Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kwieciu »

NZD/CHF D1 - fałszywe wybicie z inside bar

Na H4 coś w rodzaju engulfing bar. Czerwona linia trendu spadkowego to dodatkowy opór.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

to znaczy, że na moje pytanie nie ma odpowiedzi? :D

Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

freud00 pisze:to znaczy, że na moje pytanie nie ma odpowiedzi? Very Happy
Możesz wejść na korekcie pinbara np 38.2%, 50% Fibonacciego lub też przejść na niższe interwały i tam szukać poziomów. O to Ci chodziło? :D

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Dzięki Kwieciu. Tzn. tak, ja zam te techniki, w sensie niższe TF'y i 50% - Nial Fuller tak między innymi wchodzi.
To było takie pytanie masowe bardziej, bo być może ktoś ma pomysł, na który ja nie wpadłem. Ale spoko. Widzę, że temat ciężki jest i nie ma co liczyć że wymyśli się proch. Cofam pytanie. pozdro

Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

Sell na EUR/JPY - wykres dzienny

1) Silny trend spadkowy (ostatni swing)
2) Fałszywe wybicie z inside bara
3) Zniesienie fali AB na poziomie 38.2%

Co prawda opór jest dopiero w rejonach 113.40-114.00 ale przeważają ostatnie silne spadki.

bartek_bohdan
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: bartek_bohdan »

Chciałbym powitać wszystkich jako nowy trader na forum i wątku. Zasada PA bardzo mi leży. Gram nią od 2 tygodni w real. Średnio 80-100 pipsów dziennie. Wczoraj 560, dziś też kilkaset.

W moim przypadku metoda sprawdza się idealnie. Wcześniej grałem na wskaźnikach, też wychodziło, ale zdecydowanie gorzej. To nad czym pracuję, to emocje. psychika potrafi sp....ć każdą transakcję. Boleśnie doświadczyłem tego niedawno na FW20.

W moim przypadku idealnie sprawdza się zasada: mam 300-1000 zł dniówki już zrobione = koniec gry. Najgorsza jest chciwość i kilka udanych wejść pod rząd, które osłabiają czujność. A rynek dotkliwie każe tych, którzy uważają, że są the best i niepokonani :)

Piotr Modry
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Piotr Modry »

Ja osobiście praktykuję PA już od półtora roku, chociaż w temacie się nie wypowiadam i cały czas staram się uczyć od innych. Zgadzam się, że psychika i emocje odgrywają bardzo dużą rolę w przeprowadzaniu transakcji.

Jeśli chodzi o moment wejścia to w zasadzie sytuacja jest bardzo często podobna, czyli podążanie za trendem + poziom wsparcia/oporu + jakaś technika precyzyjnego wejścia w oparciu o świece, pozwalająca jednocześnie ustawić odpowiedni SL oraz obliczenie właściwiej wielkości pozycji, aby nie ryzykować więcej niż akceptuję. Najlepiej jeżeli setup jest potwierdzony na co najmniej dwóch interwałach np. W1+D1, D1+H4. Do tego oszacowanie, czy oczekiwany TP może być co najmniej 2 razy większy niż SL, a jeśli tak to można zagrywać. Tak w ogólnym zarysie wygląda według mnie otwarcie pozycji, które zawsze prezentuje się podobnie i po pewnym czasie nie sprawia trudności.

Największy problem pojawia się po otwarciu pozycji, ponieważ wtedy jak wiadomo wszystko zależy od tego, co zrobi rynek. Nie zawsze, a właściwie mało kiedy, pozycja chce od razu dążyć do TP i bardzo często pojawiają się po drodze różne zawirowania. To właśnie jest jak dla mnie największy problem. Trzeba w swojej strategii odpowiedzieć na szereg pytań, czyli między innymi:
- co zrobię, jeżeli po otwarciu pozycji kurs zacznie podążać w stronę SL?
- w jaki sposób odnowię pozycję, jeżeli SL zostanie uaktywniony, a mimo to setup nadal będzie obowiązywał? (zasady odnawiania pozycji)
- czy zamykać pozycję, jeżeli nie osiągnęła TP, a jeżeli tak to w jakich sytuacjach?
- czy na pewno zamykać pozycję, pomimo, że osiągnęła TP? w jakich sytuacjach tego nie robić i pozwolić dalej zyskom rosnąć..

Mówię o tym w naprawdę dużym skrócie, natomiast chcę jedynie podkreślić jak ważne według mnie jest właściwe zarządzanie otwartą pozycją i jej poprawne zamknięcie, w tym oczywiście na pierwszym miejscu element psychologiczny. Jeżeli w grę wejdą emocje to zazwyczaj zamyka się profitujące pozycje nim jeszcze zaczną wystarczająco profitować, stratne pozycje są realizowane na SL, a w efekcie zyski są mniejsze niż straty, system ma ujemną oczekiwaną skuteczność, co oczywiście prowadzi do bankructwa.

Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

@freud00

Wracając do rozważań nt. wchodzenia w pozycje gdy pinbar/engulfing bar mają długość kilkuset pipsów rozwiązaniem jest wchodzenie na ich korekcie np. %50 ale też ustawienie SL na poziomie bliższym niż szczyt/dołek pinbara, dajmy na to ostatni znaczący poziom fibo - 78,6%. Taka metoda pozwala na zacieśnianie SL i umożliwienie większej wypłaty za ryzyko (RR). Z moich kilkuletnich obserwacji wynika, iż jeżeli cena wraca i przebija poziom % zniesienia pinbara więcej niż te 78,6% to taki pinbar przestaje mieć znaczenie wsparcia/oporu i zostaje przebity. Oczywiście nie zawsze tak musi być, jednak statystycznie często się to zdarza.

Skąd wiedzieć kiedy ustawiać SL ciut powyżej szczytu/dołka pinbara?

1. Musi być silny trend/momentum
2. Wsparcie/opór musi wybite i natychmiastowy powrót-czyli fałszywe wybicie. W takich przypadkach dużo bardziej prawdopodobne jest, że SL ustawiony niżej/wyżej niż min/max pinbara nie zostanie odpalony
3. Połączyć interwały np H4 z D1 i sprawdzić czy na interwale H4 pojawił się jakiś pattern w korekcie pinbara powstałym na interwale D1
4. Wziąć np. połowę wielkości pozycji np. 0,5 lota na zniesieniu ok 38.2% i drugie 0,5 lota w okolicach zniesienia 50%.

Osobiście takie rozwiązanie jeżeli już stosuję, to na interwałach od D1 wzwyż

Tomasz1441810
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Tomasz1441810 »

Witam przejrzałem EUR USD I myślę o SELL. Wykres M15 oraz Wykres H1
To moim zdaniem potwierdza.
Opis wykres H4: W ramie 4 – godzinowej widać trend spadkowy następnie wybicie silne. Pojawiła się formacja FLAGI. Korekta głównego ruchu spadkowego przebiła obszar 38 – 62% Fibs. Z tego wynika, że wybicie z „płachty” dołem jest sygnałem kontynuacji trendu spadkowego. Nastąpiło już wybicie.
Trzeba spojrzeć na wykres godzinowy H1 – w celu dokonania podjęcia decyzji SELL.
Nastąpiło zdecydowane wybicie z „Płachty” – mocna czarna świeca (BREAKOUT) , potem PULL – BACK (powrót) – biała świeca i CONTINUATION – POWRÓT.

Zdefiniowanie momentu wejścia w pozycje oraz potencjalnej straty
DANE:
ENTRY AT PRICE: 1,4138
SL AT PRICE: 1,4211 (ryzyko to 73 pipsy)
TP1 AT PRICE: 1,4015 (powód prosty jest przy mocnym wsparciu, które uznano na wyższej ramie czasowej za nie do pokonania)
TP2 AT PRICE: 1,3925
Analizę zrobiłęm przed chwilą więc niej estem w pozycji na DEMO Ale po otwarciu rynku ją wykonam
Generalnie to jest formacja FLAGI.
Nie staram się używać wskaźników. Kiedyś używałem ale nie rozumiałęm tego nigdy.
Jednak 73 pipsy na ryzyko np przy 2 000 zł na XTB to nierelane bo tam jest 0,1lota min. Trzeba być BOGOLEM CHYBA 10 000 ZL.
Ale na demo czemu nie można załozyć rachunek 10 000 PLN. a NA rzeczywistym probować na M30 EW M5 albo olać pozycje i czekac dalej.
Bo ryzykować sporo kasy to też bezsens.
Teoretycznie jest to PRICE ACTION no bo nie ma wskaźników a analiza ceny. Wiadomo są formacje cenowe które się tam w pewnym sensie często pojawiają na różnych internwałach. Na szkoleniach mówią, że działają od H1 w zwyż najlepiej. I warto to wiązać pewnie z formacjami świecowymi.
Od miesiąca mam gdzies takie coś njak RSI, STOCH, MACD, EMA, MA, SMA. I inne dziwactwa.
Ponoć bardzo dobre są formacje harmoniczne. O nich nie wiem wiele. To był mój 1 wiadomość tutaj po przerobieniu całego FORUM.

Generalnie mój system (Świeżynka) ma polegać na graniu na formacje:
Zgodnie z TREND FOLLOWING: PROSTOKĄTA, KLINA, TRÓJKĄTA, FLAGA
ZMIANA TRENDU: PODWÓJNE DNO LUB SZCZYT MOZE BYĆ N - KROTNY.
Ciekawe są też KONSOLIDACJE (teoria BOX)
Wcześniej do ub. tygodnia grałem na REALU na formacje świecowe PIN BAR, OUTSIDE BAR, i EMA(20) na H4. jednak początkowo zarobiłęm 12% a potem nie szło dobrze .... wieć nie iwem teraz ucze sie na demo.
Ciągle nie iwem jak grać (inwestować). Nigdy nie zarabiałem regularnie. Prawie wcale nie miałem zysków.

Nawiasem mówiąc będe od jutra grał na dwa systemy; ten na formacje
i drugi na EMA(20) która ma wskazywać trend, formacje świecowy

Kwieciu
Stały bywalec
Stały bywalec

c.d. EUR/JPY - wykres dzienny

Para EUR/JPY schodzi coraż niżej, połowa pozycji zamknięta +123 pips, przy SL ok 50 pips

ODPOWIEDZ