Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Ja jakbym systematycznie zarabiał to bym siebie nie męczył takimi zagadnieniami. ZL, zostało to już dawno powiedziane, jest uznaniowe i tyle. Jeśli rzeczywiście zarabiasz na tym to rób to dalej w taki sam sposób jak dotąd. Ewentualnie kombinuj z czymś nowym na demie. Co do TFów, to na jakim grasz, jest powiązane z potencjalnym zyskiem jaki możesz osiągnąć. Wiadomo, im wyższy, tym więcej pipsów możesz zgarnąć. Ale granie na wyższych TFach nie obędzie się bez tych mniejszych, bo to tam, w oparciu o wyższy TF, szukasz wejścia. Polecam przyjrzeć się ostatnim screenom bacoazul'a z http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... f67db017f4
W zasadzie wszystko jest uznaniowe
nawet w systemie mechanicznym po otrzymaniu sygnału to Ty decydujesz co z tym zrobisz 
Jak by nie patrzeć to wszystko opiera się na tym samym. PA lub inaczej kup tanio sprzedaj drogo, kupuj na dołkach - sprzedawaj na szczytach. Bo na czym polega gra na momentum ? Szukasz HH lub LL czekasz na powrót który jest przeważnie niżej - dla zwolenników fibo będzie to od 60coś tam %cent do 70coś tam %cent zniesienia danego ruchu. Tu jest miejsce dla Ciebie abyś zdecydował czy warto grać
Czasem jednak cena robi psikusa - i tu pomaga nam MM czyli inaczej mówiąc RR
. Co do planu to ja Ci nie pomogę. Osobiście nie potrafię lub może nawet nie chcę grać na więcej niż 2 parach. Kwestię ilości wejść / day/week/month i ilości pipsów musisz sobie sam już wybrać. Co kto lubi.
Kolejna rzecz - nie sama wielkość świecy a miejsce w którym świeca powstaje jest ważniejsze. Inaczej mówiąc - znowu nawiązuje to do tego co napisałem wyżej czyli PA (HH LL). Wiadomo przy extremach masz mniejszy stres - jednak jak szukasz gdzieś pomiędzy to różnie może się to skończyć:)
I pamiętaj - dla jednych 20 pips to koniec dnia dla innych 200 to początek

Jak by nie patrzeć to wszystko opiera się na tym samym. PA lub inaczej kup tanio sprzedaj drogo, kupuj na dołkach - sprzedawaj na szczytach. Bo na czym polega gra na momentum ? Szukasz HH lub LL czekasz na powrót który jest przeważnie niżej - dla zwolenników fibo będzie to od 60coś tam %cent do 70coś tam %cent zniesienia danego ruchu. Tu jest miejsce dla Ciebie abyś zdecydował czy warto grać

Kolejna rzecz - nie sama wielkość świecy a miejsce w którym świeca powstaje jest ważniejsze. Inaczej mówiąc - znowu nawiązuje to do tego co napisałem wyżej czyli PA (HH LL). Wiadomo przy extremach masz mniejszy stres - jednak jak szukasz gdzieś pomiędzy to różnie może się to skończyć:)
I pamiętaj - dla jednych 20 pips to koniec dnia dla innych 200 to początek

No właśnie, z tym zarabianiem to jest tak, że trochę się boję, bo raz trejd jest na wyznaczenie ZL "po ciele" świecy, innym razem już "od cienia". Jedne trejdy są "po bandzie" inne "prawie idealne". I tak dalej i tak dalej. Masz rację chyba, że ZL nie da się ubrać w mundurek bo to po prostu uznaniowa metoda. I to najbardziej mnie męczy. Bo gram sobie ZL na małym koncie realnym, na którym nie boję się tak grać. Ale noszę się z zamiarem wejścia z większym kapitałem i dlatego chciałem sobie stworzyć trading plan. Niestety bał bym się tak grać większymi sumami.
Tak patrzyłem sobie na Twoje screeny Shadi i one są w sumie dla mnie jasne, większości wchodziłbym tam gdzie Ty. Choć też widziałem kilka zagwozdek.
Saku, natomiast Twoje screeny i Twój styl pozostaje dla mnie zagadką. Może trochę za mało czasu poświęciłem na studiowałem Twoich screenów. Nie wiem. może gdzieś we wcześniejszym wątku znajdę jakąś legendę do Twojego stylu gry,
Tak patrzyłem sobie na Twoje screeny Shadi i one są w sumie dla mnie jasne, większości wchodziłbym tam gdzie Ty. Choć też widziałem kilka zagwozdek.
Saku, natomiast Twoje screeny i Twój styl pozostaje dla mnie zagadką. Może trochę za mało czasu poświęciłem na studiowałem Twoich screenów. Nie wiem. może gdzieś we wcześniejszym wątku znajdę jakąś legendę do Twojego stylu gry,
- klonmarcin
- Maniak
A czy mógłbyś podać dokładny czas iwejścia wg polskiego czasu. Bo cena wejścia to rozumie, że 134,33 ?
Ale to dopiero moje pierwsze kroki w tym temacie
Ale to dopiero moje pierwsze kroki w tym temacie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego wchodziłeś dokładne w tym miejscu - wg mnie sygnał był o godz 8:45 i po cenie 134,36.exodus24 pisze:Cena wejscia to 134,74
W tym miejscu jest górna strefa MZ świecy h1 z godz 7.
Prawie dokładnie w tym samym miejscu mamy dolną strefę MZ świecy h4 spadkowej z 11.06 z godz 9.
I właśnie nie wiem jak to interpretować - bo niby ostatnio mamy trend rosnący - i dlatego brałbym tutaj longa a nie shorta wynikającego z już DRUGIEGO użycia tej ZL - czyli podsumowując - wg mnie najlepszy set to wykorzystanie danej ZL tylko raz - inaczej nie jest już "dziewicza"

Jeśli się mylę poprawcie mnie.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
No pain - No gain
Generalnie robie tak. Czekam az pojawi sie momentum na m15 (w tym przypadku raczej to bylo naciagane troche). Gdy tak sie stanie patrze czy trend m15 = H1. gdy tak jest wtedy zaczynam szukac ZL w poblizu tego momentum, ktore moze potwierdzic sygnal wejscia, jak i nad nim mowiace o zasiegu ruchu. nastepnie czekam na powrot kolejnej swiecy i wtedy wchodze wg m15 lub m5. W tym przypadku udalo mi sie dokladnie okreslic zasieg ruchu. Natomiast w drugim przypadku skonczylo sie na SL. Otworzylem pozycje jeszcze 3 raz ale tez skonczylo sie na SL. Generalnie dzis na + ale musze jeszcze przeanalizowac moje stratne pozycje i zobaczyc co zle zrobilem. Mam nadzieje, ze wspolnymi silami znajdziemy rozwiazanie, ktore bedzie pasowalo kazdemu do tradowania.
mowia ze zl to system uznaniowy, wazniejszy jest wyzszy interwal, co przemawialo by za sprzedaza, trend rosnacy co przemawia za kupnem, wszystko zalezy od tego jak grasz a dokladnie gdzie szukasz wejsc, czy np na poczatku mz czy gdzies w glebi, wiem ze latwo komentowac na historii, ja powiem tyle ze gdybym siedzial cala noc to gralbym shorta okolo godz 5 rano na poziomie 134,06 w oparciu o mz h4, gdzie oczywiscie zostalbym wystopowany na be, ale pozniej wszedlbym w longa na poziomie 134,36 w oparciu o mz h1, wyszedlbym okolo 135,12 czyli kilka pipsow przed mz spadkowa na h1 oraz h4, to tak na szybko, jestem tego pewny powiedzmy na 90%, a jakby bylo dokladnie trudno powiedziecklonmarcin pisze:Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego wchodziłeś dokładne w tym miejscu - wg mnie sygnał był o godz 8:45 i po cenie 134,36.exodus24 pisze:Cena wejscia to 134,74
W tym miejscu jest górna strefa MZ świecy h1 z godz 7.
Prawie dokładnie w tym samym miejscu mamy dolną strefę MZ świecy h4 spadkowej z 11.06 z godz 9.
I właśnie nie wiem jak to interpretować - bo niby ostatnio mamy trend rosnący - i dlatego brałbym tutaj longa a nie shorta wynikającego z już DRUGIEGO użycia tej ZL - czyli podsumowując - wg mnie najlepszy set to wykorzystanie danej ZL tylko raz - inaczej nie jest już "dziewicza"i nie wiadomo jak się zachowa.
Jeśli się mylę poprawcie mnie.
ja przywejsciu jednej mz uzywam tylko raz, przy wyjsciu roznie,
pozdrawiam
Ja tez tak mysle. Kazdy widzi to po swojemu. Ponizej dzisiejszy treid. Niestety wtopa. Za maly sl. Powinienem byl dac ponizej momentum. Ale jak to sie mowi madry Polak po szkodzie. TP na 1,2360.uzin2 pisze:mowia ze zl to system uznaniowy