Kiss trading - najprostszy sposob zarabiania

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

ADVERSARY - możesz opisać reguły które kierują zawieraniem pozycji na twoich fotkach?

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ADVERSARY »

Reguły są proste, opisywałem je w poprzednim moim poście w tym temacie. Generalnie chodzi o to żeby kupować jak EMA 3 przebije od dołu EMA 90 a sprzedawać w odwrotnej sytuacji. Wydaje mi się, że bezpieczniej stosować ten sposób na dużych TF ponieważ przy małych interwałach zbyt często zdarzają się bardzo krótkie przejścia: 3-ka przebija 90-kę a po 3 świeczkach zawraca. W takich sytuacjach spread ma duże znaczenie i odrabianie strat zajmie sporo czasu.

Oczywiście żeby coś mieć z tego sposobu trzeba długo grać na danej parze walut i "zaliczyć" kilka pełnych trendów.

Często może się zdarzyć, że akurat na jakieś parze trafimy akurat w środek trendu no i wtedy trzeba trochę "zahazardzić" i wspierając się innymi wskaźnikami oszacować w którą stronę podąży trend i odpowiednio kupić lub sprzedać, a później, gdy już dojdzie do przebicia stosujemy się do w/w zasad.

No i jak widać na jpg na zielonych kupujemy a na czerwonych sprzedajemy. Powinno przynieść zysk.

Jak już pisałem zacząłem to badać od 11 marca br. i tylko sugeruję, żeby się temu przyjrzeć i samemu zastanowić czy opłaca się czy nie. Mogę tylko napisać, że od tego czasu zarobiłem 220 PIPSów.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Ok, dziękuje za odpowiedź. W wolnej chwili zobaczę co i jak. Od jakiegoś już czasu chodzą mi średnie po głowie ale w formie mtf. Jak będę miał coś konkretnego to umieszcze na forum i zobaczymy.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

ADVERSARY pisze:No i jak widać na jpg na zielonych kupujemy a na czerwonych sprzedajemy. Powinno przynieść zysk.

a kiedy zamykamy ??, bo jezeli tylko zawierasz przeciwne pozycje to zysk nie bylby tak duzy, albo bylby wiekszy jezeli bys mial jeszcze dodatkowy system wychodzenia z trendowego wejscia

no ale najprostsze systemy sa najlepsze, jezeli dodatkowy system zamykania L-ki lub S-ki mialby go skomplikowac,

system jest na tyle prosty ze mozna byloby sie pokusic o jakies back-testy na przelomie 15 lat :) na roznych parach walutowych, zeby okreslic maxymalna strate, albo srednia strate do ustawienia SL

widze ze preferujesz raczej malo ruchliwe pary (np EURGBP) i dziwne TP (3H) no ale to juz kwestia systemy

tu http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 3476#63476 jest KISS kolesia ktory przez 20 lat gram EMA3 i EMA7 na trzech TF (np H4, M30, M05) wiec moze dodatkowo dorzucic do tego EMA7 na wyjscie

probowalem grac tym systemem (tego kolesia) jak zaczynalem ale chyba bylem zbyt niecierpliwy :), w sumie nie zaluje bo dzieki temu widze troche szerzej rynek niz tylko dwie przecinajace sie EMA ,

no ale dla tych co chca zarabiac a nie potrzebuja "czuc rynku" wystarczy cierpliwosc, i trzymanie sie zasad a dlugoterminowo mozna wyciagac spore profity (oczywiscie trzeba byc wytrzymalym na kilka porazek w konsolidacjach i czekac wrescie trendowego ruchu :) teraz to wiem kiedys musialem zawsze zarabiac, czy sie stoi czy sie lezy :) )
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

r4ph pisze:a kiedy zamykamy ??, bo jezeli tylko zawierasz przeciwne pozycje to zysk nie bylby tak duzy, albo bylby wiekszy jezeli bys mial jeszcze dodatkowy system wychodzenia z trendowego wejscia

Wiem, czekanie aż linia się przetnie spowoduje mniejszy zysk. Nie mniej jednak wydaje mi się, że lepiej jest poczekać, gdyż czasem EMA 3 tylko sie zbliży ale nie przetnie EMA 90 i odbije w górę i osiągnie wyższą pozycję niż ta, na której chcielibyśmy zamknąć pozycję. Widać ten przykład na prawo od ostatniej zielonej linii ok. 1 marca.

Nie mam konkretnych par na oku, to były tylko przykłady. Gram na zupełnie różnych parach.

Jeśli chodzi o TP 3H to taki interwał jest do wyboru na OANDZIE (sam nie wiem czemu) bo reszta TF jest normalna tylko zamiast H4 jest H3.

Ja jestem cierpliwy jeśli w dłuższym okresie mam zarobić bez większego stresu to wolę takie rozwiązanie. ;)

EDIT:

Chciałem jeszcze dodać dla ścisłości, że na czerwonej kresce nie tylko zamykamy pozycję długą, ale też od razu otwieramy krótką by zarobić coś na spadku.

Awatar użytkownika
st5efan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: st5efan »

Na wyjście można stosować np.ADX

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Wyjście to już indywidualna sprawa każdego gracza. Pewnie każdy kto przegląda ten wątek będzie miał inny sposób na zakończenie transakcji. Ja tylko chciałem wskazać pewne możliwości tej prostej analizy. :) Niech każdy je wykorzysta zgodnie ze swoimi potrzebami i doświadczeniem.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

ADVERSARY pisze:Wyjście to już indywidualna sprawa każdego gracza.
mysle ze to podstawowy blad kazdego poczatkujacego gracza, widzi tylko mozliwosci wejscia

zeby system byl kompletny to wazniejsze sa momenty wyjscia niz wejscia, (SL, TP)

ale bazujac tylko na EMA ciezko jest wyznaczyc jakies sensowne R/R (risk/reward), mozna tylko miec nadzieje ze zalapiemy sie na mocny ruch w ktoryms kierunku, ktory da zarobic i ze sie wyjdzie w miejscu gdzie dobrze zarobimy

i w tym miejscu zaczyna brakowac znajomosci R/S, fibo, swiec japonskich, trendline, formacji kontynuacji i odwrocenia trendu .... itd itd :)

podsumowujac
wejscie to za malo zeby mowic ze ma sie system :), bo jezeli nei ma sie celu (wyjscie) to po co otwierac pozycje
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

swierzaq
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: swierzaq »

myślę że można wychodzić z pozycji na ekstremum średniej krótszej

Awatar użytkownika
st5efan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: st5efan »

Albo jak śię świeca zamknie poniżej(dla L ) lub powyżej ( dla S ) szybszej średniej. W sumie to nawet 20-30 pip może być. Ale najwcześniej sygnał dają formacje świecowe

ODPOWIEDZ