HighSky Brokers - nowa, konkurencyjna oferta
Re: HighSky Brokers - nowa, konkurencyjna oferta
Czytałem cały twój post. 2 IP rozwiązują sprawę i nawet jeśli nie było wcześniej problemów to i tak lepiej mieć swoje własne IP a nie wspólne.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”
Pewnie, że lepiej mieć 2 IPSzwajcar pisze:Czytałem cały twój post. 2 IP rozwiązują sprawę i nawet jeśli nie było wcześniej problemów to i tak lepiej mieć swoje własne IP a nie wspólne.

Rafino rozumiem, że broker sam się wkopał, bo najpierw (według Twojej wersji) zmienił regulamin abyś mógł grać na 2 kontach, a potem wrócił do starego zapisu bo poszedł jednak po rozum do głowy. Według mnie nie powinno być takiej możliwości aby uczestnicy konkursu grali na jednym IP. Możesz zarejestrować drugą osobę w konkursie, np. swojego brata lub siostrę i nikt nie udowodni Ci, że Ty grasz na ich koncie. A dla Ciebie plus z tego taki, że masz dwie szanse. Odpalasz sobie na jednym koncie transakcje, na drugim na jakimś krosie w przeciwną stronę i zarabiasz. Z tego co widziałem w konkursie BZWBK, grasz tylko kilka transakcji, ale za to trzymasz je dłużej, więc jak Ci wejdzie któraś transakcja (a na pewno wejdzie 1 z dwóch) to wygrywasz konkurs (tygodniowy). Jeszcze pytanie: w BZWBK też Cię niesłusznie zdyskwalifikowali?
Nyxa pisze:Rafino rozumiem, że broker sam się wkopał, bo najpierw (według Twojej wersji) zmienił regulamin abyś mógł grać na 2 kontach, a potem wrócił do starego zapisu bo poszedł jednak po rozum do głowy. Według mnie nie powinno być takiej możliwości aby uczestnicy konkursu grali na jednym IP. Możesz zarejestrować drugą osobę w konkursie, np. swojego brata lub siostrę i nikt nie udowodni Ci, że Ty grasz na ich koncie. A dla Ciebie plus z tego taki, że masz dwie szanse. Odpalasz sobie na jednym koncie transakcje, na drugim na jakimś krosie w przeciwną stronę i zarabiasz. Z tego co widziałem w konkursie BZWBK, grasz tylko kilka transakcji, ale za to trzymasz je dłużej, więc jak Ci wejdzie któraś transakcja (a na pewno wejdzie 1 z dwóch) to wygrywasz konkurs (tygodniowy). Jeszcze pytanie: w BZWBK też Cię niesłusznie zdyskwalifikowali?
Rozdzielmy dwie kwestie, jedna to dyskusja o tym czy powinno się pozwalać na korzystanie z jednego IP a druga to słowność brokera, który zachował się jak zachował. Raz jeszcze powtarzam, że Highsky dokonało wykluczenia tylko i wyłącznie na podstawie logowania z jednego IP ( oficjalne stanowisko broka ), nie było żadnych innych przesłanek, żadnego grania na crossach. Mało tego, to że my teraz zajmujemy się wspólnie tym problemem, analizujemy czy nie doszło do żadnych przeciwstawnych lub podejrzanych zagrań, analizujemy dokładnie wszystko co się działo, Highsky uważa za kolejny dowód współpracy

A jeśli już poruszamy kwestie korzystania z jednego IP to nie widzę w tym nic nieuczciwego. Jesteśmy dwiema niezależnymi inwestorami i uważam, że mamy prawo do uczestnictwa w konkursie tak jak każdy inny klient. Zarzuty o współpracę są wyciągnięte z kapelusza. Jak wspomniano wyżej, drugie IP można bardzo łatwo sobie "załatwić". Akurat nie w moim przypadku, ale w wielu tak. Można także równie dobrze umówić się z kumplem. Zawieranie transakcji nie jest na tyle skomplikowane, żeby nie móc zgadać się i robić to nawet na odległość. I takie coś ciężko wykryć. Ja nie kombinuję, stawiam sprawę jasno od początku i proszę każdego broka o stanowisko. W zależności od odpowiedzi podejmuje się dalsze decyzje co do uczestnictwa. Kosztuje nas to zawsze trochę zachodu, czasem zwłoki w starcie. Ale niestety jest konieczne i się z tym godzimy. Nie godzimy się natomiast na perfidne robienie nas w konia.
Mówisz, że mam dwie szanse. Ja mam jedną "szansę". I niestety, jak sam piszesz, nie udowodnię Ci, że nie gram na obu kontach, bo nie mam jak udowodnić. Ale tak samo Ty nie udowodnisz, że nie jesteś zmówiony z jakimkolwiek innym uczestnikiem i nie dokonujesz transakcji na jego koncie ( nie byłoby to problemem ). Ja mogę tylko deklarować, że nie chodzi w tej sprawie o jakieś podstawione "konto na babcię" tylko o konta dwóch graczy, spokrewnionych ze sobą, ale niezależnie inwestujących od paru lat, nie tylko w konkursach. A o jakiejkolwiek współpracy myślałbym dopiero jeśli broker zezwalałby na zawieranie przeciwstawnych transakcji w konkursie. Wtedy jest to rozwiązanie zarówno legalne jak i racjonalne, potwierdzone u brokera ( zawsze wyjaśniam wątpliwości z brokiem ). W przeciwnym razie nie jestem kamikadze i nie robię czegoś co prowadziłoby tylko do dyskwalifikacji. Regulamin i kontakt z brokiem jest zawsze wytyczną.
A według mnie zakaz korzystania z jednego IP to jak ścinanie lasów po to, żeby nie było pożarów. Jak pisałem wyżej, dogadując się ze znajomym można zrobić dokładnie to samo co dogadując się z siostrą czy bratem. Wtedy i IP jest inne i nawet nazwisko inne. Brok powinien tropić takie manipulacje w inny sposób niż po IP bo to żaden sposób. I we wszystkich konkursach tak jest, przynajmniej ja innego podejścia nie spotkałem. Prawda jest taka, że jak ktoś chce oszukać to nie jest na tyle głupi żeby niepotrzebnie dostarczać brokerowi jakichkolwiek powiązań ( IP, nazwisko ).Nyxa pisze:Według mnie nie powinno być takiej możliwości aby uczestnicy konkursu grali na jednym IP. Możesz zarejestrować drugą osobę w konkursie, np. swojego brata lub siostrę i nikt nie udowodni Ci, że Ty grasz na ich koncie.
Jeśli uważasz, że brok nie powinien pozwalać na korzystanie z jednego IP to czy według Ciebie w konkursach powinien być zakaz uczestnictwa przez dwie spokrewnione ze sobą osoby? A może takie osoby po prostu powinny zorganizować sobie inne IP i wszystko będzie ok?
To jest i tak dyskusja poboczna. Highsky chciało zjeść ciastko i mieć ciastko. Gdyby pozostawiło pierwotny zapis regulaminu, miałoby 1 klienta mniej, a tak wzięli klienta i po fakcie go wykluczyli

Co do BZWBK to faktycznie, dobrze wyhaczyłeś, że to ja kryję się pod nickiem Rafino93Nyxa pisze: Z tego co widziałem w konkursie BZWBK, grasz tylko kilka transakcji, ale za to trzymasz je dłużej, więc jak Ci wejdzie któraś transakcja (a na pewno wejdzie 1 z dwóch) to wygrywasz konkurs (tygodniowy). Jeszcze pytanie: w BZWBK też Cię niesłusznie zdyskwalifikowali?

PS. Nyxa (Nyxathid?), nie wiem jak ułożył Ci się rynek w piątek, ale wygląda na to, że prawdopodobnie wygrasz II tydzień, gratki

Rafino Rzeczywiście sprawa jest jak napisałeś ewidentna. Specjalnie napisałem w prowokacyjny sposób bo na tym forum jest dużo osób - płaczków "niesłusznie" za coś ukaranych. Nie dałeś się sprowokować, napisałeś konkretnie - i o to chodzi. Po przedstawieniu Twojego stanowiska, masz jak najbardziej rację co do tego broka. Jeżeli sami wyszli z inicjatywą zmiany regulaminu na Twoją korzyść, a potem tego nie respektują - sprawa jest jasna - nie można im ufać.rafino pisze: Raz jeszcze powtarzam, że Highsky dokonało wykluczenia tylko i wyłącznie na podstawie logowania z jednego IP ( oficjalne stanowisko broka ), nie było żadnych innych przesłanek, żadnego grania na crossach. Mało tego, to że my teraz zajmujemy się wspólnie tym problemem, analizujemy czy nie doszło do żadnych przeciwstawnych lub podejrzanych zagrań, analizujemy dokładnie wszystko co się działo, Highsky uważa za kolejny dowód współpracyCzyli powinniśmy udawać, że się nie znamy, a to że chodzi o wspólne IP nie ma znaczenia
Ja nie mam wątpliwości, że broker żałośnie pogrąża się w tej sprawie i nie ma żadnych argumentów po swojej stronie. Sprawa jest ewidentna.
Rzeczywiście broker nawet się nie pokusił o powrót do starego zapisu w regulaminie, w takim razie jeżeli sam przyznał, że powodem wykluczenia Waszej dwójki jest wspólne IP, a w regulaminie jest napisane iż jest to jak najbardziej dozwolone masz czarno na białym jawne łamanie regulaminu przez brokera.rafino pisze: Nie wiem co masz na myśli Nyxa mówiąc o powrocie do starego zapisu. Bo jeśli chodzi o regulamin to stary zapis wcale nie powrócił, zresztą gdyby nawet tak się stało to nie mógłby działać wstecz.
I tutaj się z Tobą nie zgodzę. Wcale nie będzie tak łatwo dogadać się z kumplem o zawieranie transakcji na odległość bo sam wiesz jak bardzo dynamiczny jest rynek forex. Więc jeżeli będę chciał dokonywać transakcji z kolegi konta u siebie to zrobię to z jednego IP. I dla mnie jest to wystarczający powód żeby wykluczyć kogoś z konkursu. Nie musisz koniecznie zawierać transakcji przeciwstawnych, ale po prostu "dokupić" drugą (nieuczciwą) szansę w konkursie. A jak sam widzisz kombinowanie z kolejnym IP, zawieranie transakcji na innych komputerach przy dynamicznie zmieniającym się rynku forex jest trochę uciążliwe, dlatego zakaz korzystania z jednego IP, jest profilaktycznym rozwiązaniem na uniknięcie niedozwolonych praktyk przez uczestników konkursu. Oczywiście, jeżeli wszystko uzgadniasz wcześniej z brokerami, którzy Ci (Wam) na to pozwalają to już inna kwestia i jest to tylko i wyłącznie sprawa brokera. Jeżeli zmieniają zapis w swoim regulaminie po to abyś mógł brać udział w konkursie to powinni się tego trzymać do końca.rafino pisze: A jeśli już poruszamy kwestie korzystania z jednego IP to nie widzę w tym nic nieuczciwego. Jesteśmy dwiema niezależnymi inwestorami i uważam, że mamy prawo do uczestnictwa w konkursie tak jak każdy inny klient. Zarzuty o współpracę są wyciągnięte z kapelusza. Jak wspomniano wyżej, drugie IP można bardzo łatwo sobie "załatwić". Akurat nie w moim przypadku, ale w wielu tak. Można także równie dobrze umówić się z kumplem. Zawieranie transakcji nie jest na tyle skomplikowane, żeby nie móc zgadać się i robić to nawet na odległość.
Nie sądzę, że masz drugie konto w czołówce.rafino pisze: Co do BZWBK to faktycznie, dobrze wyhaczyłeś, że to ja kryję się pod nickiem Rafino93I to prawda, że gram tylko kilka transakcji w tygodniu. Nie jestem daytraderem, chyba że naprawdę zmusza mnie do tego sytuacja. Po pierwsze szanuję swój wolny czas a po drugie nie czuję się mocny w przewidywaniu kilkugodzinowych zmian kursu. Staram się bardziej wychwycić średnioterminowy trend i próbować się na niego załapać. I tak w pierwszym tygodniu USD/CHF pozwolił mi zająć 2. miejsce ale w obecnym doprowadził mnie do punktu wyjścia, bo połasiłem się na dodatkowe 30% zysku ( a było już ponad 200% ). I wcale nie mam w związku z tym drugiego konta w czołówce, tak jak sądzisz. Nikt mnie też nie zamierza dyskwalifikować bo i nie ma takiego powodu. To, że zniknąłem z rankingu to wynik moich ostatnich strat
PS. Nyxa (Nyxathid?), nie wiem jak ułożył Ci się rynek w piątek, ale wygląda na to, że prawdopodobnie wygrasz II tydzień, gratki

Życzę powodzenia z brokerem, oraz pomyślnych trendowych wiatrów w BZ WBK.

Pozdrawiam,
Nyxathid (Nyxa)
-
- Bywalec
Witam,
Odnosząc się do opisanej przez jednego z uczestników konkursu na rachunku rzeczywistym sytuacji - zapis w regulaminie konkursu został uogólniony, a nie zmieniony na korzyść uczestnika konkursu. Uczestnik został poinformowany imiennie o zmianie regulaminu na:
"Współpraca pomiędzy uczestnikami konkursu nie jest dozwolona. Jako współpraca rozumiane jest korzystanie ze wspólnych strategii inwestycyjnych, jednoczesne składanie zleceń na kilku różnych rachunkach, a także wykorzystanie rachunku konkursowego trzeciej osoby w celu składania zleceń oraz inne oznaki współpracy stwierdzone przez Organizatora konkursu".
Pozdrawiamy,
Zespół HighSky Brokers
Odnosząc się do opisanej przez jednego z uczestników konkursu na rachunku rzeczywistym sytuacji - zapis w regulaminie konkursu został uogólniony, a nie zmieniony na korzyść uczestnika konkursu. Uczestnik został poinformowany imiennie o zmianie regulaminu na:
"Współpraca pomiędzy uczestnikami konkursu nie jest dozwolona. Jako współpraca rozumiane jest korzystanie ze wspólnych strategii inwestycyjnych, jednoczesne składanie zleceń na kilku różnych rachunkach, a także wykorzystanie rachunku konkursowego trzeciej osoby w celu składania zleceń oraz inne oznaki współpracy stwierdzone przez Organizatora konkursu".
Pozdrawiamy,
Zespół HighSky Brokers
MagdalenaG pisze:Witam,
Pozdrawiamy,
Zespół HighSky Brokers
Brak słów. Jedyne jakie przychodzą mi do głowy to te nieparlamentarne, więc lepiej się powstrzymać

Pani Magdalena właśnie poinformowała, że zapis regulaminu został jedynie uogólniony, a ja po prostu zostałem o tej zmianie poinformowany. I nieważne, że żaden inny klient nie został o tym poinformowany, tylko ja (ciekawe czemu miała mi służyć ta informacja skoro interpretacja regulaminu w kwestii IP miała się niby wcale nie zmienić

Pozostawiam każdemu rozumnemu człowiekowi ocenę intencji i zamiarów "Zespołu Highsky". Oczy bolą od czytania tych zdawkowych, ignoranckich odpowiedzi brokera. Tak właśnie wyglądała rozmowa, którą musiałem toczyć. A na obiecany kontakt do przełożonego Pani Magdaleny czekam do tej pory. Widocznie odpisanie tu na forum ma dla niej wyższy priorytet niż wysłanie mi krótkiej, ale pilnej wiadomości z adresem e-mail. W efekcie Pani Magdalena niestety nie wyrobiła się w dzisiejszych godzinach pracy i nie zdążyła przesłać mi tej informacji. Już po 17 - właśnie kończy pracę

Nyxa, w regulaminie nie jest napisane, że jest to jak najbardziej dozwolone. Treść wrzucałem wcześniej, razem z konwersacją. Z regulaminu usunięto po prostu zapis o zakazie korzystania z jednego IP i zrobiono to ewidentnie w związku z moją wiadomością. Regulamin, jak każdy regulamin, czegokolwiek by nie dotyczył, pozostawia dużo swobody po stronie organizatora. Ale ta swoboda służy, a przynajmniej powinna służyć brokerowi jako zabezpieczenie w przypadku nieprzewidzianych zdarzeń. W przypadku Highsky dochodzi natomiast do nadużycia tej swobody. Highsky przy wykluczeniu powołuje się właśnie na zapis dający brokerowi pełną swobodę decyzji ( "oraz inne oznaki współpracy stwierdzone przez Organizatora konkursu" ) nie zważając na wcześniej prowadzoną konwersację. I gdyby nie ta wcześniejsza konwersacja i działania ze strony brokera to nie mógłbym zarzucać im nieuczciwości. Broker jednak postąpił niedopuszczalnie a teraz nie ma odwagi się do tego przyznać. To świadczy tylko o tym, że "Zespołowi Highsky" nie można ufaćNyxa pisze: jeżeli sam przyznał, że powodem wykluczenia Waszej dwójki jest wspólne IP, a w regulaminie jest napisane iż jest to jak najbardziej dozwolone masz czarno na białym jawne łamanie regulaminu przez brokera.
Co szczególnie zadziwia: Highsky organizuje konkurs by się promować, tymczasem robi sobie idealną antyreklamę prezentując niezwykle niskie standardy na wielu płaszczyznach.
Nyxathid, teraz już oficjalnie mogę pogratulować Ci zwycięstwa w 2.tygodniu konkursu BZ WBKNyxa pisze:Nie sądzę, że masz drugie konto w czołówce. Napisałem w prowokacyjny sposób aby się dowiedzieć czy aby to jest na pewno wina brokera - ta dyskwalifikacja. Co do BZWBK - oczywiście gratuluję Tobie zajęcia drugiego miejsca w ubiegłym tygodniu. W piątek dorzuciłem jeszcze parę procent i mam nadzieję, że to wystarczy.
Życzę powodzenia z brokerem, oraz pomyślnych trendowych wiatrów w BZ WBK.

I wielkie dzięki za głos rozsądku w tej dyskusji. Mimo iż nie mam wątpliwości co do swojej racji to dobrze jest wiedzieć, że są jeszcze myślący ludzie na tym świecie

Pozdrawiam serdecznie,
Rafino (Rafino 93)
-
- Uczestnik
widzę, że głównie jakieś pretensje o konkursy - mnie specjalnie nie interesują zabawy demo. Sprawdzał ktoś ich ofertę, bo 1 pips na EURUSD brzmi nieźle, ale pytanie czy nie ma tu jakiś haczyków:
https://www.highsky.pl/page,index,id,416,lang,1.html
zaznaczam, że trochę lotów tłukę
(swing trading)
Może ktoś z firmy się odniesie i ktoś kto gra realnie, żebym wiedział na czym stoję, pls ??
zaznaczam, że trochę lotów tłukę

Może ktoś z firmy się odniesie i ktoś kto gra realnie, żebym wiedział na czym stoję, pls ??
To źle widzisz.forex_invest pisze:widzę, że głównie jakieś pretensje o konkursy - mnie specjalnie nie interesują zabawy demo. Sprawdzał ktoś ich ofertę, bo 1 pips na EURUSD brzmi nieźle, ale pytanie czy nie ma tu jakiś haczyków:
zaznaczam, że trochę lotów tłukę(swing trading)

Pozdrawiam
Obiecanego kontaktu do przełożonego nie otrzymałem do dnia dzisiejszego ( a minęły już 3 tygodnie ). Szkoda, że przyjęli taką strategię i teraz, kiedy już nie daję im zarabiać (nie gram u nich), bezczelnie mnie olewają. Mam nadzieję, że ludzie w porę się na nich poznają, zanim doświadczą na własnej skórze ich nieuczciwości i arogancji.rafino pisze:A na obiecany kontakt do przełożonego Pani Magdaleny czekam do tej pory. Widocznie odpisanie tu na forum ma dla niej wyższy priorytet niż wysłanie mi krótkiej, ale pilnej wiadomości z adresem e-mail. W efekcie Pani Magdalena niestety nie wyrobiła się w dzisiejszych godzinach pracy i nie zdążyła przesłać mi tej informacji. Już po 17 - właśnie kończy pracę
Swoją drogą jestem bardzo ciekawy czy wypłacili nagrodę za konkurs

Pozdrawiam