Nie pisałem że jest wtedy wartościowy sygnał , tylko że dodatkowe inne czynniki techniczne jak formacja świecowa , opór/wsparcie , dywergencja wzmacniają / potwierdzają sygnał z układu harmonicznego. Co nie oznacza że sygnał bez "dodatku" oparty na samym fibo nie zadziała. Przećwicz to na historii, a sam się przekonasz.-rookie- pisze:
Sam pisałeś, że formacje świecowe oraz linie poziomu wsparcia / oporu mają pokrywać się z poziomami fibo, dopiero wtedy ten sygnał jest wartościowy.
next
Re: next
Ale częsty problem jaki pojawia się to na przykład mierzenia X A B C zgadzają się z jakimś wzorem układu, natomiast D zostaje przewalone. Cena się tam nie zatrzymuje, mimo że wcześniejsze wierzchołki układały się wg mierzeń i schematu układu harmonicznego. Ostatnio kilka razy nadziałem się na coś takiego. I wtedy doszedłem do wniosku że nie moge ślepo polegać na fibo bo mierzenia mogą być źle robione. A jeśli nie idzie to trzeba coś zmienić, dodać, etc.pol75 pisze:Nie pisałem że jest wtedy wartościowy sygnał , tylko że dodatkowe inne czynniki techniczne jak formacja świecowa , opór/wsparcie , dywergencja wzmacniają / potwierdzają sygnał z układu harmonicznego. Co nie oznacza że sygnał bez "dodatku" oparty na samym fibo nie zadziała. Przećwicz to na historii, a sam się przekonasz.-rookie- pisze:
Sam pisałeś, że formacje świecowe oraz linie poziomu wsparcia / oporu mają pokrywać się z poziomami fibo, dopiero wtedy ten sygnał jest wartościowy.
Owszem punkt D może być rozjechany , dlatego ja lubię zagrywać już na odcinku C - D , bo jak sam układ się nie zrealizuje , to i tak będę zarobiony. Rozegraj chociaż 500 układów harmonicznych i sie sam przekonaj co działa a co nie.-rookie- pisze:Ale częsty problem jaki pojawia się to na przykład mierzenia X A B C zgadzają się z jakimś wzorem układu, natomiast D zostaje przewalone. Cena się tam nie zatrzymuje, mimo że wcześniejsze wierzchołki układały się wg mierzeń i schematu układu harmonicznego. Ostatnio kilka razy nadziałem się na coś takiego. I wtedy doszedłem do wniosku że nie moge ślepo polegać na fibo bo mierzenia mogą być źle robione. A jeśli nie idzie to trzeba coś zmienić, dodać, etc.pol75 pisze:Nie pisałem że jest wtedy wartościowy sygnał , tylko że dodatkowe inne czynniki techniczne jak formacja świecowa , opór/wsparcie , dywergencja wzmacniają / potwierdzają sygnał z układu harmonicznego. Co nie oznacza że sygnał bez "dodatku" oparty na samym fibo nie zadziała. Przećwicz to na historii, a sam się przekonasz.-rookie- pisze:
Ostatnio zmieniony 25 maja 2017, 22:48 przez pol75, łącznie zmieniany 1 raz.
Rynek to zweryfikuje-rookie- pisze:Sam widzisz że nie bumelowałem tylko coś tam ogarniam

Wiesz jakim fibo robi się mierzenie kierunkowe , mierzenie korekcyjne. Wiesz co to mierzenie krzyżykowe RX i iRX , kiedy się je robi i jakim narzędziem. Podejrzewam że bez szukania w google nie masz tej wiedzy w głowie , a to są banalne podstawy techniki.
Widziałem materiały o tym, ale to było na samym początku poznawania geometrii i jak przeglądałem ten temat uznałem że to jest dla mnie zbyt skomplikowane i zostawiłem to "na potem", ale nie wróciłem już do tego. Nie przerabiałem tego jeszcze w praktyce.pol75 pisze:Wiesz jakim fibo robi się mierzenie kierunkowe , mierzenie korekcyjne. Wiesz co to mierzenie krzyżykowe RX i iRX , kiedy się je robi i jakim narzędziem. Podejrzewam że bez szukania w google nie masz tej wiedzy w głowie , a to są banalne podstawy techniki.
Żeby było jasne , nie mówię że PA jest złe. Sam PA cały czas stosuję , ale też wiem jak wygląda analiza PA i realizacja tej analizy. Jakie trzeba brać rzeczy pod uwagę. Przykład z tamtego tygodnia. Jak rynek na trzech indian dziwnie się w czwartek zachował uznałem że moze być problem z realizacją tej formacji, wiec zrobiłem mierzenie kierunkowe, zaznaczyłem opory czyli PA , uznałem utrzymanie luki bessy czyli znowu PA i jechałem na długich pozycjach. Ta analiza to było patrzenie głównie przez PA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Price Action to nie tylko wsparcia, opory, inside bary, objęcia hossy / bessy, pinbary i cała masa innych formacji o różnych nazwach które prezentują to samo na wykresie i wskazują ten sam kierunek, prawdopodobny kierunek poruszania się ceny po wystąpieniu danej formacji. Ta książka opisuje price action jako ruch ceny. To jest bardziej rozbudowane podejście do PA niż to które jest wszechobecne tutaj. Nie ucze sie standardowego PA, tylko próbuje poznać podejście Brooksa do PA.pol75 pisze:Żeby było jasne , nie mówię że PA jest złe. Sam PA cały czas stosuję , ale też wiem jak wygląda analiza PA i realizacja tej analizy. Jakie trzeba brać rzeczy pod uwagę. Przykład z tamtego tygodnia. Jak rynek na trzech indian dziwnie się w czwartek zachował uznałem że moze być problem z realizacją tej formacji, wiec zrobiłem mierzenie kierunkowe, zaznaczyłem opory czyli PA , uznałem utrzymanie luki bessy czyli znowu PA i jechałem na długich pozycjach. Ta analiza to było patrzenie głównie przez PA.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2017, 23:42 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.