Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Post autor: Vulpes »

tak, już zrozumiałem sens roznych TFów.

mimo wszystko, choc wydaje mi sie, ze decyzje podejmuje dobrze, przeczesałem cały wątek, na screenach, na ktorych ludzie pytaja, czy dobrze weszli i czemu strata bez problemow w wiekszosci przypadkow moge wskazac gdzie byl blad...a na swoim koncie nadal przewazaja stop-lossy. nie rozumiem, co robie nie tak :?

gralem na M15, pozniej przeszedlem na M5 liczac na kilkupipsowy zysk i rzeczywiscie, czasem sie udawalo wyrwac 5-10 pipsow i uciec a jednak caly czas skutecznosc mniej wiecej 50% a przy stop-lossach 15p rowna sie to traceniu kasy.

Nie wiem, czy ten system jest tak trudny do wyjasnienia, ze mozna go zrozumiec tylko na drodze olsnienia, czy on po prostu sie zdezaktualizował.

Czytam i czytam i widze, ze HEX i wczesniej Kerimb wyrazaja sie w stylu TRO...tzn duzo pytan do nas, uwag, ze to proste i mimo to, bardzo duzo niedopowiedzen. Nie mam do nikogo zalu, zastanawiam sie, czemu mimo prostych zasad, tej "banalnej prostoty" sys dla wiekszosci ludzi nie działa? Może tak jak tu było pisane, ten sys to wlasnie tylko male narzedzie i zeby na nim zarabiac, trezeba byc weteranem forexa i robic cala mase innych rzeczy automatycznie, bez namyslu, "widziec" co robi cena...ale noobki nie widza a jak widze, wytlumaczyc tego nie sposob.

Uparcie wertuje te strony, zaraz przejde do wątku TRO i sprobuje pochłonąć tamtego kolosa. Wierze, ze mozna sie tego nauczyc ale wiem tez, ze jest to trudne do zrozumienia, chociaz moze po prostu mam pecha i akurat pechowo trafiam na te wyjątkowe, stratne ruchy... :?

Nie wiem...ale nie daje za wygraną...skoro ludzie na tym zarabiają, to jest to mozliwe...

I na koniec, wielkie dzięki przede wszystkim dla HEXa za sys, dla wszystkich, ktorzy odpowiadali na te setki postów z pytaniami "co i jak", dla Kerimba, ktorego wskazowki tez sa niezwykle pomocne a ktorego posty zostały tak skrupulatnie wyczyszczone, za Bóg wie co, na szczęście Google conieco pokopiował wiec da się dotrzeć do resztek tego, co pisał a pisał b. mądrze.

No nic, wyglada na to, ze trzeba sięgnąć do kolejnych rezerw wytrwałości i próbować dalej :)

Pozdrawiam

V.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Post autor: klonmarcin »

Vulpes pisze:zeby na nim zarabiac, trezeba byc weteranem forexa i robic cala mase innych rzeczy automatycznie, bez namyslu, "widziec" co robi cena...ale noobki nie widza a jak widze, wytlumaczyc tego nie sposob.
No jakoś tak by to wyglądało :D

Vulpes pisze:Wierze, ze mozna sie tego nauczyc
To bardzo dobrze - ja też nie tracę nadziei.

Vulpes pisze:Nie wiem...ale nie daje za wygraną...skoro ludzie na tym zarabiają, to jest to mozliwe...
Ja jeszcze w czwartek byłem bardzo skłonny do rzucenia tego wszystkiego w ch....... ale dzisiaj znowu wróciła wiara, że może kiedyś coś wreszcie "rozwalę" na FX :D
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Post autor: Vulpes »

trwa weekend więc nie ma okazji na testy w praktyce...czytam wiec kreslika

tematy są strasznie opasłe- wybrałęm kilka wartych przeczytania, łącznie jakies 2-3 tysiące stron. masakra. dopiero jutro mozna bedie ruszyc z praktyka. dragon pisze zeby zaczac od tro_dynamic_fibs_sr i wchodzic wg sygnalow...po czasie...zaczniemy zbierac pipsy..potem rzekomo powinnismy coaz bardziej czuc, co sie dzieje- automatyzacja, tak ze, bedzie sie wchodzic w trejdy tam, gdy inni nie widza kompletnie nic. Fajnie wygladala dyskusja gdy ktos zarzucil dragonowi ze wchodzi na chybił trafił...wyglada to na to, ze on WIDZI (słowo-klucz całego kreslika chyba:P) ruch ceny...jakies male zmiany czy cos...i wchodzi w trejda wczesniej..podczas gdy poczatkujacy musza dostac wielki sygnał KUPUJ!!! 10-20 pipsow pozniej...ale jak sam pisze- to tylko kolejny etap, najpierw trzeba małych krokow.

Ale ostateczne potwierdzenie, czy "to" działa bedzie dopiero jak bedie działac dla mnie...tak czy siak, polecam czytanie do poduszki (zamiast poduszki :P)
Obrazek
Obrazek

Dark_kNight
Gaduła
Gaduła

Post autor: Dark_kNight »

Hmm ok wziąłem się za ten system, raz lepiej raz gorzej, ale wciąż mam wrażenie że moje wejścia są bardziej oparte na przypadku chociaż staram się grać zgodnie z systemem.

Czytam wytrwale ten temat i jestem już na 38 stronie :D

Więc przy okazji zapytam o to co zamieściłem, dodam że w momencie gdy był sygnał, cena nie dała szans nawet na zgarnięcie jednego marnego pipsiorka
EURJPY z dzisiaj / przed chwilą

edit: hmm dlatego że cena nie przeszła przez dolne EMA?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiaj na e/j wg NLA by Dragon 33 nie było sygnału ani na sell ani na buy.

Poprzeglądaj mój dziennik gry - tam możesz zobaczyć jak powinny wyglądać dobre wejścia.

Potem jeśli chcesz mogę Ci napisać jak ja wchodzę wg NLA. Dodatkowo na h1 mamy już trend up od 6 rano (trzecie odbicie od LTW).

:)
No pain - No gain

Dark_kNight
Gaduła
Gaduła

Tak, chyba powoli łapię. A przeglądanie dzienników i historii jest dla mnie (i chyba dla wielu) trudne, gdyż nie widać tam jak świeczka skakała, jak szybko, a ja po prostu chcę wiedzieć, czy gram według systemu. Może HEX się wypowie, albo sgorn, albo Mike? Dużo wnieśli do tego wątku, czy nadal nim gracie i macie profity?

Cassdela
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: Cassdela »

Widzę, że wątek jednak jeszcze nie umarł, co mnie cieszy gdyż można się czegoś świeżego jeszcze dowiedzieć na temat tej strategii :) czytam, czytam i czytam, wydaje mi się, że rozumiem ogólne zasady tego systemu, ale mam kilka pytanek.
Wciąż mam problem z znaczeniem kropek-tro dynamic fibs.
Gdzieś w poprzednich postach, agusin na swoich scr napisał, że duże znaczenie ma 2 kropka, lecz kiedy przeglądam historię, nie zawsze się zgadza, tak więc jakie czynniki/wskaźniki tej strategii jeszcze mają wpływ na jak najsprawniejsze obranie momentu wejścia? H1 i D1 czerwone/zielone w zależności od kierunku trendu. Ale co jeszcze?
Na jakich interwałach najlepiej grać?
klonmarcin jak widzę już dość długo grasz tą strategią więc już jakiegoś doświadczenia nabrałeś i byłabym wdzięczna za pomoc i wskazówki gdyż jak widzę śledzisz ten wątek.
Z góry mówię, że jestem nowicjuszką na rynku dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

Dark_kNight
Gaduła
Gaduła

Na jeden ze stron HEX napisał, że kropki mają o tyle znaczenie, że też mniej więcej wyznaczają gdzie pójdzie cena - czy ma miejsce na dole czy na górze - ale nie zawsze jest to zgodne, bo przy silnym trendzie one się przesuwają, tak więc trzeba patrzeć na kilka rzeczy jednocześnie, oprócz tych które wymieniłaś, jest to "kanał" utworzony przez EMA 50. Cena musi przejść przez jedną z lini EMA, to jest bardzo ważne. Tak naprawdę po tym wyskakującym okienku BUY/SELL, musimy poczekać aż cena przekroczy EMA, i wtedy wiemy że Price Action się zaczyna na dobre, i łapiemy się na ruch.

Na początku to w ogóle grałem tak, że jak tylko wyskoczyło okienko to od razu robiłem co mi kazało - jak BUY, no to BUY :D I się dziwiłem jaki skuteczny system. Do czasu...

No chyba że tak trzeba grać. HEX by się wypowiedział, ale pewnie opanował system i nie ma czasu siedzieć na forum, bo właśnie rozkręca imprezę na swoim jachcie gdzieś w okolicy Bahama ;D

BRZOZA
Bywalec
Bywalec

Post autor: BRZOZA »

Dark_kNight nie było tam żadnego sugnału - na poziomie 107,75 uformułował Ci się HL, co mogło wskazywać na wzrosty - poczytaj temat Price Action.
Powinieneś przejrzeć dokładnie dziennik Marcina, bo najlepiej się uczyć na wejściach osoby, która (moim zdaniem) opanowała ten system - Marcin mnie nauczył wszystkiego :D
"Na początku to w ogóle grałem tak, że jak tylko wyskoczyło okienko to od razu robiłem co mi kazało - jak BUY, no to BUY" - tak nie trzeba grać:D - ale moja pierwsza decyzja o wejściu wg NLA była identyczna:) Najlepiej uczyć się na błędach.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Opiszę jak ja widzę grę wg NLA.

Po pierwsze - obszarem gdzie możemy szukać wejścia jest tylko i wyłącznie strefa kanału EMA i ewentualnie niewielki zakres pod/nad kanałem EMA.

Po drugie - jeśli mamy kanał rosnący to tylko long, analogicznie dla spadków.
Świeca D1 jeśli jest koloru zielonego to tylko long, analogicznie dla short. Oczywiście kolor d1 musi się zgadzać z kierunkiem kanału. Ale są od tego pewne odstępstwa - jest to mój osobisty dodatek do NLA.

Czyli podsumowując - zawsze gramy zgodnie z kierunkiem kanału. Wszelkie granie przeciw kierunkowi kanału to gra pod prąd.

Ja gram tylko na m15 - sygnały są rzadziej ale można więcej zyskać/stracić :D

I najważniejsze - NIGDY NIE kupujemy jeśli świeca h1 jest spadkowa - analogicznie dla sprzedaży.
Najlepiej wchodzić w trejdy na początku każdej pełnej godziny - wtedy są największe ruchy.

Czyli - mamy kanał w górę - dostajemy alarm z sygnałem buy - czekamy na świecę h1 wzrostową i wchodzimy. Ale to wszystko jeśli tylko niebieskie kropki zostają utworzone w kanale lub nieznacznie nad górną średnią. Analogicznie dla spadków.

Nigdy nie gramy jeśli kanał jest w poziomie - wtedy najprawdopodobniej mamy konsolidację.

Najlepiej jest to pokazane na screenie 10_12.

Czyli jeśli mamy przebicie kanału np. w górę - to czekamy aż cena zrobi korektę do strefy kupna (strefa kanału lub bliska odległość na górną EMA), i jeśli mamy w tej strefie niebieskie kropki i dostaliśmy sygnał buy + d1 jest zielone + h1 jest zielone to możemy wchodzić w longa.

Naprawdę nie ma w tym NIC trudnego do zrozumienia. :)
Po prostu - gramy na korektę trendu.

pozdrawiam Marcin. 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

ODPOWIEDZ