HEDGE - PROSTY SYSTEM DLA KAZDEGO
Poprawki100 dzięki za wniesienie tego tematu na forum. Od dawna taka strategia chodziła mi po głowie - tylko zawsze pojawiały się jakieś słabe punkty, których nie umiałem ominąć. Podobnie sprawa sie ma z sysem który pokazałeś - eur do chf zawsze może sie rozjechać w niekorzystnym dla nas kierunku i nie wrócić do sytuacji wyjściowej, a na pkt swapowych szybko nie nadgonimy tej różnicy.
No ale sysów idealnych raczej nie ma.
Najciekawszym pomysłem jaki przeczytałem w tym wątku jest otwarcie pozycji przeciwstawnej u brokera nie naliczajacego pkt swapowych.
Ktoś zna jeszcze takich brokerów ????
Zaraz otwieram oasie i zainwestuje małą sumkę wg przepisu z pierwszego postu - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrowienia
No ale sysów idealnych raczej nie ma.
Najciekawszym pomysłem jaki przeczytałem w tym wątku jest otwarcie pozycji przeciwstawnej u brokera nie naliczajacego pkt swapowych.
Zaraz otwieram oasie i zainwestuje małą sumkę wg przepisu z pierwszego postu - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrowienia
poprawki100 napisale ze
to chyba sie ladnie nazywa ze sa ze soba odwrotnie skorelowane. a czy sa skorelowane w 100% czy jak widzisz na wklejonym przez ciebie wykresie zmiany wystepuja w roznym tempie. I tak na gornym waluta poszla do gory o ok 4% a na dolnym -2%. czyli rozniaca jest dalej znaczna. jak ktos wczesniej wspomnial zrobic tradycyjny hedging na tej samej parze walutowej ale swap bedzie dodatni(S) i ujemy(L) a poza tym roznica spread. nie twierdze ze nie jest warto bo nie probowalem, ale czy ryzyko jest wspolmierna do osiaganych zyskow???poprawki100 pisze:dwie pary ida w przeciwnym kierunku
At The End Of The Day It's Not Big Deal
DonPavlo
DonPavlo
godmode pisze:Najciekawszym pomysłem jaki przeczytałem w tym wątku jest otwarcie pozycji przeciwstawnej u brokera nie naliczajacego pkt swapowych.
Otworzylem konto na Marketivie i oni nie naliczaja swapow.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.
Zgadzam się, kwestia po prostu policzenia. Ja stosuję dla G/J taką zasadę, że mam po 10k USD na lota na każdym koncie, czyli zamrażam 20k USD (oczywiście nie wszystko od razu na kontach tylko szybko dopłacam przy większym ruchu, utrzymuję tak z 500 - 600 pipsów rezerwy). Zysk to 26 usd dziennie, czyli koło 9500 usd rocznie, około 50%, czyli dla mnie w miarę przyzwoity, plus jeszcze drobne odsetki z tego co nie jest na kontach u brokerów. Oczywiście to tylko teoria, bo trzeba odliczyć 6 dni na pokrycie swapów i niestety nie zawsze uda się ustrzec przed wywaleniem. Każdy musi oszacować sobie sam po prostu.
Pozdrowienia,
Paweł
Pozdrowienia,
Paweł