Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Dwa ciekawsze wejścia z dziś.
Gra od "bandy do bandy". Najpierw zgodnie z trendem, potem na powrót do red ema.

Fibo wskazuje aktualny target.

Wieczorem wrzuce podsumowanie tego miesiąca na nowym koncie w FxPro.
Chyba wstaje powoli z kolan :wink:. Jedno mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć - nauczyłem się trzymać żelazny MM z małą pomocą nowego brokera i są tego dość fajne efekty. Po ponad 140+ wejściach, nawet przy bardzo złej serii nie przekroczyłem DD powyżej 10%.

System uległ dużemu uproszczeniu. Dziś również podjąłem decyzję o graniu na M30, chociaż średnie są z M15 (przestawiłem okresy).

Od czerwca zwiększe aktywność. W nagrode za trzymanie się zasad, zwiększę depo o 1000 zł :) i tak będe robić póki co co miesiąc.

Powodzenia wszystkim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

A jesteś pewien, że tymi zmianami nie popsułeś sobie systemu?
Twój wykres balance tworzy ładny trójkąt i zaraz powinno nastąpić wybicie - oby górą :)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Jakie nazwy... max possible target.... ;) consolidation start ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

ZomG pisze:A jesteś pewien, że tymi zmianami nie popsułeś sobie systemu?
Twój wykres balance tworzy ładny trójkąt i zaraz powinno nastąpić wybicie - oby górą :)

Jestem pewny.
To kręcenie sie w kółko pokazuje jak realnie wygląda mój trading, gdy nie wystawiam się na zbyt duże ryzyko (MM).
Szczerze mówiąc pierwsze 2 tygodnie po tym ciężkim okresie słabo szło.
Dopiero po wprowadzeniu zmian coś ruszyło. Generalnie kręcenie się w kółko wynika jeszcze z niedokońca umiejętnego brania profitów.

Zobaczymy jak czerwiec się zamknie. Główny cel było utrzymać DD poniżej 10% i to się udało :564:.

Mpapiez

highend pisze:Jakie nazwy... max possible target.... ;) consolidation start ;)
Jak widzisz, cały czas korzystam z twojej metody :wink: .

Mpapiez

Cześć,

Krótkie podsumowanie maja:
- Wykonałem około 150 wejść
- Skuteczność wyniosła około 66%
- Realny RR wyniósł 0,47 : 1
- Miesiąc zakończył się stratą - 2.7%
- Drawdown 8,12%

Podsumowanie:
Udało się w końcu zapanować nad MM - nie ukrywam że z pomocą nowego brokera.
Lewar 1:5 jest wystarczający aby grać zgodnie z założeniami.
Pomimo straty plan został wykonay. Drawdown nie przekroczył 10%.

Założenia na czerwiec są takie, żeby w miarę możliwość zrezygnować z BE.
Zauważyłem że BE daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa i tak naprawde przesuwając SL na BE, rozwalam pierwotne założenie swojego wejścia.

Finał był taki, że bardzo często zamiast realizować zysk, czekalem zbyt długo i kończyłem na +1 pips.
To się w dłuższym biegu przełożyło na finalną stratę i niski realny RR.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Z racji wykonanego planu, zwiększyłem depo o ~1000 zł.
Plan na czerwiec na razie taki sam - nie dopuścić to DD większego niż 10%.
Zakończenie miesiąca na zysku będzie miłą niespodzianką.

Pierwsze wejścia czerwca, narazie rozbite na 2x :)...

Mpapiez

Tamto wejście na edkuzakończyło się fajnym zyskiem.
Potem zaliczyłem 1 stratę na edku i mała stratę na rzeźniku.

Aktualnie bardzo fajne miejsce na Ejku.
Target wyznaczony z H4.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Jeżeli nie będziesz używał programu ( systemu ) jak zawodowi traderzy np: Wall Street. Nigdy nie będziesz wiedział w jakim kierunku idzie cena. Zawsze będziesz się odbijał od bandy do bandy. Gdzie jest wsparcie a gdzie opór ?
Moją wypowiedź potraktuj jako ciekawostkę, do niczego nie nakłaniam. Warto jednak potraktować to poważnie.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Rzygać się chce jak czytam osoby, wpadające do wątku jak g...o do kibla, nie zadające sobie nawet trudu przeczytania wszystkiego o tym sysie. Jakoś umyka uwadze wszystkich krytykantów, że autor dziennika przez długi czas miał regularne zyski po 20 procent miesięcznie grając praktycznie tym samym systemem (zmiany wartości średnich to kosmetyka). Moim zdaniem Mpapiez dał się zbytnio ponieść (zupełnie niepotrzebnie ) chęci zbierania więcej ze stołu i stąd teraz kłopoty. Mpapiez uważam, że miałeś coś co do Ciebie doskonale pasowało, teraz zmiany nie idą w dobrą stronę. Nie w warstwie technicznych zasad opisanych w systemie na pierwszej stronie każdego journala, ale w miejscu wymykającym się opisom. Bo wchodzisz w pozycję zgodnie z zasadami które opisałeś, zmiany parametrów średnich, ich kolor czy ilość nie mają tu znaczenia. Jest coś jeszcze, czego nie opisałeś a co podświadomie zmieniłeś. Dla mnie to chęć piramidowania pozycji które zaczęły zjadać Ci zyski z całego miesiąca. Zamiast tego zaniechać poszedłeś w odrabianie. I IMHO usunięcie BE nie jest dobrym pomysłem skoro wcześniej nie przeszkadzało w zarabianiu. A teraz chcesz pozbawić się kolejnego zabezpieczenia licząc na poprawę wyników, a przecież celem nadrzędnym było bezpieczeństwo konta i niskie DD. Ryzykujesz, że gdy z jakiegoś powodu związanego z niedoskonałością systemu (nie oczekujemy grala) czy sytuacją na rynku możesz stracić wypracowany - nawet niewielki zysk a dodatkowo jeszcze złapać SL. Zaczynałeś z pokorą wobec rynku i wtedy miałeś wyniki. Teraz starasz się nad nim zapanować. To się jeszcze nikomu nie udało.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

krystian74 pisze:Jeżeli nie będziesz używał programu ( systemu ) jak zawodowi traderzy np: Wall Street. Nigdy nie będziesz wiedział w jakim kierunku idzie cena. Zawsze będziesz się odbijał od bandy do bandy. Gdzie jest wsparcie a gdzie opór ?
Moją wypowiedź potraktuj jako ciekawostkę, do niczego nie nakłaniam. Warto jednak potraktować to poważnie.
Aż trudno uwierzyć, że można się kompromitować takimi wpisami samemu z siebie.
I jeszcze ten mentorski ton :D Żenada.
T-REX pisze:Rzygać się chce jak czytam osoby, wpadające do wątku jak g...o do kibla, nie zadające sobie nawet trudu przeczytania wszystkiego o tym sysie.
Porównanie chyba nienajlepsze, bo g do kibla wpada często. Od tego kibel jest.

MPapiez,
Fajnie, że podajesz realny R/R. To bardzo ważny element każdego systemu. Nie ile ja chcę zgarnąć i ile sobie życzę ustawiając TP, ale w jakiej relacji do SL zamykam średnio swoje pozycje i co się w tej sprawie da zrobić lepiej.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Zablokowany