IDM TRADER - Polska Platforma
- Boby_Fischer
- Gaduła
Demo niestety nie odpowiada realnemu kontu i depo zabezpieczające jest 2 x większe w realu - trochę się zdziwiłem po zatwierdzeniu zlecenia, że zamiast 40% zaangażowania jak w demo mam 80% - a wg pracownika miało być tak samo (mimo identycznej platformy w TMS tam w demo jest tak jak w realu - specjalny zabieg IDM?), procedura zakładania konta jest długa.
Nie wiem słyszałem wiele złego o XTB, ale obecnie szukam nowego brokera i zastanawiam się i nad nim lub nad BOŚ, ewentualnie coś z zagranicy.
P.S.
A 10 USD prowizji (czyli 20 USD - bo za otwarcie i zamknięcie zlecenia:) za transakcję natychmiastową przy niemałym zleceniu to mocne przegięcie.
Czy polecam? Nie wiem, ale chyba jest jeszcze za mała konkurencja, bo z tego co czytam wszystkie polskie platformy są słabe i drogie, oraz mają problemy z platformami - nie wnikam czy przypadkowo czy specjalnie.
Nie wiem słyszałem wiele złego o XTB, ale obecnie szukam nowego brokera i zastanawiam się i nad nim lub nad BOŚ, ewentualnie coś z zagranicy.
P.S.
A 10 USD prowizji (czyli 20 USD - bo za otwarcie i zamknięcie zlecenia:) za transakcję natychmiastową przy niemałym zleceniu to mocne przegięcie.
Czy polecam? Nie wiem, ale chyba jest jeszcze za mała konkurencja, bo z tego co czytam wszystkie polskie platformy są słabe i drogie, oraz mają problemy z platformami - nie wnikam czy przypadkowo czy specjalnie.
-
- Gaduła
Zadzwoń do nich, zapytaj i dostaniesz arkusz z wszystkimi rekomendacjami za zeszły rok. Jak rozumiem po rozmowach z nimi właśnie tak działa to konto (wydają do niego rekomendacje a Ty decydujesz czy i jak wchodzisz).Dark_kNight pisze:marcink1973 zapytał jakiś czas temu o wrażenia z konta doradzanego - czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Czy realne zyski pokrywają się z tym co mówią?
A może mają już jakąś konkurencję jeżeli chodzi o takie konto?
Masz rekomendowany poziom SL, dźwignię i poziom zaangażowania całości kapitału w pozycję (nie zawsze).
Jak podają (np. w rozmowie) rekomendacje przyniosły w ciągu zeszłego roku ponad 100%.
Sam tego nie liczyłem - ale z grubsza je przeglądając przy tych 100% mijają się z prawdą albo właściwie mówią pół-prawdę ...
Oni po prostu sumują % wynik poszczególnych rekomendacji, wyniku % jaki miałbyś na swoim koncie nie sposób ustalić (przesadzam - da się ale sporo wysiłku to wymaga).
Przykładowo: w maju rekomendowali zakup 1 kontraktu na 500 baryłek ropy. Pozycja ta zarobiła 24,21%. Ale te % liczone są w stosunku do depozytu potrzebnego na otwarcie tej pozycji. W tym konkretnym wypadku depozyt wymagany to pewnie jakieś 4tys USD i tyle właśnie uwzględnia wynik %.
Na koncie oczywiście musisz mieć więcej aby utrzymać pozycję (niekorzystna zmiana ceny). Zakładając, że masz na koncie powiedzmy 40tys USD zarobiłbyś na tej rekomendacji 2.4% całości kapitału.
Ot taka drobna wskazówka - jak należy czytać te rekomendacje i coby nie podniecać się zbytnio 100%

I jeszcze parę uwag o rekomendacjach:
- 2 rekomendacje średnioterminowe z zeszłego roku z okolic lipca nadal żyją. Na razie na minusach (-3 i -5%).
- 2 rekomendacje z grudnia nadal żyją (nie mam infa o ich wyniku)
- połowę zysku zrobiły 2 rekomendacje na zakup ropy (24,21% i 31.5%)
A jeśli o ropę chodzi to moja własna rekomendacja zakupu w zeszłym roku była po lepszej cenie. Szkoda tylko, że jej nie posłuchałem

-
- Gaduła
To ciekawe co mówisz 
Z ich wykresów wynika, że w około 2 lata z 25k (minimalne depo) zrobili ponad 160k. Nie zagłębiałem się jeszcze w te rekomendacje na bazie historii, jakoś nie wiem czy wiele by mi powiedziały - każdy może zrobić rekomendacje na bazie historii, chciałem się w sumie dowiedzieć czy ktoś ma jakieś doświadczenie, jak się układa współpraca z nimi, i czy warto zainwestować w ten sposób pieniądze, czyli wkładam te 25k lub więcej, i nie robię nic poza ich rekomendacjami. Co sądzicie? W załączeniu tabelki które każdy na prośbę może dostać

Z ich wykresów wynika, że w około 2 lata z 25k (minimalne depo) zrobili ponad 160k. Nie zagłębiałem się jeszcze w te rekomendacje na bazie historii, jakoś nie wiem czy wiele by mi powiedziały - każdy może zrobić rekomendacje na bazie historii, chciałem się w sumie dowiedzieć czy ktoś ma jakieś doświadczenie, jak się układa współpraca z nimi, i czy warto zainwestować w ten sposób pieniądze, czyli wkładam te 25k lub więcej, i nie robię nic poza ich rekomendacjami. Co sądzicie? W załączeniu tabelki które każdy na prośbę może dostać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To nie są rekomendacje na bazie historii - ale historia wydanych przez nich rekomendacjiDark_kNight pisze:Z ich wykresów wynika, że w około 2 lata z 25k (minimalne depo) zrobili ponad 160k. Nie zagłębiałem się jeszcze w te rekomendacje na bazie historii, jakoś nie wiem czy wiele by mi powiedziały - każdy może zrobić rekomendacje na bazie historii,

A to trochę co innego.
Jak już pisałem - opieram się nie na współpracy z nimi ale na przesłanych materiałach z historią rekomendacji. (Jak ktoś chcę mogę przesłać na prv - nie wiem czy mam prawo publikować takie rzeczy).
Poświęciłem się więc i zsumowałem wyniki % poszczególnych rekomendacji za zeszły rok. Jeśli pominiemy 2 rekomendacje nadal żyjące (wspomniane wyżej na -3 i -5%) to mam w sumie 104%.
Ciekawe kto podał mój powyższy post do moderatora - jeśli się mylę to chętnie dowiem się gdzie ?
OK - już wiem. Byłem w błędzie i odszczekuję co napisałem wyżej odnośnie %. Po dokładniejszej analizie rekomendacji okazuje się, że wyniku % przy rekomendacjach uwzględnia dźwignię i co za tym idzie odnosi się do zysku na koncie (szkoda, że nie podano w tym pliku który mam cen zamknięcia byłoby łatwiej, nie wiem też czy rekomendacje obejmują również zamknięcie pozycji, mam nadzieję, że tak). Tak więc wyniki są całkiem realne i zysk około 100% rocznie należy uznać za bardzo dobry.
Jak jednak pisałem - znaczy % wyniku zrobiły rekomendacje zakupu ropy (wiadomo jaka była sytuacja w tamtym roku).
I dla zainteresowanych - na 28 rekomendacji z zeszłego roku 13 jest na minus (w tym jeszcze 2 nie zamknięte), więc uwzględniając wynik MM rzekłbym, że całkiem całkiem

-
- Gaduła
Oczywiście że tak!green7 pisze:To nie są rekomendacje na bazie historii - ale historia wydanych przez nich rekomendacji
A to trochę co innego.
Chodzi mi o to, że łatwo jest stworzyć historyczne rekomendacje. W sumie zły przykład, bo wygląda na to że IDM to jeden z lepszych domów maklerskich, przynajmniej wg mojego rozeznania. Dzięki, dużo mi powiedziały Twoje spostrzeżenia

Prezes-dłużnik i inne ryzyka grupy IDMSA
http://www.ngi24.pl/article/731/rss
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 992#124992
http://www.ngi24.pl/article/731/rss
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 992#124992
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)