Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

le0n71
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: le0n71 »

HEX pisze:muszisz czytac o ZL na kreslik.com

to zdaje się angielskie forum?, no to nie poczytam raczej :).
A polecacie jakąś strategię dla poczatkujących?

Awatar użytkownika
szahal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szahal »

le0n71 pisze:[
zainstaluj sobie jakiegoś tłumacza...albo google chrome (tłumaczy w locie całe strony), trochę popatrzysz na przetłumaczone, trochę na tekst oryginalny i powinieneś wszystko zrozumieć

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

le0n71 pisze:
HEX pisze:muszisz czytac o ZL na kreslik.com

Nie chcę się wymądrzać, ale serio, jeśli myślisz o zawojowaniu czegokolwiek na fx to angielski będzie Ci niezbędny, przynajmniej w stopniu biernym średniozaawansowanym. Wszystko co sensowne w tym biznesie napisane jest po angielsku.
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
ya_dunno
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ya_dunno »

ok,mam pierwsze pytanie,na pierwszej stronie autor temau napisal ze momentum to swieca ktora ma cialo 2 x wieksze niz poprzednia.na stronie 79 Hex napisal ze cialo musi byc takiesame lub wieksze,wiec ktore jest poprawne?

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Dodano po 27 sekundach:
HEX pisze:
sgorn pisze: czegos nie rozumiem chyba ?
Wielokrotnie pisałem że w tym wątku nie ma wszystkiego.Tu sa przedstawione "najwygodniejsze zasady" nie wiem naprawde kto i gdzie pisał o 2 razy większej świecy na NLA. Owszem jest tam mowo o 2 x większej świecy w przypadku zmiany kierunku całego trendu ale zasady do handlowania ZL i co to jest linia ZL MO wyjaśnił kilka stron od pierwszego wspomnienia o tej metodzie.A wyjasnienia padły na pytanie TRO o zdefiniowanie ZL i podania jej warunków to może im sie uda napisać program.inaczej mówiąc ZL to prosty BO ;]

Dodano po 4 minutach:

mysle ze jakby przeczytac od strony 138 do 600 watek NLA na Kresliku to moze sie by rozjasnilo. Ja nie czytalem , od razu mowie ;) ale to ma sens co HEX napisal, gdyz nie czekasz tylko na momo ktore ma konczyc jakis trend a lapiesz momo ktore jakoby jest juz w trendzie i go potwierdza. Ot takie moje zdanie.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

ten wątek można by zamknąć jeśli co chwila ktoś się będzie pytał o podstawy, przecież nie o to tu chodzi, jeśli wątek ma się rozwijać, a chyba o to chodzi, to ktoś kto pierwszy raz tu zagląda powinien zacząć chyba od początku a nie od końca, bo jak niby w skrócie można streścić 80 stron wątku??!!

Do ya_dunno i innych niewtajemniczonych: jeśli naprwadę chcecie coś z tego dla siebie wyciągnąć to przeczytanie tego od początku to absolutne minimum, najlepiej poświecic miesiac na cale nla, ksiazki o ZL nie ma a angielski to podstawa, tyle ode mnie :D

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

le0n71 pisze:to zdaje się angielskie forum?, no to nie poczytam raczej .
Koledzy niestety mają rację, że bez angielskiego będzie Ci trudno, ale nie znaczy to, że od razu musisz się poddawać.

Nie ma czegoś takiego jak strategia dla początkujących. Pewnie rozumiesz pod tym pojęciem strategię, która jednocześnie byłaby prosta i dawała zarobić - ale jeśli tak by było, to czemu tylko początkujący mieliby nią grać? Każdy by nią grał, bo każdy by chciał taką strategię :)

Jeśli nie znasz angielskiego, to ze źródeł wiedzy pozostaje Ci właściwie tylko to forum oraz niektóre książki przetłumaczone na polski. Z tego forum z działu o systemach i strategiach ja osobiście poleciłbym wątek Naked Trading - to powinien być dobry początek do własnych poszukiwań, a jeśli nawet nie chciałoby Ci się poszukiwać niczego na własną rękę i na podstawie własnych obserwacji rynku, to prawdę mówiąc już same metody opisane przez Fxlamera powinny Ci pozwolić przynajmniej nie utonąć na rynku, jeśli dobrze je opanujesz. Z książek pewnie najlepiej, żebyś sięgnął po te trzy: "Analiza techniczna rynków finansowych" Johna J. Murphy'ego, "Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów" Steve'a Nisona, "Giełda, wolność i pieniądze" Van Tharpa. Niestety brak znajomości angielskiego mocno ogranicza, bo nie będziesz mógł poczytać sobie anglojęzycznych książek (a łatwo się domyśleć, że tylko nieliczne z nich zostały przetłumaczone na język polski, fakt, że większość z nich nie zawiera nic odkrywczego, ale zdarzają się wartościowe, których nikt nie przetłumaczył) ani ciekawych wątków na anglojęzycznych forach dyskusyjnych - mimo to warto przynajmniej spróbować podjąć to forexowe wyzwanie :)

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

le0n71 pisze:zapytałbym, tylko nie wiem jak dodać do wypowiedzi plik gif ??

Dodano po 29 minutach:

Już mam :)

Czy o to chodzi? Dobrze rozumuję? Moje wejście jest oczywiście nieco spóźnione
I jeszcze - HEX juz Ci w zasadzie odpowiedział, ale MOMO możesz poszukać inaczej - nabazgrałem na Twoim screenie momo składające się z korpusów dwóch świec - wtedy MZ szukaj w obszarze zaznaczonym na niebiesko, - tym razem rynek takiej szansy nie dał.

Obrazek
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Nie wiem czy w wątku NLA było coś na temat 2x poprzednia świeca to momo, ale tutaj w poście es/ pip coś tam wspomina w 3 pkt.:
http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... ight=zline

A to o czym mówił HEX - że momo może być takie samo jak poprzednia świeca, być może wynikło z tego że wejścia na NLA często były pokazywane z mniejszych interwałów, na których tak to wygląda - quapi dobrze to narysował.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Thorez pisze:A to o czym mówił HEX - że momo może być takie samo jak poprzednia świeca, być może wynikło z tego że wejścia na NLA często były pokazywane z mniejszych interwałów, na których tak to wygląda
Chyba ktoś uważa,że jestem idiotą :)

Ale to nic.Po fatygowałem się i wklejam post o który mi zawsze chodziło.
Niech mi ktos teraz napisze,że twórca tego systemu jest w błędzie :)
Zwrócicie uwagę szczególnie na pkt 2.
Dla ludzi którzy nie czają i nie rozumieją symboli matematycznych.
Symbol => nie przedstawia strzałki ;] tylko równe bądź większe hehe taka ciekawostka ;]

I takie pytanie do wszystkich tych którzy grają bądź próbują grac ta metodą.Ile czasu poświęciliście na zrozumienie tych 5 pkt?? A może je pominęliście? Tak właściwie to który post na NLA dał wam coś do myślenia skoro ten wam nie dał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

ODPOWIEDZ