Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
- Boby_Fischer
- Gaduła
Za mały sl czy raczej wejście niezgodne z zasadami ZL? Powinienes poczekać aż cena wróci do ok 50% momentum a ty kupowałeś od razu po niej i w dodatku pod oporem. Czy czegoś nie rozumiem??exodus24 pisze:Ja tez tak mysle. Kazdy widzi to po swojemu. Ponizej dzisiejszy treid. Niestety wtopa. Za maly sl. Powinienem byl dac ponizej momentum. Ale jak to sie mowi madry Polak po szkodzie. TP na 1,2360.uzin2 pisze:mowia ze zl to system uznaniowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie. Jego nazwa to A-H1.Boby_Fischer pisze:Hm... co to za czerwony indyk? GANHILO?
Pewnie rozumiesz lepiej niz jasaku82pl pisze:Za mały sl czy raczej wejście niezgodne z zasadami ZL? Powinienes poczekać aż cena wróci do ok 50% momentum a ty kupowałeś od razu po niej i w dodatku pod oporem. Czy czegoś nie rozumiem??

Saku ma racje, dlaczego wchodzisz w 1/3 momentum? gdzie zaczyna sie mighty zone? od polowy momo, linie zero line takze znajduja sie w mighty zone, niestety zlamales zasade wejscia, wiem ze kusi gdy cena idzie po naszej mysli, kusi aby zlapac ja odrazu bo moze ucieknie i lipa z trejdu, jednak warto poczekac i wejsc zgodnie z zasadami, nawet jak okazja ucieknie teraz to inna bedzie pozniej, gdybys wszedl na wysokosci mz to potem dostalbys maly margines od rynku (okolo 12 pipsow) ktory jednak dawal mozliwosc przesuniecia sl na be, zasady i jeszcze raz zasady,
dla przypomnienia
dla przypomnienia
Shadi pisze:Jak znaleźć ZL - zero line - tak na prawdę jest to każda linia hozontalna która znajduje się w Mighty Zone. (zaraz pokaże na wykresie) dla wielu osób wystarczy że cena dotknie tylko górnej strefy ZL a już składają zlecenia.
I tu mała uwaga. Jeżeli po wyznaczeniu MZ (mighty zone) następna świeca nie wróci do MZ (nie dotknie ZL) mocno zastanowiłbym się czy handlować.
Wzór na MZ arene: O+C/2, czyli inaczej mówiąc - mid point świecy.
Troche zmodyfikowalem swoja strategie. Tutaj jest opisane przez MO. 7 post od gory. Troche przeksztalcilem tez po swojemu. Zauwazylem na historii, ze cena lubi wrocic do 1/3 ceny a nie dojsc do MZ.uzin2 pisze:Saku ma racje, dlaczego wchodzisz w 1/3 momentum?
http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... start=1500
A dlatego opisuje tutaj swoje pozycje poniewaz brakuje mi jeszcze czegos. Tak zeby bylo mniej trefnych wejsc.
od powstania tej metody bylo juz kilka jej odmian, wejscia byly na poczatku mz, potem niektorzy wchodzili gdy cena osiagnela low/high swiecy popzedzajacej momo itp, trzeba wyprobowac jak najwiecej mozliwosci i odpowiednio zmodyfikowac pod siebie, ja traktuje ten system jako wyznacznik, kierunek, unaocznienie pewnych powtarzajacych sie momentow na rynku po ktorych w wiekszosci przypadkow wiemy w ktora strone powinnismy zagrac, nie powinnismy sie trzymac sztywno zasad jakiegos systemu i grac niemal jak ea, ja nigdy nie wchodze powyzej/ponizej mz, bo po jakims okresie prob doszlem do tego ze niema sensu zalezy co komu pasuje, zawsze gadalem ze kazdy sys trzeba troche zmienic pod siebie,exodus24 pisze:Troche zmodyfikowalem swoja strategie. Tutaj jest opisane przez MO. 7 post od gory. Troche przeksztalcilem tez po swojemu. Zauwazylem na historii, ze cena lubi wrocic do 1/3 ceny a nie dojsc do MZ.uzin2 pisze:Saku ma racje, dlaczego wchodzisz w 1/3 momentum?
http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... start=1500
A dlatego opisuje tutaj swoje pozycje poniewaz brakuje mi jeszcze czegos. Tak zeby bylo mniej trefnych wejsc.
pozdrawiam
co robicie, jesli cena przekroczy ZL w druga strone, oprocz aktywacji stop-lossa? jezeli cena nastepnie zawroci i znow znajdzie sie w ZL, wchodzicie jakby nigdy nic, czy jeden sygnal ZL- jedno wejscie?
probuje na History Training i widze, ze bardzo czesto cena albo nie wraca do ZL albo wraca i go przebija i...czasem po przebiciu idzie dalej a czasem po chwili wraca....
wydaje mi sie ze ta koncepcja działa, bo pokrywa sie z prostymi poziomami S/R...
przynajmniej jak dla mnie to bardzo czesto konczy sie na SL bo cena leci w zupelnie przeciwna strone...
probuje na History Training i widze, ze bardzo czesto cena albo nie wraca do ZL albo wraca i go przebija i...czasem po przebiciu idzie dalej a czasem po chwili wraca....
wydaje mi sie ze ta koncepcja działa, bo pokrywa sie z prostymi poziomami S/R...
przynajmniej jak dla mnie to bardzo czesto konczy sie na SL bo cena leci w zupelnie przeciwna strone...

- klonmarcin
- Maniak
Właśnie to nie daje mi spokoju - nie wiem w jaki sposób wyznaczyć trend wg tej metody - wg mnie powinno się grać tylko z trendem wyższego rzędu.Vulpes pisze:co robicie, jesli cena przekroczy ZL w druga strone
I drugie - jak traktować kolejne dojście do ZL ? czy na nie grać czy odpuścić ?
Wiem, wiem, że to metoda uznaniowa ale podstawowe zasady powinny być dokładnie zdefiniowane.
Potem wrzucę trochę screenów na ten temat.
Np. na edku na D1 mieliśmy od 8 czerwca dwie okazje na longi. Wg mnie lepiej sprawdza się zasada - im wyższy TF tym pewniejszy sygnał.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
założeniem tej metody jest teoria, że cena po większych ruchach w dół czy w górę wraca do MZ, po to żeby wyzerować kolesi co aktualnie są w proficie, przy powrocie do MZ, zeruje się zyski małych graczy i następnie cena powinna iść mocno w stronę pierwotnego kierunku, także kolejny powrót do MZ jest tak jakby złamaniem tego założenia, co powinno się traktować jako brak sygnału do wejścia,
tak mi się wydaje
tak mi się wydaje

"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"