Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

irmentruda pisze:

Ad.1 - gdzieś czytałem, że to pojęcie złudne ponieważ matematycznie pogarszamy sobie statystykę - ryzyko pozostawiamy stałe ale zarobek zmniejszamy na własne życzenie. zatem musi nam spaść średnia zyskowność.
Ad.2 - Niby tak ale musimy jeszcze mieć z czego wychodzić.
No tak, ale jak ci nagle skuteczność wejdzie na 80%, to nagle mniejsza zyskowność w niczym nie przeszkadza, a komfort psychiczny większy. Zauważ że w ten sposób klonmarcin sobie pyka, i też w ten sposób zyski realizuje ten magik z TJS który wykręca te gigantyczne kwoty.

Przy takim założeniu częściej jest z czego wychodzić :wink:, mniejsze ryzyko że zyskowana transakcja obróci się w BE lub w stratną.

irmentruda pisze:
Cały czas próboję rzeźbić coś na M1, M5 ale psychika i ilość "sygnałów" rozwala mnie tam. Nie jestem w stanie utrzymać stałych zysków. Jak już pojawi się 3 dni pod rząd zyskownych to 4 dzień to jakaś konsola przypląta się, która rozwali mi cały system, psychikę i zje zyski.
Od pewnego czasu obserwuję, że na W1, D1 i H1 mam lepsze pozycje no i finansowo lepiej to jednak wychodzi. SL też trafi się (jak dziś na audjpy). Zagrożenie jakie widzę, to trwanie uparcie przy swoim i wtedy może nagle 100 pipsów wyparować . Na M5 za ten czas zrobiłbym już 20 innych trejdów. Kwestia tylko, czy byłyby zyskowne.
Zagrożenie zależy tylko od wielkości ryzyka. Jak przesadzisz z pozycją to i 50 pipsów zabije depo.
Wyższe interwały dają mniej okazji do wejść, ale również mniej okazji do błędów.
Pomijam już fakt że szerszy stop loss, sprawa że spread przestaje być istotny i nikt cie w głupi sposób nie wybije z pozycji.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

irmentruda pisze:
Ad.1 - gdzieś czytałem, że to pojęcie złudne ponieważ matematycznie pogarszamy sobie statystykę - ryzyko pozostawiamy stałe ale zarobek zmniejszamy na własne życzenie. zatem musi nam spaść średnia zyskowność.
Na własne życzenie można by było powiedzieć w przypadku znania wartości oczekiwanej. Tutaj ją można tylko zakładać i korygować.
W przypadku otrzymywania sygnałów negujących nasz rozwój sytuacji, myślę że można przyjąć, że zamykanie przed TP (czyli korekta TP) jest wartością oczekiwaną.
Średnia zyskowność to nie tylko różnica między ilomaś transakcjami zamkniętymi, ale także skuteczność. Często jest tak, że brak korekt co do TP bardzo pogarsza wartość dryfu na wykresie historycznym transakcji.
Chyba wszyscy dążymy nie tylko do zarabiania, ale do "wygładzania tych zysków". Większość osób o wiele lepiej znosi psychicznie wyniki typu: +30, +50, -10, +20, +40 niż -1, -1, -2, +80, -2, -3, +60. Chociaż oba sumarycznie dają tyle samo.
irmentruda pisze: Od pewnego czasu obserwuję, że na W1, D1 i H1 mam lepsze pozycje no i finansowo lepiej to jednak wychodzi. SL też trafi się (jak dziś na audjpy). Zagrożenie jakie widzę, to trwanie uparcie przy swoim i wtedy może nagle 100 pipsów wyparować . Na M5 za ten czas zrobiłbym już 20 innych trejdów. Kwestia tylko, czy byłyby zyskowne.
Interwały to tylko skala spojrzenia. Na 1D jest większa szansa, że coś się utrzyma, bo po prostu ma większy margines błędu (SL). Tyle, że jak dla mnie, prognozowanie i reagowanie ponad kilka, kilkanaście godzin na przód jest bardziej myśleniem życzeniowym. Jest za dużo zmiennych, za dużo danych, żeby móc to wszystko racjonalizować.
Nie mówię, że to źle. Po prostu ciężko się przestawić, bo człowiek chce mieć wszystko pod kontrolą i wszystko móc sobie na bieżąco tłumaczyć, nawet jak to czasem nie ma sensu.

Ups... napisałem bardzo podobnego posta co wyżej, ale widzę po fakcie i nie chcę już kasować.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

chihuahua pisze: Interwały to tylko skala spojrzenia.
Zgadza sie. Cena jest tylko jedna. Mozna trejdowac na M5 lub H1 projekcje z D1 (co jest imho bdb rozwiazaniem). Ale na samym M1 lub M5 mozna zafiksowac sie w pewnym pogladzie, ze cena tylko up (jak wczoraj na EUR) a u gory tylko czekaja zlecenia na takich frajerow jak ja.

Mpapiez

EUR/USD zamknięte.

Wpadło +85 pips dla pełnej pozycji.

Dalej uważam że euro się będzie osłabiać, ale musiałem uwolnić kapitał, pod innego crossa na eur.
Widzę tam większy potencjał do pipsów aktualnie przy mniejszym ryzyku :).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Ok kumulacja wejść na EUR/AUD z różnymi scenariuszami wyjść :).
Od najbardziej realnego, do najbardziej optymistycznego.

Zobaczymy jak taka realizacja wyjść sprawdzi się w praktyce.

Mój scenariusz zakłada 1 rozwiązanie negatywne dla mnie - czyli stop loss i 3 pozytywne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

zaeurowałem się na eski po same uszy, obym wytrzymał.

Mpapiez

irmentruda pisze:zaeurowałem się na eski po same uszy, obym wytrzymał.
No ja musiałem troszkę się cofnąć poziom wyżej :wink: i obserwuje co się dzieje.
Na moje wczoraj wieczorem został pokazany kierunek na crossach EUR i nie widzę powodu do zmiany sentymentu do końca tego tygodnia.

Reasumując znów siedzimy w tym samym kierunu, ale tym razem powinno się skończyć dobrze :wink: .

Mpapiez

No i się doczekałem :)...

Na EUR/AUD poszła petarda w dół sugerująca koniec korekty.
Tyle dobrze że na EUR/AUD ruch będzie wynikał z 2 czynników :) - słabnącego EUR i umacniającego się AUD 8) .

irmentruda
Maniak
Maniak

jedną pozycję na EC sszczyściło mi na SL zaraz za strefą. w grze wcześniejsza pozycja oraz EN.

Mpapiez

irmentruda pisze:jedną pozycję na EC sszczyściło mi na SL zaraz za strefą. w grze wcześniejsza pozycja oraz EN.
Dziś rano oglądałem filmik na investor TV, gdzie Rafał Zaorski tłumaczy właśnie praktyczne zastosowanie SL i realizowanie zysków.
Bardzo fajnie tłumaczy dlaczego "fixowanie" swojej pozycji z ciasnym SL jest bardzo złym pomysłem.

Jak by kogoś zainteresowało, to poszukajta sobie w googlach. Imo warto posłuchać gościa który wyciągnął milion złotych w krótkim czasie.

Do bardzo podobnych wniosków z SL doszedłem po urlopie, stąd moje przejście na wyższy interwał.
Zaorski jest hardcorem i w ogóle pyka na niskich interwałach bez SL :wink: .

ODPOWIEDZ