NatGas
pytanie laika
czy ten gaz jest surowcem do produkcji gazu, którym napełnia sie baki samochodów na gaz?
też mnie to zastanawia dlaczego tak to wyglądało. Od tygodnia rozbieżności cenowe między poszczególnymi kontraktami obserwuję dokładnie i taka sytuacja wystąpiła pierwszy raz i była bardzo widoczna.furao pisze:a jeszcze jedna mysl mnie naszla jak spojrzalem na futuresy...ciekawe czy taka sytuacja sie powtorzy i moze byc prognostykiem na przyszlosc, tzn ze pazdziernikowy futures lecial w dol a listopadowy wlasciwie stal w miejscu (luka sie powiekszyla w momencie wyznaczenia nowego minimum chyba nawet do 1200 punktow) wiec w pewnym momencie przegiecie bylo zbyt duze i "rynek" przywrocil standardowa wczesniej rozbieznosc w wysokosci 1000 (pazdziernikowy ostro up, listopadowy niewiele)
Co do dołka to nie do końca jestem przekonany, że to już nastąpiło. Może natgas będzie jeszcze taniał przez jakiś czas (np. do końca września), a może rzeczywiściue był to dołek (chociaż dzisiaj znów delikatne spadki, w USA święto). Poczekamy zobaczymy. Ja w każdym razie obserwuję natgas i po "przewaleniu" się tych rolować chcę dokupić kolejne L.
Patrząc historycznie to co roku o tej porze są ujemne punkty swapowe podczas rolowań, raz większe raz mniejsze jednak sytuacja w tym roku to nic nadzwyczajnego pod tym względem.
zasluzone gratki ironicman01 za ropke i zloto, a natgas swoja droga ladnie dzis walczyl co?:) i rowniez mam obawy Janie55 ze to nie bylo wszystko na co stac niedzwiadki...ale moze moze...(i mam dylemat czy napisac miejmy nadzieje czy zyczyc nam tego minimum zeby sie ladnie zapakowac w L-ke...pytanie czy ma to minimum nastapic przed czy po wszystkich rolowaniach, po to raczej niemozliwe, przed bardziej ewentualnie w trakcie:) ale zamotalem...)
Dodano po 20 godzinach 24 minutach:
ups...http://www.forexfactory.com/index.php?tomorrow=1
no to chyba wracamy na dol...
Dodano po 1 minutach:
a pomimo takiej prognozy natgas ciagle rosnie, czyzby zupelny brak przelozenia jednego na drugie? a moze rynek juz nie patrzy na prognoze zapasow bo wiadomo od dawna ze sa ogromne:)
Dodano po 38 minutach:
a ogolnie rzecz biorac cos sie rozpieprzyly wszelkie korelacje...eur/usd zasuwa do gory jak szalone a surowce stoja wlasciwie w miejscu; myslicie za nastapi spadek ceny np. miedzi (ktora jakos nie ma ochoty dalej rosnac pomimo dobrych nastrojow) jak nastapi korekta na eur/usd?;)
Dodano po 20 godzinach 24 minutach:
ups...http://www.forexfactory.com/index.php?tomorrow=1
no to chyba wracamy na dol...
Dodano po 1 minutach:
a pomimo takiej prognozy natgas ciagle rosnie, czyzby zupelny brak przelozenia jednego na drugie? a moze rynek juz nie patrzy na prognoze zapasow bo wiadomo od dawna ze sa ogromne:)
Dodano po 38 minutach:
a ogolnie rzecz biorac cos sie rozpieprzyly wszelkie korelacje...eur/usd zasuwa do gory jak szalone a surowce stoja wlasciwie w miejscu; myslicie za nastapi spadek ceny np. miedzi (ktora jakos nie ma ochoty dalej rosnac pomimo dobrych nastrojow) jak nastapi korekta na eur/usd?;)
-
- Stały bywalec
kiedys bylo: ropa w gore gaz w dol...dzisiaj jest ropa w dol, gaz w gore...i jak dla mnie taka korelacja moze pozostac:) dane o zapasach jednak wplywaja widze caly czas na rynek, a plus jest taki ze poziom przyrostu zapasow i tak spory w odniesieniu do poziomu z zeszlych miesiecy, a spadkow brak, dobry znak na przyszlosc. Moze powoli formuje sie stabilne dno. Ja dzis ostatni dzien obserwuje natgas, wybywam na urlop i wracam za 2 tygodnie dzien po nablizszym rolowaniu, pewien "automacik" (thx Simon again:P) pilnuje zamkniecia w przedziale 3.500-4.000, bedzie tyle - fajnie, nie bedzie trudno czekamy wtedy na 6:P pzdr!
Dziwi mnie dzisiejsze mocne zachowanie gazu (tak naprawdę to dobre ostatnie 5 dni), ale jeszcze bardziej dziwi mnie bardzo słabe zachowanie surowców szczególnie w zestawieniu z EURUSD i S&P500. Zobaczcie ropę, nikiel aluminium i inne. Również obligacje zachowują się zupełnie odwrotnie w stosunku do EURUSD i giełdy. Co jest grane?
widocznie miedz, ropa i wszystkie surowce sa juz dla kapitalu lekko "przepompowane"...eur/usd to juz osobna historia bo stracilo korelacje z czymkolwiek, no moze z gieldami tylko zachowalo, ale cos czuje ze zaczynaja szukac spekulanci nowych obiektow, a tutaj natgas czeka na widelcu:D do tego zapasy dzis mniejsze od prognoz (i co z tego ze na poziomie podobnym jak w ostatnich tygodniach) wiec voila lecimy do gory, pewnie nie na dlugo i jeszcze niedzwiedz uderzy, ale byk odzyskal chociaz na chwile wigor:)