Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Ignac, na w1 TF widac, ze wlasnie dochodzimy do linii trendu spadkowego...z drugiej strony H4- PA wyraznie wzrostowe, H1- PA spadkowe, przebilismy wsparcie na 1,4917 i mamy ładne spadkowe momentum na m30, ja bym szukał wejscia w shorta gdzies w okolicach tego przebitego wsparcia...oczywiscie cena zrobi, co chce 
chociaz jak patrze to moznaby wejsc w longa o ktorym mowi ignac ORAz w shorta o ktorym mowie ja...zaleznie do czego cena dojdize wczesniej...jak do oporu to S, jak do ZL wzrostowego to L i tp na tym drugim (dla L na oporze, dla S na ZL L)...
TRO cały czas mowil o zleceniach oczekujących jako najbardziej sensownych...zobaczymy czy dadza one efekty...sprobuje grac tylko zleceniami oczekujacymi, zobaczymy czy bedzie jakas roznica:
EUR/JPY- buy limit-109,850, SL-109,650 TP-110,396
GBP/JPY- buy limit-133,300 SL-133,080 TP-133,675
USD/CHF-sell limit-1,1028 SL-1,1040 TP-1,1008
GBP/USD-sell limit-1,4910 SL-1,4935 TP-1,4850
USD/JPY- sell limit-89,70 SL-89,85 TP- 89,43
EUR/USD- sell limit- 1,2311 SL-1,2330 TP-1,2268
wczoraj z takiego miksu zlecen wyszedłem na 26pipsow na +- 2 TP, 2 SL i 1 zamkniete rano na lekkim plusie...1 SL był nie do unikniecia, drugi niestety był za nisko o...5 pipsow...cena zaliczyla SL i wystrzeliła w dół do mojego TP...

chociaz jak patrze to moznaby wejsc w longa o ktorym mowi ignac ORAz w shorta o ktorym mowie ja...zaleznie do czego cena dojdize wczesniej...jak do oporu to S, jak do ZL wzrostowego to L i tp na tym drugim (dla L na oporze, dla S na ZL L)...

TRO cały czas mowil o zleceniach oczekujących jako najbardziej sensownych...zobaczymy czy dadza one efekty...sprobuje grac tylko zleceniami oczekujacymi, zobaczymy czy bedzie jakas roznica:
EUR/JPY- buy limit-109,850, SL-109,650 TP-110,396
GBP/JPY- buy limit-133,300 SL-133,080 TP-133,675
USD/CHF-sell limit-1,1028 SL-1,1040 TP-1,1008
GBP/USD-sell limit-1,4910 SL-1,4935 TP-1,4850
USD/JPY- sell limit-89,70 SL-89,85 TP- 89,43
EUR/USD- sell limit- 1,2311 SL-1,2330 TP-1,2268
wczoraj z takiego miksu zlecen wyszedłem na 26pipsow na +- 2 TP, 2 SL i 1 zamkniete rano na lekkim plusie...1 SL był nie do unikniecia, drugi niestety był za nisko o...5 pipsow...cena zaliczyla SL i wystrzeliła w dół do mojego TP...
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, 12:44 przez Vulpes, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm a możesz sprecyzować o co dokładnie chodzi? (te czarne linie czy tylko ta, przy której są znaki zapytania?)saku82pl pisze:możecie mi napisać jak rozumiecie to co pozaznaczałem?
Dodano po 4 minutach:
Generalnie te czarne linie, które zaznaczyłeś to poziomy wsparć i oporów i ich inwersji w sekwencji hh/hl i ll/lh. Innymi słowy w sekwencji wzrostowej opór staje się wsparciem i odwrotnie w sekwencji spadkowej. Taka podstawowa zasada price action jak na moje oko.
Vulpes pisze:Ignac, na w1 TF widac, ze wlasnie dochodzimy do linii trendu spadkowego...z drugiej strony H4- PA wyraznie wzrostowe, H1- PA spadkowe, przebilismy wsparcie na 1,4917 i mamy ładne spadkowe momentum na m30, ja bym szukał wejscia w shorta gdzies w okolicach tego przebitego wsparcia...oczywiscie cena zrobi, co chce
zobacz tą strefę jaka jest mocna mówię o 1.4917 jest tam fibo daily i monthly a cena sobie nic nie zrobiła ja bym tam uważał na tym poziomie i go raczej ignorował.
pod tą linią short i wtedy później long
przypomnę jeszcze że poprzednia swieca na h4 to momentum
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, 12:59 przez dandos2, łącznie zmieniany 2 razy.
czarne linie to opory/wsparcia, troche sie pokrywajace z ZL z momentum ,ktore je przebijały.
jednak na pierwszych dwoch przebitych oporach wchodzac w longi, łapiemy SL, linie 3, 4 i 5 to udane wejscia zgodnie z kierunkiem...jakby wchodziło sie a'la uzin i broniło zyskow to i z pierwszych dwoch longow daloby sie ugrac conieco...ale trzebaby wchodzic w longa gdy cena spada a to jak miałem okazje sie przekonac, czesto kosztuje
a co planujesz zmodyfikowac strategie i grac z ZL wyznaczanych na wczesniejszych S/R?
a te znaki zapytania- momentum na shorta wg mnie- nieudana proba przebicia oporu, potem momo wzrostowe całkowicie przykryte przez momo spadkowe i 2 okazje do wejscia w shorta....
tak ja widze ten wykres, patrzac tylko na okolice twoich linii
saku...moze to banalne pytanie, ale...jak rysujesz odcinki w metatraderze? chyba ze robisz to klasycznie, w paincie, to nvm.
jednak na pierwszych dwoch przebitych oporach wchodzac w longi, łapiemy SL, linie 3, 4 i 5 to udane wejscia zgodnie z kierunkiem...jakby wchodziło sie a'la uzin i broniło zyskow to i z pierwszych dwoch longow daloby sie ugrac conieco...ale trzebaby wchodzic w longa gdy cena spada a to jak miałem okazje sie przekonac, czesto kosztuje
a co planujesz zmodyfikowac strategie i grac z ZL wyznaczanych na wczesniejszych S/R?
a te znaki zapytania- momentum na shorta wg mnie- nieudana proba przebicia oporu, potem momo wzrostowe całkowicie przykryte przez momo spadkowe i 2 okazje do wejscia w shorta....
tak ja widze ten wykres, patrzac tylko na okolice twoich linii
saku...moze to banalne pytanie, ale...jak rysujesz odcinki w metatraderze? chyba ze robisz to klasycznie, w paincie, to nvm.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, 12:57 przez Vulpes, łącznie zmieniany 1 raz.