FilozofiaForex pisze:
Tak, ponieważ cena jest zawsze losowa. Do losowej ceny pasuje losowa aktywność. Do krzywego garnka krzywa pokrywka - niedawno przytaczałem tą analogię.
Analogia może i ok, tyle, że nie wiadomo czy ma tu zastosowanie.
Bo cena nie jest losowa - niejedna rozprawa naukowa próbowała to udowodnić lub podważyć i nadal konsensus brak ...
Poczytaj o wykładniku Hursta, on mierzy to czy dany szereg jest losowy czy (w uproszczeniu) trendowy.
I ogólnie okazuje się, że owszem rynki przez spory czas wyglądają na losowe. Ale jednak pojawiają się na nich trendy.
FilozofiaForex pisze:
Daj komuś swój system i posadź go przy komputerze obok siebie. Niech gra razem z tobą na własnym rachunku w tym samym czasie i na tych samych zasadach co ty. GWARANTUJĘ (sic!) ci, że osiągniecie inne wyniki. Jakie z tego wyciąginiesz wnioski.
Taa ? A ja Ci gwarantuję, że grając tym samym systemem u tego samego brokera uzyska bardzo zbliżone wyniki. System to system: punkty wejścia/wyjścia są stałe i określone, nie ma tu miejsca na dowolność. Zwłaszcza, że ja gram systemami zautomatyzowanymi, więc odpadają wszelkie "ludzkie ingerencje" w system.
FilozofiaForex pisze:
Poza tym, szansa, że kiedyś będę musiał zagrać drugi raz w czasie, w którym już kiedyś grałem jest zerowa, więc nie bardzo jest co rozważać.
Nie chodzi mi o to czy szansa jest zerowa czy nie. Chodzi o to, że zmieniając cokolwiek osiągniesz całkiem inne rezultaty. Ot powiedzmy zaczniesz za jakiś czas wstawać godzinę później rano (bo np. ciężko się wyspać w upały). I system zacznie sprawować się zupełnie inaczej. Nie będziesz miał pojęcia czemu ? Przecież niby nadal wchodzisz losowo. To co wydaje Ci się losowe nie do końca takie jest. Giełdy działają w danych godzinach, ruchy ceny są najmocniejsze w danych okresach sesji, zobacz na statystyki np. sesji w USA. Wyraźnie widać, że np. są dni tygodnia gdy ruch ceny na plus jest mocniejszy niż w innych dniach. Może np. to, że podejmujesz decyzje w takich a nie innych momentach sesji giełdowej (np. zawsze logując się rano o podobnej porze) jednak ma znaczenie ?
FilozofiaForex pisze:
W tej chwili robię coś innego. Otworzyłem drugi rachunek demo, na którym gram stosując ten sam system, co na pierwszym. Za miesiąc otworzę trzeci, a za dwa miesiące czwarty, etc. Po co? A no, jeśli ten sam system będzie dawał przybliżone wyniki niezależnie od okresu, w którym został użyty, to będzie oznaczało, że to jest to, znaczy system, który daje powtarzalne wyniki niezależnie od aktualnej dynamiki rynku.
Abyś miał jakąkolwiek statystycznie istotną próbkę musisz tych rachunków mieć kilkadziesiąt. A jak dla mnie - przydało by się ich z tysiąc. Za życia w tym tempie tego nie ogarniesz

Mówię: znajdź programistę, daj mu te 200 złociszy i będziesz miał wyniki w parę godzin. Twoje obawy co do świeczek są nieuzasadnione - można test zrobić na danych tickowych, będzie super dokładny. Nawet możesz sobie zaprogramować (pseudo)losowość co do momentu podejmowania decyzji aby odwzorować Twoje postępowanie.
Jak będziesz miał te tysiąc albo lepiej parę tys. wykresów equity potencjalnych systemów to robisz analizę monte carlo i wyjdzie Ci czy rzeczywiście masz szansę czy nie.