Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Mam pytanie, czy to wejscie spelnia warunki ZL?
Dodano po 33 minutach:
A teraz przyklad tego jak cena potrafi nas robic w "bambuko", w tym przypadku walnelo w SL i powedrowalo po moje TP;). Klasyczny przyklad zle dobranego SL-a. Material pogladowy w zalaczniku:)
Dodano po 33 minutach:
A teraz przyklad tego jak cena potrafi nas robic w "bambuko", w tym przypadku walnelo w SL i powedrowalo po moje TP;). Klasyczny przyklad zle dobranego SL-a. Material pogladowy w zalaczniku:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rób to co lubisz, a nie będziesz musiał pracować ani jednego dnia w życiu.
diver3 pisze:Mam pytanie, czy to wejscie spelnia warunki ZL?
Według mnie to wejście nie było w strefie ZL dopiero następna świeczka tam doszła a co za tym idzie to SL był stanowczo za blisko.
Ja wyznaje zasadę jak SL ma być blisko to lepiej jak go nie ma , broker Ciebie upoluje lub normalnie cena go połknie.
Mówię o geju.
Dodano po 19 minutach:
Teraz staram się jeszcze zrobić statystykę wejść dla pary GBP/USD ponieważ nią gram najczęściej dotyczy to strategi zawartej w temacie czyli ZL interwał 1H.
W styczniu na 18 wejść było tak :
13 x profit w tym 7x40pips i 6x 100pips(można było pociągnąć nawet 197p)
4x be
1x sl
Założenia są takie że pierwszy profit to 40 pips gdy cena dojdzie robimy tp połowę pozycji następnie czekamy na 100.
Sl duży bo też 100 pips.
Zobaczymy inne miesiące czy będzie to dobrze czy będzie wymagało zmian będę systematycznie załączał następne miesiące.
Mozesz mi to "wyoslic" bo nie bardzo rozumiem? Z tego co zapamietalem strefa ZL zaczyna sie od polowy MOMO do poziomu otwarci lub zamkniecia, popraw mnie jesli sie myledandos2 pisze:Według mnie to wejście nie było w strefie ZL dopiero następna świeczka tam doszła
Mianowicie wedle uznania jest kilka koncepcji i dlatego jest to system uznaniowy w pierszej wersji było połowa do góry później było i chyba tak jest ale mimo wszystko są dwie drogi że do poprzedniej świecy cienia lub poprzedniej świecy korpusu i tak to jest jak kto woli czyli trzy wersje poprawne .diver3 pisze:Mozesz mi to "wyoslic" bo nie bardzo rozumiem? Z tego co zapamietalem strefa ZL zaczyna sie od polowy MOMO do poziomu otwarci lub zamkniecia, popraw mnie jesli sie myle
Co do Twojego Sl wchodząc w połowie i tak bym starał się nie robić Sl tuż nad tą świecą momentum bo cena jest cena lubi testować i tak było ale jak widzisz swoje zrobiła i target osiągnęła. Wygodniej jest chyba zrobić większego stopa ponieważ system jest na tyle bezpieczny że nie zalicza ich dużo ale tak samo trzeba zrobić odpowiedni profit conajmniej 1:1.
Świece momo to wyznacznik trendu i dlatego w wiekszości przypadków to działa tak nie inaczej. Nawet gdy takie świeca kończy trend to najczęsciej cena powraca tam jeszcze raz bo wtedy są właśnie podwójne szczyty i dołki .
A w zasadzie to każdy ruch jest wytłumaczalny bo można sobie wszystko podporządkować pod teorię analizy tecznicznej ,fibo,gann itd... dlatego analitycy opisują to wszystko zawsze w ładne ubranka po fakcie nawet pomyłki są ubierane w nowe szaty bo coś tam itd.
Uśmiechajmy się, jutro możemy nie mieć zębów
GaduGadu 906295

Taki sys.. albo TP , albo SL;)saku82pl pisze:diver3 wejście w geja dobre wg mnie, przecież tam można było zebrać kilkadziesiąt pipsów! to że ja bym tego nie brał to co innego, mam inne zasady, ale nie rozumiem czemu nie wzieles tego co rynek dawał tylko czekałeś na SL ??
Z tego jak ja to rozumiem to są dwa pojęcia: ZL czyli zero line i MZ czyli mighty zone. ZL jest znajduje się wewnątrz obszaru MZ, który zaczyna się od połowy ciała świecy momo. Reszta tak jak pisaliście powyżej, tzn jest kilka opcji wyznaczenia samej linii zero ZL wewnątrz strefy MZ.
Generalnie jeśli ktoś wchodzi w połowie momo czyli na samym początku strefy mz to musi mieć ku temu konkretne powody, z moich statystyk wynika, że cena o wiele częściej wchodzi głębiej w MZ - piszę o interwałach 1h, 4h i 1d.
Co do wejścia na gj divera to stop faktycznie był właśnie w strefie zerowania stopów czyli trochę wbrew samej metodzie, tzn. jej ideii.
Generalnie jeśli ktoś wchodzi w połowie momo czyli na samym początku strefy mz to musi mieć ku temu konkretne powody, z moich statystyk wynika, że cena o wiele częściej wchodzi głębiej w MZ - piszę o interwałach 1h, 4h i 1d.
Co do wejścia na gj divera to stop faktycznie był właśnie w strefie zerowania stopów czyli trochę wbrew samej metodzie, tzn. jej ideii.
saku82pl pisze:dandos2 nie boisz się złej passy w postaci kilku SL pod rząd??
Wejście ok napewno zgadza się z zasadami tyczy się to geja i tego wykresu który zamieścił diver3 ale taki mały SL chyba często wpada bo tak jak pisałem wcześniej cena lubi testy i wtedy narażamy się na niepotrzebne straty.
Czy boję się Sl kilku pipsowych chyba nie bo chcę ustawiać wieksze ale wydaje mi sie że będziemy sie pozbywać dobrych wejść w taki sposób jak będą małe stopy.
GaduGadu 906295

wowdandos2 pisze: W styczniu na 18 wejść było tak :
13 x profit w tym 7x40pips i 6x 100pips(można było pociągnąć nawet 197p)
4x be
1x sl

wrzuc jakiegos screena przykładowego wejscia, z checia obejrze
To są statystyki po fakcie celem sprawdzenia jak to się sprawdza a zarazem nauka bo opatrzenie się co do wykresów też ma swoje znaczenie ,screeny wrzucę oczywiscie z kilku wejść .Vulpes pisze:wrzuc jakiegos screena przykładowego wejscia, z checia obejrze
Zasadę przyjąłem taką że wchodzę w połowie świecy momentum bez znaczenia jak się ona zakończy ta następna lub do trzech świec po niej ,nie używam niższych TF do wejść według mnie niewiele to daje a wręcz przeciwnie potrafi niekiedy zdezorientować.
Jedyną zagadką jest SL ale pracuję nad tym tak chodzi mi po głowie że stopem może być wartość świecy momentum (body) od jej open, tylko przy mniejszych świeczkach jednak należałoby zwiększyć stop loss.
GaduGadu 906295