NatGas

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: furao »

dzięki wielkie za wyjaśnienie...i teraz mówiąc szczerze zaczynam się skłaniać ku opinii Szwajcara że to trochę błędne koło,można chyba jedynie próbować łapać zmiany ceny między rolowaniami,co prawda wisi mi L-ka od 3,500, do zimy potrzymam trudno, ale jeżeli cena nie dojdzie do tych 5$ to na zero nawet ciężko będzie wyjść...16FDK, przy 0,5 lota przez 12 miesięcy to byłoby cudnie mieć 8k minusa w swapie, jeżeli dziś walnie 400 punktów to przy 0,5 lota byś miał na xtb ok 17k minusa w swap...<sic!>i tak kolejny miesiac z 200 punktow zalozmy, kolejne 8k, i tak to zimy pewnie ciagle jakis minus...to by sie musialo cos fundamentalnie istotnego wydarzyc na rynku gazu zeby cene wywalilo pionowo do gory i skokowo zarobic zanim swap Cie zabije:)

Dodano po 7 godzinach 39 minutach:

eh no i co z tego ze sie wrzesniowe ruszyly jak pazdziernikowe rowniez...nie mogly piewsze dojsc do 3.000 a pazdziernikowe zostac na 3.200:) bubel jakis:P

Jan55
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jan55 »

furao spokojnie. Ja najstarszy mam kupiony za 5.871, kolejny 4.330, kolejne już sporo niżej.
Punkty swapowe bardzo mi się nie podobają, ale i tak wiem, że na gazie zarobię. Faktem jest, że na samym swapie można kupę kasy kisić.
Wycofuję powoli środki z ropy i dokupuję gaz. Jeśli jutro spadnie poniżej 3 to znów kupię.

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

no coz...ilosc kontraktow i poziomy wejscia zrobily na mnie wrazanie i uspokoily odrobinę:P zawierzam Ci z calego serca zatem:) i uzbrajam się w cierpliwość, aczkolwiek jeśli jeszcze raz bym miał podjąć decyzję z tą wiedzą co mam teraz to bym się 2 razy zastanowił, i chyba prędzej wpakował się długoterminowo w S-ke na miedzi (co być może też uczynię ale to jak będą sygnały totalnego przegrzania na rynkach akcyjnych), która staje się niezłym balonem. I na zakończenie wracając do gazu mam nadzieję że rolowań na minus większych jak 400 pipsów nie doświadczymy więcej:)

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Odnosze wrazenie ze zblizamy sie do okresu historycznie jednych z wiekszych roznic pomiedzy nastepujacymi po sobie kontraktami na dostawe gazu (co bedzie powodowac duze minusy w swap w rolowaniach). Jak uważacie, czy możliwe jest że aktualna różnica ok 1000 punktów pomiedzy pazdziernikowym a listopadowym futuresem sie utrzyma, czy zmniejszy sie blizej tych 400 ktore doswiadczylismy ostatnio, moze w przeszlosci odleglejszej ktos juz doswiadczyl takich rolowan?...bo jezeli istnieje prawdopodobienstwo takiego rolowania to mam w d... ten natgas i przesuwam t/p na zero uwzgledniajac ostatnie minusowe rolowanie i licze na to ze przez najblizsze 3,5 tygodnia cena zahaczy o 4$...:(

Pedropr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pedropr »

Mam podobne przemyślenia. Przed tym rolowaniem zamknąłem jedną pozycję (miałem dwie). Drugą zamierzam zamknąć przed kolejnym rolowaniem. Śledząc poszczególne kontrakty 1000 pkt swapowych to koszmar ... następne miesiące również niemało a ceny tych kontraktów do 5$ i wyżej. Jeżeli gaz nie wybije znienacka powyżej 6-7 $ to nie ma szans na zniwelowanie tych punktów. Co z tego, że cena będzie 5$ za 3 miesiące kiedy swapy to: 400 + 1000 + 700 = 2100.. A liczyć, że wybije do historycznych maksimum chyba nie jest zbyt rozsądnie.
Pozdrawiam

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

no jeszcze nie bedzie najgorzej jak z aktualnego 1000 zrobi sie 500, a z kolejnego 800 np. 400, to wtedy 400+500+400=1300, pozostała część wzrostu do 5$ będzie "samoczynna" między rolowaniami, ale wtedy i tak przy cenie 3,5$ wychodze minimalnie na plus...pierwsze primo jaka mam gwarancje ze ten swap tak sie pomniejszy, drugie primo jaka mam gwaracje ze 4200 i 5000 sie utrzymaja przez najblizsze tygodnie, bo jak poleci cena jeszcze w dol to kolejne miesiace futuresow cenowo tez pewnie spadna, a jak zachowaja aktualny roztstrzal w swapa to juz w ogole czarna d...:) no zobaczymy, mam nadzieje ze jakis maly wyskok nastapi do kolejnego rolowania bo jak nie to utopiona bez sensu kasa

Pedropr
Bywalec
Bywalec

Dzisiaj tygodniowy raport o zapasach gazu. Jak nie będzie pozytywny to jedziemy niżej (choć w to uwierzyć przy tej cenie trudno).

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

no oczywiscie ze zapasy wieksze od prognoz i caly czas na wysokim poziomie...ile mozna tego badziewa gromadzic? nie moglby jakis sztorm/tajfun walnac na zachodnim wybrzezu albo jakiś sabotaz rurociagu albo magazynu gazu (bez ofiar w ludziach...) zorganizowany przez bojowke Al Kaidy...no zesz...:)

Pedropr
Bywalec
Bywalec

furao, a jesteś już na miedzi na S ? Ja dzisiaj się zdecydowałem, chociaż nie wiem czy nie za wcześnie.
Pzdrw,

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

nie nie planuje na razie w zadna S-ke sie ladowac...

ODPOWIEDZ