Dodatkowo będą to pozycje małe , bo masz konto testowe małe i okaże się ze przez miesiąc czekania zarobisz 10 zł. Efekt będzie taki że zmienisz na kolejną technikę.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:
pol75 pisze:Żeby było jasne , nie mówię że PA jest złe. Sam PA cały czas stosuję , ale też wiem jak wygląda analiza PA i realizacja tej analizy. Jakie trzeba brać rzeczy pod uwagę. Przykład z tamtego tygodnia. Jak rynek na trzech indian dziwnie się w czwartek zachował uznałem że moze być problem z realizacją tej formacji, wiec zrobiłem mierzenie kierunkowe, zaznaczyłem opory czyli PA , uznałem utrzymanie luki bessy czyli znowu PA i jechałem na długich pozycjach. Ta analiza to było patrzenie głównie przez PA.
Price Action to nie tylko wsparcia, opory, inside bary, objęcia hossy / bessy, pinbary i cała masa innych formacji o różnych nazwach które prezentują to samo na wykresie i wskazują ten sam kierunek, prawdopodobny kierunek poruszania się ceny po wystąpieniu danej formacji. Ta książka opisuje price action jako ruch ceny. To jest bardziej rozbudowane podejście do PA niż to które jest wszechobecne tutaj. Nie ucze sie standardowego PA, tylko próbuje poznać podejście Brooksa do PA.

No, to zanim przeczytałem tego posta odpowiedziałem na niego i próby nauki PA od Booksa.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Tutaj chodzi o zarabianie kasy czy przekomarzanie się która technika jest do tego lepsza? Na dziś skończymy te przepychanki słowne, bo rynek i tak wszystko potem zweryfikuje i jakie ma znaczenie to o czym teraz tutaj piszemy...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze: jakie ma znaczenie to o czym teraz tutaj piszemy...
Dzięki za podsumowanie. Dobrze że chociaż dla Ciebie nie ma to żadnego znaczenia. Jednak faza egoistyczna bardziej sprawdza się w życiu. Powodzenia

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:
-rookie- pisze: jakie ma znaczenie to o czym teraz tutaj piszemy...
Dzięki za podsumowanie. Dobrze że chociaż dla Ciebie nie ma to żadnego znaczenia. Jednak faza egoistyczna bardziej sprawdza się w życiu. Powodzenia
Źle mnie zrozumiałeś. Po prostu nie mam ochoty na taką dyskusje teraz, bo jutro jak wstane znowu będę w punkcie wyjścia, czyli nadal nie będę zarabiał, jeśli już to tracił... a na dodatek operuje na małym koncie micro gdzie te zyski są znikome, jeśli w ogóle są. Wiem, że mam sie uczyć, dlatego to robie, zamiast walić głową w mur i pykać sobie jak do tej pory. Akurat teraz zainteresowała mnie ta książka więc zająłem się PA na ten moment.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Baaaardzo pouczająca ta nocna dyskusja, szczególnie dla pol75 jak sądzę....

-rookie-
Maniak
Maniak

jackub pisze:Baaaardzo pouczająca ta nocna dyskusja, szczególnie dla pol75 jak sądzę....
Problem z forum jest taki że dostajesz tylko krótkie wskazówki i rady co masz robić, ale nie masz tego samego doświadczenia co osoba to pisząca, nie wiesz jak widzi wykres i jakie decyzje podejmuje. Poza tym dla mnie takie ( http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/141589 ) układy nie są oczywiste jak dla pol. Otwarcie pozycji to dopiero początek, potem trzeba jeszcze te pozycje poprowadzić. A bez szerszej wiedzy, czyli bez PA na przykład nie dam rady tego zrobić. Harmonik daje tylko sygnał ale jaki zasięg będzie miał ruch od wierzchołka D? Do tego potrzebne są inne techniki. Nie neguje tego czego się nauczyłem ale mam braki i trzeba te braki wiedzy jakoś uzupełnić.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2017, 09:30 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

To nie jest problem forum tylko twój problem...
Ty po prostu nie słuchasz, nie przyjmujesz do wiadomości, nie zadajesz pytań tylko komentujesz udzielane wskazówki....
Nikt tutaj nie krytykuje zdobywania wiedzy ... krytykuje się twoje podejście do tematu..

-rookie-
Maniak
Maniak

jackub pisze:To nie jest problem forum tylko twój problem...
Ty po prostu nie słuchasz, nie przyjmujesz do wiadomości, nie zadajesz pytań tylko komentujesz udzielane wskazówki....
Nikt tutaj nie krytykuje zdobywania wiedzy ... krytykuje się twoje podejście do tematu..
Właśnie o tym pisze, to jest kolejna rada która niczego u mnie nie zmienia jeśli chodzi o trading. Więc co mi z tej rady? Sam dobrze wiem że robie wszystko źle, bo widze to na rachunku. Do tego nie potrzebuje pouczania innych którzy potwierdzają to co już sam wiem.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok jackub, chciałem tylko wyjaśnić to co wczoraj było napisane. Nie potrzebuje dalej brnąć w te dyskusje bo więcej szkody z nich niż pożytku.

Zablokowany