Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Mpapiez pisze:No i się doczekałem :)...

Na EUR/AUD poszła petarda w dół sugerująca koniec korekty.
Tyle dobrze że na EUR/AUD ruch będzie wynikał z 2 czynników :) - słabnącego EUR i umacniającego się AUD 8) .
Zdaje się że powiedziałem HOP zanim podskoczyłem :roll: .
Cena dalej stoi w miejscu już od prawie 6 godzin i przestaje to dobrze wyglądąć.

W ogóle ten tydzień tradingowo bardzo trudny muszę przyznać...

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Mpapiez pisze:
Dziś rano oglądałem filmik na investor TV, gdzie Rafał Zaorski tłumaczy właśnie praktyczne zastosowanie SL i realizowanie zysków.
Bardzo fajnie tłumaczy dlaczego "fixowanie" swojej pozycji z ciasnym SL jest bardzo złym pomysłem.

Jak by kogoś zainteresowało, to poszukajta sobie w googlach. Imo warto posłuchać gościa który wyciągnął milion złotych w krótkim czasie.

Do bardzo podobnych wniosków z SL doszedłem po urlopie, stąd moje przejście na wyższy interwał.
Zaorski jest hardcorem i w ogóle pyka na niskich interwałach bez SL :wink: .
Dzięki za rekomendację tego kanału. Skaczę na razie tak sobie po filmikach.
Trochę niektóre śmierdzą, bo jakoś nie potrafię przyswajać żadnych treści jak widzę pana Smuga.
Z drugiej strony pan Siudek bardzo mi leży. Niepokoją mnie tylko reklamy w tle. Jakby jakaś firma chciała organizować "spontaniczne" warsztaty "za darmo". Ale ogólnie bardzo fajne.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Mpapiez

Przeanalizowałem sobie aktualny układ EUR/AUD...
Patrząć średnioterminowo, moje marne doświadczenie podpowiada mi że nie ma opcji żeby nie poszedł kurs w dół...
A to co się dzieje teraz, to ubieranie ludzi w elki.

Długoterminowa LT wzrostowa wybita, wsparcie wybite, LT opadająca respektowana.
Wykres ma kilka poważnych kresek do wybicia, żeby wrócić do wzrostów.

Swap dodatni, więc postanowiłem przytrzymać te pozycje, więc pewnie przez następnych kilka dni tu będzie cisza, dopóki albo zaliczę SL, albo kurs ruszy na tyle w moim kierunku, że bede mógł otwierać kolejne pozycje.

Aktualnie lewar mnie dalej nie puszcza. Gram na bardzo niskim lewarze i stąd ta blokada.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Żeby ktoś miał S to ktoś musi mieć L :)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Mpapiez pisze:Przeanalizowałem sobie aktualny układ EUR/AUD...
Patrząć średnioterminowo, moje marne doświadczenie podpowiada mi że nie ma opcji żeby nie poszedł kurs w dół...
Wszystko mówi, że musi w dół. Wiele razy tak myślałem, później gapiłem się jak wycinają mnie na SLach :)
To jest właśnie to co mi się nie podoba na wysokich interwałach - długo jesteś przekonany, że masz rację.
Podoba mi się to, że jak masz rację to nagroda potrafi być spora:)

Teraz widze, że EURCAD co do pipki w linię trendu i spadł 70 pipsów. Zignorowałem to.

Mpapiez

irmentruda pisze:
Mpapiez pisze:Przeanalizowałem sobie aktualny układ EUR/AUD...
Wszystko mówi, że musi w dół. Wiele razy tak myślałem, później gapiłem się jak wycinają mnie na SLach :)
To jest właśnie to co mi się nie podoba na wysokich interwałach - długo jesteś przekonany, że masz rację.
Podoba mi się to, że jak masz rację to nagroda potrafi być spora:)
Może, ale tym razem się nie pomyliłem. Popatrz jak chamsko od wczoraj podciągali pod sam opór, a potem w ciągu 30 min wszystko zwalili w dół :wink: ...

Takiego sentymentu nie zmienia się z dnia na dzień, więc dlatego myślałem że to wszystko to niezła podpucha.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

No i pięknie :) - EUR/AUD zamknął się w taki sposób, że już raczej go nic nie wypcha do góry.

A swoją drogą, niezłe sprzątanie zleceń zrobili, spread na zamknięciu 30 pips :wink: .

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

chihuahua pisze:Dzięki za rekomendację tego kanału.
Znowu post tak obok dziennika, ale nie mam gdzie tego pisać.
Od wczoraj obejrzałem 2 pełne wykłady (a trwają po ponad półtora godziny, więc niemało), i wiele innych przejrzałem na
fast forward. I jestem w gigantycznym szoku, bo jeden z tych gości mówi dokładnie tak, jak ja to wszystko rozumiem. Jakby siedział w mojej głowie i mnie cytował. Tyle, że on mówi 10 razy lepiej, mądrzej, obszerniej.

To może banał, ale... nie ma się co łudzić, że wymyśli się swój złoty unikatowy system. My jako leszcze, jesteśmy na końcu łańcucha, urabiani przez marketing, trendy sprzedażowe i wszystko inne. Nie mamy żadnej wiedzy w stosunku do ludzi, którzy w tym biznesie siedzieli nawet rok, tyle że od środka, z drugiej strony.
Wszystko, co my staramy się robić, zostało już wcześniej zrobione, przetestowane przez 10 000 000 osób na 10 000 000 sposobów. Jeżeli działało przed nami, to prawdopodobnie działa dalej tak, żeby dawać nam najwięcej obrazów, które chcemy widzieć, żebyśmy reagowali w odpowiednio zaprogramowany sposób i żeby nas uwalać. Nie przeskoczymy tego i czasem warto szukać jak najwięcej informacji o backgroundzie rynku na którym się jest, zamiast rzeźbić linie i wzory na 1000 sposobów. Sama wiedza o popycie i podaży to tak jak 2+2 w matematyce, czyli początki.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Mpapiez

chihuahua pisze:
chihuahua pisze:Dzięki za rekomendację tego kanału.
Znowu post tak obok dziennika, ale nie mam gdzie tego pisać.
Od wczoraj obejrzałem 2 pełne wykłady (a trwają po ponad półtora godziny, więc niemało), i wiele innych przejrzałem na
fast forward. I jestem w gigantycznym szoku, bo jeden z tych gości mówi dokładnie tak, jak ja to wszystko rozumiem. Jakby siedział w mojej głowie i mnie cytował. Tyle, że on mówi 10 razy lepiej, mądrzej, obszerniej.
NIe krępuj się.
Ja nie chcą żeby mój wątek na tym forum służył tylko do chwalenia się różnymi zagraniami, tylko żeby się tu luźno gadało o foreksie.
Kiedyś był taki fajny journal na tym forum, zatytuowany luźne pogawędki przy kawie czy coś takiego.

Ja to co się pokryło z moją obserwacją, to opinia rafała zaorskiego dotycząca stop lossów. On mówi że SL jest dla małych dziewczynek, ja jedynie zgadzam się z nim, że nie ma się co fiksować z ciasnymi SL, bo to prowadzi tylko do serii wycięć.
Żeby na luzie sobie tak grać, trzeba mieć albo tyle pieniędzy na trading co on, albo grać opowiednio mniejszymi pieniędzymi (co robie ja).

Błąd świeżych graczy bez doświadczenia jest taki, że wielu z nich szuka perfekcyjnego miejsca do wejścia... problem jest taki, że mało kto ma na tyle czasu, żeby cały dzień się gapić w wykres i znaleźć perfekcyjny moment.
Takie szukanie okienka przez cały dzień jest super męczące.
No nic, mamy wejście to teraz trza mieć RR 2:1 bo tak pan "szkoleniowiec" mówił...

Szkoda tylko że ten stosunek 2:1 próbuje się wyciągać poprzez stawianei nielogicznego stop lossa, niedyktowanego sytuacją na wykresie, a dyktowanego wielkością depo... i stąd się biorą statystyki 90% tracących.

Swoją drogą, tych wszystkich szkoleniowców, do momentu aż nie udowodni że regularnie zarabia, powinni zamykać za oszustwa i wyłudzanie pieniędzy.

Ale cóż, do takich wniosków się dochodzi wraz z serią porażek i tysiącami godzin. Zabawne jest to, że finalnie wszyscy dochodzą do tego samgo :wink:. Jak by my mi ktoś jeszcze pół roku temu powiedział że będę grał na sporo wyższym interwale to bym go wyśmiał. Dziś jak bym miał wrócić do słupków M15, to mój TP nie byłby nigdy większy niż 15-20 pips. To moja kolejna obserwacja, że target powinien być adekwatny do TF'a.

Na dzień dzisiejszy całą istotę handlu na giełdzie, ja mógłbym ubrać w 1 zdanie:

Nie ważne jak wchodzisz w pozycje, ważne jak z niej wychodzisz.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Podoba mi się twoja wypowiedź MP....
Jakiś czas temu probowalem na jakimś wątku o MM podobne teorie przedstawiać o których wcześniej czytałem i probowałem stosować i zostałem rozsmarowany i sponiewierany przez wiedzących lepiej, Podobał mi się Rafał i bardzo mi sie podoba p. Mieczysław S. ... nie ma wątpliwości że faceci mowią na temat który znają dogłębnie z autopsji a nie z literatury......
Miłego łikendu

ODPOWIEDZ