Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

ascomont pisze:Witam
Proszę napisać czy moje wejście ma sens. Dopiero uczę profesjonalnej spekulacji więc konstruktywna krytyka mile widziana.
Wchodziłem bo kurs nie przełamał poziomu fibo. Dodatkowo trend spadkowy.
Powinieneś dokładniej opisać swoje zagranie, jakimi kryteriami się kierowałeś. Z tego co widzę to masz otwarte dwie krótkie pozycje i TP ustawione w dwóch różnych miejscach. Napisz dokładnie o który poziom chodzi.

A z mojej strony to nie najlepsze miejsce na shorta! USDCAD tworzy klina i to co właśnie obserwujemy to próba wybicia górą, dodatkowo linia parytetu została przebita i teraz stanowić będzie silne wsparcie.

Obrazek
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Ja to widzę w taki sposób uważam że pozycja krótka jest dobra w takim miejscu, ale doświadczenie mam jeszcze niewielkie.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Ja to widzę w taki sposób uważam że pozycja krótka jest dobra w takim miejscu, ale doświadczenie mam jeszcze niewielkie.
Może i masz rację!!!

Sęk w tym, że rynek ma głęboko gdzieś to, czy mamy rację czy nie. Twój rysunek Darek to próba przewidzenia kolejnych ruchów rynku. W moim dzienniku pierwszy punkt brzmi tak: "Rynek jest nieprzewidywalny i nigdy nie próbuj przewidzieć jego ruchu" tego się trzymam więc gram to co widzę a nie to co myślę że widzę.
Według mnie w tym przypadku jest więcej powodów żeby trzymać się z dala niż tych, które skłoniły by mnie do wejścia w jakąkolwiek pozycję.
Nie można wykluczyć, że cena zachowa się tak jak to przedstawiłeś na swoim screenie ale póki co, argumentów nie widzę.

Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Tobą
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

ascomont
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ascomont »

Ja wchodziłem na na h4 był pinbar. Dodatkowo poziom fibo 38.2. Ponadto trend spadkowy. Dla tego mam shorta. Co to jest parytet?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

ascomont pisze:Ja wchodziłem na na h4 był pinbar. Dodatkowo poziom fibo 38.2. Ponadto trend spadkowy. Dla tego mam shorta. Co to jest parytet?
parytet = równość.

Edit:

Chodzi o kurs wymiany 1:1.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, 14:08 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

ascomont
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ascomont »

Mam na myśli parytet w tym kontekście. Chodzi o fibo?

Awatar użytkownika
wh1sky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wh1sky »

Ktoś jechał, oprócz mnie, wczoraj przed południem na północ na EUR/USD? Bo do tego momentu fajnie szło, para zabezpieczona z małym zyskiem. Cena tańcuje przy S/R, na którym bym nawet nie podejrzewał, że ktoś to będzie respektował. Ale liczę, że dojdzie co najmniej do S/R w okolicach 1.3200, gdzie przestawiam SL trochę wyżej. A w końcowym efekcie liczę na okolice 1.3370. Na D1 to trochę zaczyna przypominać konsolę.

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

wh1sky pisze:Ktoś jechał, oprócz mnie, wczoraj przed południem na północ na EUR/USD?
ja pogrywam na tej parze, ale gram tylko wejścia S, gdy są jakieś sygnały spadkowe. Ostatnio zawęziłem sposób grania, wchodzę tylko w sygnały zgodne z kierunkiem głównego trendu. Całkiem nieźle to wychodzi, mniej stresu i lepsza skuteczność

Dziś po sesji ciekawa sytuacja na Eur/USD, wsparcie mocno się broni, ponoć przy pomocy FED i ECB. Nie ma już miejsca na granie S. Dziś odbicie od wsparcia i młotek na dziennym, możliwy ruch w kierunku górnej bandy ? Pewnie zdecydują jutrzejsze dane, Hiszpania ... Troche ryzkownie zagrać up, ale moim zdaniem jest to możliwe

Awatar użytkownika
wh1sky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wh1sky »

Trochę dziwny ten S/R dla mnie. Taki "mało wyraźny". Ale ja jestem początkujący, nie będę się przy nim kłócił. W każdym razie long na eur/usd i tak już jest zabezpieczony, więc bez stresu czekam na rozwój wydarzeń.

A co powiedzie na zasadzenie się z shortem na USD/JPY? W okolicach 81.80 jest S/R, dodatkowo zbiega się to z poziomem Fibonacciego 38,2 (w sumie traktuję te poziomy bardzo "wszystko mi jedno", wolę patrzeć tylko na s/r), a dodatkowo nawrotka na tym punkcie zwróci kierunek ceny na trend widoczny na D1.

Ja tam się zasadzam na okolice 81,80 z shortem, czekając na jakiegoś pina albo engulfing na mniejszych tfach.

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

wh1sky pisze: A co powiedzie na zasadzenie się z shortem na USD/JPY? .
Moim zdaniem, ta para opadała w ramach kanału spadkowego, z którego własnie wybiła się górą. Więc na S zasadził bym się po ewentualnym powrocie do kanału i spadku poniżej 81,10.
Z longiem z kolei poczekam na ewentualne przebicie strefy oporu i wyjście ponad poziom 82
Twój pomysł może być dobry, jeśli założymy że opór zadziała i cena się cofnie. Trzeba by tam szukac jakichś sygnałów S.
Warto się zastanowić jaki kierunek główny będzie grany, może własnie zaczyna się rodzić trend wzrostowy - obecna korekta spadkowa zatrzymała się na 50% Fibo poprzedniego wzrostu.

ODPOWIEDZ