forexnawigator pisze:Witam,
Proszę o wpisywanie w tym temacie nazwy metod lub linki do metod tradingu które mają logikę i twarde zasady analizy wykresu.
Po 6 latach testowania i myślenia mam już dość. 95% rzeczy w internecie na temat tradingu to bzdury.
Już zapatrzony w price action testowałem wykresy renko - w końcu ponoć cena jest najważniejsza i okazało się że gdy na wykresie jest przedstawiona sama cena nic to nie daje.
Trendy/ S/R, pullbaki itd to bzdury.
Myślałem nad market profile - myślę coś nowego pewnie dobra metoda analizy wykresu ale w necie prawie nic na ten temat nie ma.
Znacie jakieś logiczne formy analizowania wykresu / grania? Mogą być płatne.
Wiesz, jak przeczytałem ten post, to mam przed oczami sfrustrowanego gościa który węszy spisek.
Najśmieszniejsze jest to, że przychodzisz na forum i prosisz o receptę na banalne zarabianie kasy - to nie jest łatwe zajęcie, inaczej wszyscy by zarabiali. A trzeba być idiotą, żeby się nie zorientować że takie udostępnienie rynku foreks dla szaraczków, to po prostu wprowadzenie dawców kapitału, gdzie niestety większość na tym forum to tacy dawcy właśnie.
Klasyczne Trendy i S/R działają jak najbardziej, ale na bardzo dużych TF'ach.
Z tego co widzę, to ciebie interesuje DT.
Przedewszystkim - tutaj S/R też działa, tylko troszkę w innej skali, lokalne mini LT również mogą służyć jako S/R.
Poza klasycznymi S/R są jeszcze okrągłe poziomu które też dobrze działają, tylko ty nie umiesz z tego korzystać.
Rozgrywasz pewnie założenia, a nie scenariusze.
Generalnie w foreksie chodzi o to, żeby w wyniku uzyskanych zysków i strat, być na plusie.
Ludzie tego nie kumają i biorą odpowiednie straty, a nie potrafią wziąć odpowiednich zysków, bo chcą 1 ruchem zarobić od razu milion złotych. Drugi problem to nie odpowiedni MM - czyli nie zostawienie sobie miejsca na błąd (pozdrawiamy pana Danbo).
Niestety jak jeszcze nic nie trybisz po 6 latach gapienia się w monitor, to słabo ci wróże spekulacje na giełdzie.
-- Dodano: wt 03-03-2015, 20:32 --
Kerad pisze:
Obawiam się, że żadnej logiki w wykresach nie znajdziesz. Dlaczego? Bo są odzwierciedleniem ludzkich emocji, a te z reguły pozbawione są racjonalności.
I na tym polega cały problem mistrzów foreksu z tego forum. Szukają logiki zamiast schematów.
Nawet emocje podlegają pewnym schematom. Wątpie że wpadłbyś w depresję jak byś wygrał w totka 10 mln.