Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

Shadi pisze:
emulin pisze:
ten temat powstał dokadnie rok temu, ciekawe jak do tej pory sobie shadi radzi, czy zagląda tu jeszcze, czy już na Kajmanach jachtem sobie pływa :lol:
zgłębia tajniki gry scrabble u boku swojej wybranki popijając to i owo:)

1. Zadajcie sobie pytanie dlaczego ZL działa..
następnie
zadajcie sobie pytanie 2. jakie wejścia są najbezpieczniejsze - z zlek
następnie
dodajcie do tego TF na którym jest to najlepiej dla Was zagrywać
następnie
dodajcie 3. kiedy i dlaczego wychodzicie gdzie TP i jaki sl a macie fajny system ;)

edit: epidemią tego forum jest fakt że większość za bardzo przejmuje się portfelem innych zamiast samemu usiąść i poszukać rozwiązań.
Mógłbym rzucić na tapetę przynajmniej 10 fajnych i zyskownych systemów - to jednak dla Was najważniejsze jest to jakim lotem grasz i ile zarobiłeś niż zabrać się za testy tego co najbardziej Wam pasuje.
1 - bo to jest miejsce gdzie ustawiają zlecenia Grube Ryby (?)
2 - Najlepiej w strefie ZZ, tak jak to jest wyjaśnione na początku. Gdyby cena wyskoczyła poza momo, mogłoby to spowodować zamkniecie tych zleceń i duży odwrót., a Grube Ryby będą dbać o to, żeby ich nie zamknęło i w razie czego dokupywać/sprzedawać (?)

sorry jeśli właśnie wymyśliłem nową teorie kosmosu, ale dopiero uczę się tego typu myślenia :lol:

3. wg mnie najlepiej z trendem. Potwierdzenie na mniejszym wykresie. Sl powyżej momo, bądź tegoż właśnie potwierdzenia. TP na dole korekty, bądź na na ZL z przeciwnej pozycji . Tak jak to na początku było objaśnione. Plus sztywne reguły i jest system.

Oczywiście jeszcze backtestów muszę porobić trochę.

A tak z ciekawości, grasz dalej tą metodą Shadi? Co myślisz o metodzie TRO. Narazie ciężko mi ją pojąć bo nie najlepszym z inglisza. No i jeszcze jakieś wskaźniki trzeba...
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

emulin pisze:A tak z ciekawości, grasz dalej tą metodą Shadi? Co myślisz o metodzie TRO. Narazie ciężko mi ją pojąć bo nie najlepszym z inglisza. No i jeszcze jakieś wskaźniki trzeba...
Tro? Nie wiem kiedyś rzucałem okiem na niego - nie działało dla mnie. Czy to znaczy że Tro jest złym traderem i/lub jego systemy są do dupy? NIE. Dla wielu działa. Prawdopodobnie ja byłem za słaby aby korzystać z jego rozwiązań. OT co.

Czy gram tą metodą? TAK. Pośrednio każdy grający na kontynuację trendu gra metodą ZL nie wiedząc nawet że to ZL :)

Nie chce mi się w zasadzie daleko zagłębiać w początek Twojej wypowiedzi - bo jestem leniwcem z zasady i trochę źle do tego podchodzisz. Zadałem pytanie - gdzie najlepiej jest grać i dlaczego - to rozmowa zeszła na akwarium.
Z góry powiem że nie wiem GDZIE grube ryby kładą zlecenia. Wiem co to jest PA i wiem jak mogę to wykorzystać. Tu pośrednio pomaga ZL. Choć bardziej to podświadomie robię niż sztywno szukając ZL.

Ostatnie zagrania na uchf. Każde mniej lub bardziej profitowe.
Screen:

http://i56.tinypic.com/29ekbcm.gif

1. Zagranie buy stop na wybicie z konsolidacji. O zl tu nie ma mowy.
2. Typowe piękne zagranie na ZL dla kontynuacji. Rzuć sobie na wykres strzałki i zobacz na 1h. TO są imo najbardziej bezpieczne zagrania.
3. Sel zgodnie z moją zasadą. Przeczucie i trochę zdrowego rozsądku powiedziało i poczekaj na breakout który będzie.
4. ZL dla kontynuacji wzrostów mega bezpieczne - imo - niestety nie tak jak trzeba, bo za szybko zawrócili +30 pips.
5. Zagranie na nowy up move? coś mi powiedziało wyjdź z tego :) Jak widać słusznie. Do tego błąd z naditerpretacją poziomów - tzn za dużo za szybko :) czekam na lepszy poziom.

Kolejną rzeczą która chciałbym powiedzieć to:

Czy pomimo zagrania po spełnieniu wszystkich założeń, a jednak dostałem SL popełniłem jakiś błąd?

Imo w 90% przypadków nie :) Sprawdź to zagranie po jakimś czasie najlepiej następnego dnia. Zobaczysz czyja wina to była:)
Nawet najlepsze granie na PA nie da nam 100% trafności. Nie da się. Możemy tylko poprzez jakieś tam powtarzalne układy przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę.

Polecam skupić się nad zagraniami 2 i 4. Opanujesz to - więcej nie potrzebujesz. Jednak to tyko moje zdanie, do którego sam się nie stosuję bo gram jeszcze CT :)

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Shadi pisze:
emulin pisze:A tak z ciekawości, grasz dalej tą metodą Shadi? Co myślisz o metodzie TRO. Narazie ciężko mi ją pojąć bo nie najlepszym z inglisza. No i jeszcze jakieś wskaźniki trzeba...
Tro? Nie wiem kiedyś rzucałem okiem na niego - nie działało dla mnie. Czy to znaczy że Tro jest złym traderem i/lub jego systemy są do dupy? NIE. Dla wielu działa. Prawdopodobnie ja byłem za słaby aby korzystać z jego rozwiązań. OT co.

Czy gram tą metodą? TAK. Pośrednio każdy grający na kontynuację trendu gra metodą ZL nie wiedząc nawet że to ZL :)

Nie chce mi się w zasadzie daleko zagłębiać w początek Twojej wypowiedzi - bo jestem leniwcem z zasady i trochę źle do tego podchodzisz. Zadałem pytanie - gdzie najlepiej jest grać i dlaczego - to rozmowa zeszła na akwarium.
Z góry powiem że nie wiem GDZIE grube ryby kładą zlecenia. Wiem co to jest PA i wiem jak mogę to wykorzystać. Tu pośrednio pomaga ZL. Choć bardziej to podświadomie robię niż sztywno szukając ZL.

Ostatnie zagrania na uchf. Każde mniej lub bardziej profitowe.
Screen:

http://i56.tinypic.com/29ekbcm.gif

1. Zagranie buy stop na wybicie z konsolidacji. O zl tu nie ma mowy.
2. Typowe piękne zagranie na ZL dla kontynuacji. Rzuć sobie na wykres strzałki i zobacz na 1h. TO są imo najbardziej bezpieczne zagrania.
3. Sel zgodnie z moją zasadą. Przeczucie i trochę zdrowego rozsądku powiedziało i poczekaj na breakout który będzie.
4. ZL dla kontynuacji wzrostów mega bezpieczne - imo - niestety nie tak jak trzeba, bo za szybko zawrócili +30 pips.
5. Zagranie na nowy up move? coś mi powiedziało wyjdź z tego :) Jak widać słusznie. Do tego błąd z naditerpretacją poziomów - tzn za dużo za szybko :) czekam na lepszy poziom.

Kolejną rzeczą która chciałbym powiedzieć to:

Czy pomimo zagrania po spełnieniu wszystkich założeń, a jednak dostałem SL popełniłem jakiś błąd?

Imo w 90% przypadków nie :) Sprawdź to zagranie po jakimś czasie najlepiej następnego dnia. Zobaczysz czyja wina to była:)
Nawet najlepsze granie na PA nie da nam 100% trafności. Nie da się. Możemy tylko poprzez jakieś tam powtarzalne układy przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę.

Polecam skupić się nad zagraniami 2 i 4. Opanujesz to - więcej nie potrzebujesz. Jednak to tyko moje zdanie, do którego sam się nie stosuję bo gram jeszcze CT :)
Shadi z całym szacunkiem zapomniałem, że to Ty założyłeś ten temat :oops: ;)

Podpisuję się pod to co napisał Shadi - podane zagrania w zupełności wystarczą Emulin :) Powodzenia
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

chyba sporo sie zmieniło od czasu pierwszego postu, bo wogole nie rozumiem wejść na tym screenie :? dla mnie to tu może jedno albo dwa wejscia były zyskowne :lol: po za tym cały czas cena przebijała momo w przeciwną stronę.

sorry, ale wrócę z pytaniami jak będę "na czasie", czyli jak przeczytam cały temat NLA i ten tutaj bo inaczej ciężko będzie się nam dogadać :wink:
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

emulin pisze:chyba sporo sie zmieniło od czasu pierwszego postu, bo wogole nie rozumiem wejść na tym screenie :? dla mnie to tu może jedno albo dwa wejscia były zyskowne :lol: po za tym cały czas cena przebijała momo w przeciwną stronę.
1. tak trochę się zmieniło - to się nazywa ewolucja:)
2. widzisz a ja miałem 5 zyskownych :) widać wejścia widać wyjścia.
3. kwestia tego czym jest momo dla Ciebie. zerknij na 1h. pisałem :)

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Shadi pisze:
emulin pisze:chyba sporo sie zmieniło od czasu pierwszego postu, bo wogole nie rozumiem wejść na tym screenie :? dla mnie to tu może jedno albo dwa wejscia były zyskowne :lol: po za tym cały czas cena przebijała momo w przeciwną stronę.
1. tak trochę się zmieniło - to się nazywa ewolucja:)
2. widzisz a ja miałem 5 zyskownych :) widać wejścia widać wyjścia.
3. kwestia tego czym jest momo dla Ciebie. zerknij na 1h. pisałem :)
w zagraniu 2gim wykorzysałeś momo z przed 2 tygodni?? i może wszedłeś na ten pin-bar :?

hmmm, momo to świeca przynajmniej 2 razy większa od poprzedniej wg mnie. Chociaż dopuściłbym przypadki gdzie jest o około 90% większa + "ciało" koniecznie jest te 2 razy większe od poprzedniej świecy.

a czym wg ciebie jest momo ???

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

emulin pisze:w zagraniu 2gim wykorzysałeś momo z przed 2 tygodni?? i może wszedłeś na ten pin-bar :?
Ke? 2 tygodnie? ekhm

świeca momo to długa świeca przebijająca sup/res

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

o co chodzi z tym, że ciało ma być w kierunku profitu i knot w kierunku strat?

seedraev
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seedraev »

Mniej więcej o to :)

Dodano po 27 minutach:

I jeszcze coś takiego :) MO nazywa spatial intelect :) rys b
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

aaaa, o to chodzi, myślałem, że to coś bardziej skomplikowanego. Spatial Intelekt pojmuje OCB, jeszcze z książki Nisona ;) MO mówił, jeszcze coś o tym, że ostatnie czego chcesz to świeca która zamyka się w przeciwnym kierunku... o co tu chodzi??, żeby wychodzić z pozycji od razu po tym jak masz świece zamkniętą w przeciwna stronę??

ODPOWIEDZ