Chyba cos w tym jest-miałem to samo,poprostu nie umiem grać małą kasą.Jest coś w człowieku,że gdy widzi taki potencjał na rynku ,małe kwoty go nie satysfakcjonują.Rózne eksperymenty z wielkością depo robiłem i dopiero duże sumy naprawdę duże pozwalają na spokojny trading bez konieczności łapania wszystkiego jak leci,jedna dwie pozycje dziennie w zupełności wystarczą.pzdrramaso pisze:Ale gdy wpłaciłem tyle, że to dla mnie było dużo, wchodzę w 10 razy mniej pozycji,
Na demo zarabiałem w realu ciągle trace
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Policz sobie ile zarobisz w ciągu roku , zarabiając konsekwentnie 1% dziennie z małym poziomem ryzyka ( wychodzi 23% na miesiąc ) , jeśli to jest ograniczanie potencjału , to chciałbym tak marnować swój potencjał)
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
poziom ponoszonego ryzyka nie zależy (w moim przypadku) od skuteczności otwieranych transakcji
przykład:
depozyt 1000$ ryzyko:1% na transakcje
3 transakcje zamknięte na - (SL 20p) = - 60pips
lot: 0.05 = ok - 30$
konto jest zmniejszone o ok.3%
ten sam depozyt ryzyko: 5% na transakcje
3 transakcje zamknięte na (SL20p) = - 60pips
lot:0.05 = ok - 150%
konto jest zmniejszone o ok: 15%
różnica jest bardzo duża
czango odpowiedział za mnie
Jak napisałem powyżej...skuteczność waha się między 65-75%
przykład:
różnica jest bardzo duża
czango odpowiedział za mnie

Jak napisałem powyżej...skuteczność waha się między 65-75%
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski
Policz sobie ile zarobisz w ciągu roku , zarabiając konsekwentnie 1% dziennie z małym poziomem ryzyka ( wychodzi 23% na miesiąc ) , jeśli to jest ograniczanie potencjału , to chciałbym tak marnować swój potencjał)
Poziom akceptowalengo ryzyka może być inny dla każdego i to nie oznacza, że którakolwiek ze stron jest w błędzie.Kuba Brzeziński pisze:poziom ponoszonego ryzyka nie zależy (w moim przypadku) od skuteczności otwieranych transakcji
przykład:
różnica jest bardzo duża
Dla jednego będzie to 1% a dla innego więcej.
Moim zdaniem aby móc zmierzyć, czy ocenić realnie ryzyko ponoszone w każdej transakcji należy obok poziomu angażowanego kapitału zestawiać zawsze styl, strategię, zasady wchodzenia i wychodzenia.
Wtedy mamy pełny obraz sytuacji.
Są różne modele podejścia do "gry". Już sam fakt czy ktoś skalpuje, czy gra na dłuższych interwałach ma ogromne znaczenie i całkowicie zmienia postać rzeczy. A jeszcze do tego dochodzi np poziom kapitału jakim się obraca.
Ocenianie tylko i wyłącznie po ilu transakcja pojawi się MC przy ryzykowaniu x% poglądowo jest OK, ale mocno zniekształca prawdziwy obraz.
Człowiek mądry uczy się na swoich błędach, człowiek sprytny uczy się na cudzych błędach, człowiek głupi nigdy się nie uczy!
-
- Gaduła
Otwierając pozycje za pozycją tracisz obiektywność, wyczucie na rynku. Nie graj jak są duże wahania, mozna otwierac jedną ale konkretną pozycje w ciągu dnia. Reszte obserwuj, zakładaj gdzie bys wszedł i czy to byłaby to zyskowna transkacja.. Ja na początkiu grałem nie pod zysk a byle utrzymac jak najdłuzej depo by moc inwestowac 

NIgdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później wykończy doświadczeniem.
Jest też kwestia brokera i różnych wykresów demo/real.frytek pisze:Na demo zarabiałem (dwa miesiące gry)może nie kokosy ale koło 10% miesięcznie a w realu przez miesiąc straciłem 5k pln
Ja mam odpalone to samo EA, na tych samych ustawieniach, na tym samym kompie i u tego samego brokera.
KAŻDE wejście na demo jest ok 1-3 pipsa po lepszej cenie niż na koncie real, oraz KAŻDE wyjście również. To powoduje, że na teoretycznie dokładnie takim samym trejdzie na koncie demo mam średnio lepszy wynik o 2 - 4 pipsów.
I jest to wbrew pozorom potężna różnica ...
P.S.
Nie chodzi o XTB, ale przypuszczam, że tam różnice byłyby jeszcze większe ...
Proste rzeczy bywają bardzo trudne, ponieważ są bardzo łatwe.
Witam,czasem mysle ze forex to poprostu oszustwo raz ze nie spotkalem nikogo kto konsekwetnie zarabia chodz bylem w angli na szkoleniach wiecznie slyszalem ze "mozna zarobic",spotkalem kilku ludzi co twierdzili ze zarabiaja ale jak poprosilem o dowod dla swietego spokoju zeby miec pewnosc ze "TAK jest ta osoba co zarabia"to kazdy sie wymiguje i tak sobie sadze ze to choroba ludzi dopada zwana forex"moze mozna zarobic na rynkach finnansowych ale napewno nie na forex,zbyt szybki,banki rzadza a pieniadze robi broker,frajer ktory sprzedajeci ksiazki i roboty.Co wy o tym sadzicie?wsumie to 4 lata juz zajmuje sie tym ......ah szkoda pisac