Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

mi tez udalo sie zlapac niezly profit na dobry koniec tygodnia, na eu wejscie i wyjscie zaznaczylem niebieskimi prostakatami, podobnie troche pozniej weszlem na ej, co prawda nie dotknal swojej zl na spadki ale zasugerowalem sie eu, ktory zachowal sie jak powinien, wyjscie na kolejnej zl h1 - na eu i na ej, nie cale 2 godziny i okolo 130 pipsow lacznie,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

ale tu cicho,
pierwsze wejscie z za waskiim SL, wywaliło mnie na -6, SL większy o 0,5 pipsa rozwiązał by problem :D
czekam co dalej ale TP daleko w dole, hehe

Dodano po 5 godzinach 27 minutach:

łatwe 60p, szkoda że tak rzadko setupy sie pojawiają

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

wpis formalny, :) chyba serio sobie jakiegoś bloga otworzę, tak nawet dla siebie
heh, dziś o 7 zaznaczyłem sobie możliwy fajny setup na shorty na edku i pojechałem, wróciłem po 14, no i działo się :) szkoda że beze mnie

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Witam.
Wielki ukłon w stronę Shadi'ego za podzielenie się strategią i innych którzy dzielą się swoją wiedzą w tym wątku.
saku82pl jeśli założysz swój blog na pewno będę stałym bywalcem - Twoje trejdy jakoś do mnie trafiają :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

Witam
Poszukuje wskaznika ktory zamiescilem na screenie. przeszukuje forum i albo go nie ma albo link do niego umyka mi gdzies.

Pozdr.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Widzę, że wątek zdechł trochę. No cóż, mimo wszystko może ktoś będzie chciał podjąć temat i się wypowiedzieć. Problem, który chciałem poruszyć ma związek z usystematyzowaniem wiedzy dotyczącej ZL. Po przeczytaniu tego wątku, oraz wszelkich materiałów dostępnych w sieci dotyczących ZL, wiem jak to działa, rozumiem mechanizm, umiem stosować go w praktyce i zawierać zyskowne transakcje. Jednak moim problemem jest stworzenie trading planu opartego na ZL. Próbowałem już kilka razy i nigdy nie potrafiłem skończyć tego. Czy ktoś z Was może mi podsunąć jakiś pomysł, albo coś zasugerować, w jaki sposób z ZL zrobić skończoną strategię? Czy stanęliście przed podobny problemem i jak go rozwiązaliście? Będę wdzięczny za pomoc.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Hm.. nie rozumiem.

Zarabiasz, a skoro zarabiasz to czego jeszcze chcesz?

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Owszem, mam zdecydowanie więcej zyskownych pozycji niż stratnych, więc można powiedzieć, że zarabiam. Sęk w tym, że temat ZL jest tak rozległy, w sensie różnych odmian i interpretacji, że ciężko moim zdaniem, zbudować na tym skończoną metodę.Nie umiem tego ogarnąć i w moje działania wkrada się chaos, niekonsekwencja w interpretacji ZL. Nie wiem, czy spisać własne zasady, czy może nie spisywać i używać ZL jako metody totalnie uznaniowej. Chodzi mi o ograniczenie tego gigantycznego zbioru możliwości i wybranie kilku własnych zasad, które dadzą możliwość zbudowania metody. Nie miałeś z tym problemów Shadi? Jedziesz totalnie uznaniowo, czy masz może ZL rozpisane jako "trading plan"?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

musisz wybrać to co działa dla Ciebie - jeżeli coś działa dla Ciebie to nie ma sensu zmieniać tego i brać wszystko co tam jest. Wybierz jedną, dwie rzeczy i wykorzystuj je.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

No tak, wiem, że to tak powinno wyglądać. Uważam, że budowanie własnego trading planu jest chyba najtrudniejszą rzeczą w całym tradingu. Chciałem tylko żeby ktoś mi podpowiedział od czego zacząć w przypadku ZL. Jak ograniczyć np: ilość TF-ów, których można używać. Ja generalnie patrzę na H1. Ale czasem piękne rzeczy wychodzą na H4 i M15, a to już pociąga za sobą "podróżowanie" po TF, co nie jest żadnym trading planem. Albo, które proporcje świecy MOMO brać pod uwagę: na "oko" czy jednak przyjąć jakieś wartości. Chciałem wiedzieć jak takie rzeczy traktujecie. Ty Shadi masz jakiś trading plan? Czy może patrzysz na to wszystko uznaniowo i już masz takie doświadczenie, że tylko patrzysz i już wiesz co masz zrobić? Ja szczerzę mówiąc doszedłem do takich wniosków, że jeżeli nie ma się jednoznacznych, prostych i bardzo klarownych zasada to nie ma sensu się w to bawić. Trading plan to taki trochę biznes plan przy zakładaniu firmy. Będę wdzięczny jeżeli podzielisz się wiedzą.

ODPOWIEDZ