NatGas

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
etolya
Uczestnik
Uczestnik

pytanie laika

Nieprzeczytany post autor: etolya »

czy ten gaz jest surowcem do produkcji gazu, którym napełnia sie baki samochodów na gaz?

Jan55
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jan55 »

furao pisze:a jeszcze jedna mysl mnie naszla jak spojrzalem na futuresy...ciekawe czy taka sytuacja sie powtorzy i moze byc prognostykiem na przyszlosc, tzn ze pazdziernikowy futures lecial w dol a listopadowy wlasciwie stal w miejscu (luka sie powiekszyla w momencie wyznaczenia nowego minimum chyba nawet do 1200 punktow) wiec w pewnym momencie przegiecie bylo zbyt duze i "rynek" przywrocil standardowa wczesniej rozbieznosc w wysokosci 1000 (pazdziernikowy ostro up, listopadowy niewiele)
też mnie to zastanawia dlaczego tak to wyglądało. Od tygodnia rozbieżności cenowe między poszczególnymi kontraktami obserwuję dokładnie i taka sytuacja wystąpiła pierwszy raz i była bardzo widoczna.

Co do dołka to nie do końca jestem przekonany, że to już nastąpiło. Może natgas będzie jeszcze taniał przez jakiś czas (np. do końca września), a może rzeczywiściue był to dołek (chociaż dzisiaj znów delikatne spadki, w USA święto). Poczekamy zobaczymy. Ja w każdym razie obserwuję natgas i po "przewaleniu" się tych rolować chcę dokupić kolejne L.
Patrząc historycznie to co roku o tej porze są ujemne punkty swapowe podczas rolowań, raz większe raz mniejsze jednak sytuacja w tym roku to nic nadzwyczajnego pod tym względem.

Pedropr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pedropr »

ironicman01 pisze:Zamknelo mi dzisiaj S na SL ale przynajmniej troche odrobilem z tego spadku.
Przerzucilem sie na rope (L) i na zloto (L) bo bardzo ladnie to wyglada.
No ironicman01 pojechałeś :) Szkoda, że podążyłem ... Gratulacje

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: furao »

zasluzone gratki ironicman01 za ropke i zloto, a natgas swoja droga ladnie dzis walczyl co?:) i rowniez mam obawy Janie55 ze to nie bylo wszystko na co stac niedzwiadki...ale moze moze...(i mam dylemat czy napisac miejmy nadzieje czy zyczyc nam tego minimum zeby sie ladnie zapakowac w L-ke...pytanie czy ma to minimum nastapic przed czy po wszystkich rolowaniach, po to raczej niemozliwe, przed bardziej ewentualnie w trakcie:) ale zamotalem...)

Dodano po 20 godzinach 24 minutach:

ups...http://www.forexfactory.com/index.php?tomorrow=1
no to chyba wracamy na dol...

Dodano po 1 minutach:

a pomimo takiej prognozy natgas ciagle rosnie, czyzby zupelny brak przelozenia jednego na drugie? a moze rynek juz nie patrzy na prognoze zapasow bo wiadomo od dawna ze sa ogromne:)

Dodano po 38 minutach:

a ogolnie rzecz biorac cos sie rozpieprzyly wszelkie korelacje...eur/usd zasuwa do gory jak szalone a surowce stoja wlasciwie w miejscu; myslicie za nastapi spadek ceny np. miedzi (ktora jakos nie ma ochoty dalej rosnac pomimo dobrych nastrojow) jak nastapi korekta na eur/usd?;)

Pedropr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pedropr »

Ja się dzisiaj przesiadłem z L na S. Jutro poznamy zapasy gazu, a prognozy są pod spadki. Albo więc jak piszesz furao nikt już na to nie patrzy, albo może większość czeka na jutro i dopiero będzie reakcja.
Pzdrw.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Ja też zamknąłem moje0.2 lota z XTB po 2.87 i wsiadłem w S z 0.1 lota.
Zobaczymy jak będzie dalej.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

ironicman01
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ironicman01 »

A ja sobie poczekam na prawdziwe minimum albo na konkretna formacje odwrotu;) Poki co obserwuje.

Powodzenia

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

kiedys bylo: ropa w gore gaz w dol...dzisiaj jest ropa w dol, gaz w gore...i jak dla mnie taka korelacja moze pozostac:) dane o zapasach jednak wplywaja widze caly czas na rynek, a plus jest taki ze poziom przyrostu zapasow i tak spory w odniesieniu do poziomu z zeszlych miesiecy, a spadkow brak, dobry znak na przyszlosc. Moze powoli formuje sie stabilne dno. Ja dzis ostatni dzien obserwuje natgas, wybywam na urlop i wracam za 2 tygodnie dzien po nablizszym rolowaniu, pewien "automacik" (thx Simon again:P) pilnuje zamkniecia w przedziale 3.500-4.000, bedzie tyle - fajnie, nie bedzie trudno czekamy wtedy na 6:P pzdr!

Jan55
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jan55 »

Dziwi mnie dzisiejsze mocne zachowanie gazu (tak naprawdę to dobre ostatnie 5 dni), ale jeszcze bardziej dziwi mnie bardzo słabe zachowanie surowców szczególnie w zestawieniu z EURUSD i S&P500. Zobaczcie ropę, nikiel aluminium i inne. Również obligacje zachowują się zupełnie odwrotnie w stosunku do EURUSD i giełdy. Co jest grane?

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

widocznie miedz, ropa i wszystkie surowce sa juz dla kapitalu lekko "przepompowane"...eur/usd to juz osobna historia bo stracilo korelacje z czymkolwiek, no moze z gieldami tylko zachowalo, ale cos czuje ze zaczynaja szukac spekulanci nowych obiektow, a tutaj natgas czeka na widelcu:D do tego zapasy dzis mniejsze od prognoz (i co z tego ze na poziomie podobnym jak w ostatnich tygodniach) wiec voila lecimy do gory, pewnie nie na dlugo i jeszcze niedzwiedz uderzy, ale byk odzyskal chociaz na chwile wigor:)

ODPOWIEDZ