Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Podobna sytuacja była na GBP/USD. Okazja do S była po odbiciu w okolicach 1,6059 z targetem - okolice 1,5920. Spóźniłem się jednak z wejściem, ale nadal trzymam.
( Kurde - nie wiem jak wkleić screena).
Zaczynam z PA, więc proszę o wyrozumiałość i komentarze.
( Kurde - nie wiem jak wkleić screena).
Zaczynam z PA, więc proszę o wyrozumiałość i komentarze.
Wielu ludzi mogłoby dojść do prawdziwej wiedzy ,gdyby zbyt wcześnie nie uznali, że wiedzą już wystarczająco wiele.
Mam pytanie do ludzi z doswiadczeniem
Jaka jest waznosc (sila z jaka dzialaja na cene) poszczegolnych rodzajow wsparc/oporow ?
Interesuja mnie nastepujace rodzaje wsparc/oporow;
- historyczne dolki/szczyty
- linia trendu
- rowne poziomy cenowe np 1,4100
- prosta i wykladnicza srednia ruchoma
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Jaka jest waznosc (sila z jaka dzialaja na cene) poszczegolnych rodzajow wsparc/oporow ?
Interesuja mnie nastepujace rodzaje wsparc/oporow;
- historyczne dolki/szczyty
- linia trendu
- rowne poziomy cenowe np 1,4100
- prosta i wykladnicza srednia ruchoma
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Naked Trading - Price Action - w praktyce - forumowy journal
W tym wątku rozwijajmy teorię a praktyka tutajprzemo 11 pisze:Właśnie. Wątek ostatnio podupadł

* zainteresowanym od czasu do czasu proponuje przeczytać założenia, które mogą się zmienić w temacie (mając nadzieję, że będzie wartościowy) aby był bardziej świecący przykładami

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Przedstawiam mój setup na EUR/USD
Formacja flagi do tegomocny poziom oporu GBP/JPY
P.S. pytania i odpowiedzi na blogu
pozdraiwam
Formacja flagi do tegomocny poziom oporu GBP/JPY
P.S. pytania i odpowiedzi na blogu

pozdraiwam
Yaaa man
-
- Stały bywalec
Na zalaczonym obrazku setup do pozycji ktora wczoraj zajalem. Pozycja long na GBPUSD w oparciu o formacje RGR, dodatkowo odbicie od lini trendu. SL ok 20 pips ponizej linii ktora wyznacza punkt D, docelowy TP ok 20 pips ponizej linii, ktora wyznaczaja punkty B i C, czyli dolne ograniczenie formacji RGR.
Pierwszy TP juz zamkniety i SL przesuniety na punkt zajecia pozycji (chyba nazywaja to BE, ale nie jestem pewien).
Dodano po 7 godzinach 1 minutach:
Poprzedni setup zaliczyl TP. Teraz nowa pozycja dluga na GBPUSD w oparciu o formacje bucket.
Zanim setup RGR osiagnal TP uksztaltowalo sie dno, korego gorne ograniczenie posluzylo jako wsparcie. Zagranie bardziej ryzykowne wiec mniejszy lot i TP tylko 50 pips.
Pierwszy TP juz zamkniety i SL przesuniety na punkt zajecia pozycji (chyba nazywaja to BE, ale nie jestem pewien).
Dodano po 7 godzinach 1 minutach:
Poprzedni setup zaliczyl TP. Teraz nowa pozycja dluga na GBPUSD w oparciu o formacje bucket.
Zanim setup RGR osiagnal TP uksztaltowalo sie dno, korego gorne ograniczenie posluzylo jako wsparcie. Zagranie bardziej ryzykowne wiec mniejszy lot i TP tylko 50 pips.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Afro na ten bucket też grałem, ostatnio często widzę formację nad i pod Przykład z piatku zamieszczony w załaczniku. Taka sama sytuacja była przed danymi w piatek na usdjpy, odpusiciłem z powodu danych.
afromarian
Czy w jakiś sposób wybierasz buckety? czy używasz potw?
pozdrawiam
afromarian
Czy w jakiś sposób wybierasz buckety? czy używasz potw?
pozdrawiam
Yaaa man
-
- Stały bywalec
Witaj Wa$$kII,
Buckety wybieram tylko takie, które mają reguralne dno. Bucket na który graliśmy w piątek ma ładnie zarysowene górne ograniczenie na poziomie 1.5955.
Ciekawa ta formacja nad i pod. Wcześniej nigdy się nie spotkałem z takim spojrzeniem na rynek ale widze, że to ma sens. Właściwie piątkowy bucket można śmiało podciągnąć pod tą formacje (w końcu przed bucketem był testowany poziom w okolicach 1.5955), więc teoretycznie powinniśmy mieć teraz wzrosty. Tak naprawde myśle, że z tego bucket'u będzie możne wyciągnąc dużo więcej jednak postanowiłem wziąść tylko 50pips ze względu na formację którą pokazałeś na ostatnim screenie(interwal m5). Niby to na małym interwale i wygląda jakoś nienaturalnie (publikacja danych), ale nigdy nic nie wiadomo, a 50 pips na ulicy nie lezy.
Dziś rano postanowiłem inaczej spojrzeć na to co się dzieje na GBPUSD. Wyznaczyłem linie trendu wokół której cena oscyluje od ponad dwóch lat i kanał w którym aktualnie porusza sie kurs. 29 pazdziernika 2009 następiło odbicie od tej linii (punkt A) i spadek o ponad 300 pips (punkt B), po czym nastąpił wzrost o blisko 580 pips (punkt C). Takie samo odbicie od tej linii mieliśmy 4 stycznia 2010 (punkty D i E). Jeśli przyjąc, że teraz nastąpi również wzrost o ok 580, to bardzo ładnie się to wkomponuje w wyznaczony kanał (punkty F i G).
Gołym okiem widać, że GBP jest w trendzie spadkowym, jednak zaraz po publikacji danych cena zaczeła rosnąc - to może być sygnał (dalsze spadki niewykluczone, jednak myśle, że przez kilka najbliższych dni cena powinna rosnąc). Poza tym warto spojrzeć na to co się dzieje na EURGBP. Formuje się ładny trójkąt zniżkujący. Jeśli wybicie nastąpi dołem (co wiązało by się z przełamaniem kilkuletniej linii trendu wzrostowego), to wzrosty funta powinny być większe. Oczywiście należy poczekać na kierunek wybicia. Wszystko na załączonych screen'ach. Co o tym myślisz?
P.S
dzieki za setup na GBPJPY. Napewno częsciej będe zaglądać na Twoją stronke.
Pozdrawiam
Buckety wybieram tylko takie, które mają reguralne dno. Bucket na który graliśmy w piątek ma ładnie zarysowene górne ograniczenie na poziomie 1.5955.
Ciekawa ta formacja nad i pod. Wcześniej nigdy się nie spotkałem z takim spojrzeniem na rynek ale widze, że to ma sens. Właściwie piątkowy bucket można śmiało podciągnąć pod tą formacje (w końcu przed bucketem był testowany poziom w okolicach 1.5955), więc teoretycznie powinniśmy mieć teraz wzrosty. Tak naprawde myśle, że z tego bucket'u będzie możne wyciągnąc dużo więcej jednak postanowiłem wziąść tylko 50pips ze względu na formację którą pokazałeś na ostatnim screenie(interwal m5). Niby to na małym interwale i wygląda jakoś nienaturalnie (publikacja danych), ale nigdy nic nie wiadomo, a 50 pips na ulicy nie lezy.
Dziś rano postanowiłem inaczej spojrzeć na to co się dzieje na GBPUSD. Wyznaczyłem linie trendu wokół której cena oscyluje od ponad dwóch lat i kanał w którym aktualnie porusza sie kurs. 29 pazdziernika 2009 następiło odbicie od tej linii (punkt A) i spadek o ponad 300 pips (punkt B), po czym nastąpił wzrost o blisko 580 pips (punkt C). Takie samo odbicie od tej linii mieliśmy 4 stycznia 2010 (punkty D i E). Jeśli przyjąc, że teraz nastąpi również wzrost o ok 580, to bardzo ładnie się to wkomponuje w wyznaczony kanał (punkty F i G).
Gołym okiem widać, że GBP jest w trendzie spadkowym, jednak zaraz po publikacji danych cena zaczeła rosnąc - to może być sygnał (dalsze spadki niewykluczone, jednak myśle, że przez kilka najbliższych dni cena powinna rosnąc). Poza tym warto spojrzeć na to co się dzieje na EURGBP. Formuje się ładny trójkąt zniżkujący. Jeśli wybicie nastąpi dołem (co wiązało by się z przełamaniem kilkuletniej linii trendu wzrostowego), to wzrosty funta powinny być większe. Oczywiście należy poczekać na kierunek wybicia. Wszystko na załączonych screen'ach. Co o tym myślisz?
P.S
dzieki za setup na GBPJPY. Napewno częsciej będe zaglądać na Twoją stronke.
Pozdrawiam
Formację, którą przedstawiłem to trochę zmutowany RGR moim zdaniem mocniejszy i lepszy z kilku względów. Znamy dokładny poziom wejścia i mamy duży zasięg profitu 
Myślę że co do GBPusd myślę podobnie
Czy grałbyś na tego bucket'a ze screenu? Dodatkowo w niebieskim polu formacja, która opisałem stronę wcześniej. Jak pisałem pierwsze TP na szyi, 2 TP wysokość formacji.

Myślę że co do GBPusd myślę podobnie
Czy grałbyś na tego bucket'a ze screenu? Dodatkowo w niebieskim polu formacja, która opisałem stronę wcześniej. Jak pisałem pierwsze TP na szyi, 2 TP wysokość formacji.
Yaaa man
-
- Stały bywalec
Gralbym, ale ten bucket ma nieregularne dno, wiec szukalbym jakiegos dodatkowego potwierdzenia (w postaci np. odbicia od linii trendu) lub poczekalbym na konkretne odbicie.Wa$$kII pisze:Czy grałbyś na tego bucket'a ze screenu?
Wracajac do formacji "nad i pod". czy rozpatrywales ja dla linii, ktore nie koniecznie trzymaja poziom? Przyklad na zalaczonym obrazku (przy okazji potwierdzenie bucket'a, o ktory pytales).