Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Dzis ma nowe max ruchu up i dopiero teraz rzeczywiście można było brać Swh1sky pisze:Okazja na S wczoraj przespana. Fakt, że później cofnęła się i wybiłaby mi BE, ale nie zmienia to faktu, że była wczoraj okazja na bezbolesny trejd.
PS Wejście short GPB/USD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Hej CTS,CTS pisze:Dzis ma nowe max ruchu up i dopiero teraz rzeczywiście można było brać Swh1sky pisze:Okazja na S wczoraj przespana. Fakt, że później cofnęła się i wybiłaby mi BE, ale nie zmienia to faktu, że była wczoraj okazja na bezbolesny trejd.
PS Wejście short GPB/USD
uj wejście według mnie bardzo fajne(S), ale ug chyba jeszcze to nie koniec L, bedzie RET, ale jesli szybko nie wyjdziesz to bedziesz w CT.
Poziom do którego może dojść GBP ok. 1.626.
Objective perspective, just businiess...
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
AUDJPY_D
===========================================================mryko pisze:Tu nic nie jest pewne. Jak zapewne widzisz sytuację na D1 cena jest teraz w bardzo istotnym miejscu. Ostrożnie z tym sell.temek pisze:Aud/jpy kolejny raz odbija od oporu na 84.70
Przy okazji tworzy formacja trzech szczytów
Pewna Ska ?
Obie waluty w trudnej sytuacji, ja bym tutaj się nie podejmował, chociaż widzę możliwość L. Trochę sprzedający bez wiary w powodzenie, sytuacja nie jest jasna .
wnioskujesz to na podstawie PA, czy jeszcze innych dodatkowych przesłanek ? Ten poziom wydawał mi sie w miare pewny, wzmocniony górną bandą kanału. Oczywiście wejście miało za zadanie załapać się na korektę, ustawienie SL na poziom wejścia i poczekać jak sie rozwinie sytuacja._/_/Dariusz_/_/ pisze: ug chyba jeszcze to nie koniec L, bedzie RET, ale jesli szybko nie wyjdziesz to bedziesz w CT.
Poziom do którego może dojść GBP ok. 1.626.
Poziom który wskazałes tez dobry, ale myślisz że zwyżka będzie sie odbywać w ramach dotychczasowego kanału, czy Twoim zdaniem nie bawić się w linie trendów, kanały - bo zawsze mogą zostać wybite w dół albo w góre ?
PS
Odnośnie par z AUD - warto chyba obserwować AUD/USD, po obronieniu wsparcia ostatnio coraz mocniej naciera na górną bande kanału spadkowego, gdyby sie wybił w góre, może sporo namieszać na innych parach AUD
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
AUSUSD D
Bazując na poziomach podaży i popytu , to tutaj pokazuje sie poziom podaży ( czyli dużo ofert mało chętnych, więc trzeba się pozbyć , ale taniej ).CTS pisze:_/_/Dariusz_/_/ pisze: ug chyba jeszcze to nie koniec L, bedzie RET, ale jesli szybko nie wyjdziesz to bedziesz w CT.
Poziom do którego może dojść GBP ok. 1.626.Z mojej obserwacji ceny wynika,że kanały i linie trendu, poziomy wsparcia i oporu są bardzo pomocne i trzeba je stosować, ale najlepiej w zbiegu z innymi rzeczami np. poziomami podaży i popytu. Tam gdzie kanały i linie trendu zostają przebite często to ma związek właśnie z poziomami podaży i popytu, czyli ciągłej walki kupujących i sprzedających. Nudno jest obserwować cenę, ale myślę że dzięki temu możemy z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć cenę i wejść tam gdzie nas interesuje.wnioskujesz to na podstawie PA, czy jeszcze innych dodatkowych przesłanek ? Ten poziom wydawał mi sie w miare pewny, wzmocniony górną bandą kanału. Oczywiście wejście miało za zadanie załapać się na korektę, ustawienie SL na poziom wejścia i poczekać jak sie rozwinie sytuacja.
Poziom który wskazałes tez dobry, ale myślisz że zwyżka będzie sie odbywać w ramach dotychczasowego kanału, czy Twoim zdaniem nie bawić się w linie trendów, kanały - bo zawsze mogą zostać wybite w dół albo w góre ?
Dla mnie PA to tylko alfabet i trzeba dużo pracy i przede wszystkim obserwacji w zachowaniu kupujących i sprzedających żeby móc się dzięki temu płynnie poruszać. Jak się już zna alfabet i umie składać wyrazy i zdania to jeszcze trzeba czytać ze zrozumieniem i to jest ta najtrudniejsza rzecz, którą wyrabia się latami obserwacji ceny.
PS
Odnośnie par z AUD - warto chyba obserwować AUD/USD, po obronieniu wsparcia ostatnio coraz mocniej naciera na górną bande kanału spadkowego, gdyby sie wybił w góre, może sporo namieszać na innych parach AUD
Ale jak Commax powiedział cena nam pokaże.
żeby dobrze zrozumieć, musze dopytać. Czy szukając poziomu podaży, jak w tym wypadku ok 1.626 powinienem szukać poziomów które popyt przebijał stosunkowo rzadko, na krótki okres czasu i najczęsciej wiązało się to z szybkim zepchnięciem kursu w dół ?_/_/Dariusz_/_/ pisze: Poziom do którego może dojść GBP ok. 1.626.
1.626 kilka razy był przebity, potem zamieniał sie na wsparcie, ale zwykle nie trwało to długo. Za to ogólnie popyt radził sobie na tych poziomach gorzej niż na poziomie na którym ja wziąłem S.
Troche mnie zbiłeś tym poziomem z tropu, zaczynam mieć dylemat jak odróżnić opór od obszaru podaży, wsparcie od obszaru popytu ...
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Popyt i podaż związana jest z różnymi rzeczami na rynku i nie jest łatwo to przewidzieć , można tylko zaobserwować po ruchu ceny i w oparciu o historię, która lubi się powtarzać , szczególnie w okolicach (BRN) "big round numbers" i RN ceny.CTS pisze:żeby dobrze zrozumieć, musze dopytać. Czy szukając poziomu podaży, jak w tym wypadku ok 1.626 powinienem szukać poziomów które popyt przebijał stosunkowo rzadko, na krótki okres czasu i najczęsciej wiązało się to z szybkim zepchnięciem kursu w dół ?_/_/Dariusz_/_/ pisze: Poziom do którego może dojść GBP ok. 1.626.
1.626 kilka razy był przebity, potem zamieniał sie na wsparcie, ale zwykle nie trwało to długo. Za to ogólnie popyt radził sobie na tych poziomach gorzej niż na poziomie na którym ja wziąłem S.
Troche mnie zbiłeś tym poziomem z tropu, zaczynam mieć dylemat jak odróżnić opór od obszaru podaży, wsparcie od obszaru popytu ...
Zlecenie często schodzą na danym poziomie właśnie z tych względów, czasem jednak bez znaczenia jest cena jeśli ktoś chce wymienić walutę X na walutę Y, bo akurat potrzebuje za coś zapłacić w wymienianej walucie.
Banki nie mając swoich środków nie mogą spekulować, czekać . Dają zlecenie na rynku międzybankowym i jak z drugiej strony jest chętny to idzie zlecenie do realizacji (spread zapłata dla banku).
Podaż i popyt widać po gwałtownych ruchach ceny poprzedzających duży ruch, najczęściej pojawia się fałszywe wybicie w kierunku przeciwnym .
Trzeba dużo obserwować wykresy i znajdować punkty wspólne w każdym zakresie (czasu i lokalizacji).
Dodaję dwa rysunki do tego funta brytyjskiego.