Harmonic Trading
Proporcje X A B C (ktore sa juz wyrysowane) ograniczaja zbior (wiec "kazda z tych formacji" to juz nie moze byc).
Pozostaja ew 2 mozliwosci, ktore i tak potwierdzane sa przez dodatkowe sygnaly.
Zatem system powinien pokazywac/prognozowac pierwsza mozliwa formacje harmoniczna (wew) a dopiero po jej zalamaniu, druga mozliwosc (zew).
Pozostaja ew 2 mozliwosci, ktore i tak potwierdzane sa przez dodatkowe sygnaly.
Zatem system powinien pokazywac/prognozowac pierwsza mozliwa formacje harmoniczna (wew) a dopiero po jej zalamaniu, druga mozliwosc (zew).
- magictrader
- Pasjonat
@magictrader
Rozumiem, wyrwane z kontekstu nie muszą działać. Ale łącząc formacje ABCD i XABCD z elliotem i szukanie ich jak Yankee pisał w korektach jest wg mnie jak najbardziej prawidłowe. Oczywiście nie zawsze działają. Mogę się mylić ale nie ma systemu który trafia 1000/1000 wejść
A tamta potencjalna formacja wzięła się z tego, że wg mnie mieliśmy w okresie 8-11 czerwca 5tkę wzrostową (nie bić, zgłębiam dopiero elliota
). Fala XA w tym przypadku to 5 fala, fala AB to a elliotowskie itd. Kabel już mi szyki popsuł dzisiejszymi wzrostami i już nie jest to aktualna formacja raczej.
A teraz z innej beczki.
Na eur/usd na daily również mamy korektę. Co byście powiedzieli na formacje ABCD?
Dodatkowo fala BC sama składa się z formacji na H4 ( nawet dwóch).
Czekam na krytykę i uwagi
Rozumiem, wyrwane z kontekstu nie muszą działać. Ale łącząc formacje ABCD i XABCD z elliotem i szukanie ich jak Yankee pisał w korektach jest wg mnie jak najbardziej prawidłowe. Oczywiście nie zawsze działają. Mogę się mylić ale nie ma systemu który trafia 1000/1000 wejść

A teraz z innej beczki.
Na eur/usd na daily również mamy korektę. Co byście powiedzieli na formacje ABCD?
Dodatkowo fala BC sama składa się z formacji na H4 ( nawet dwóch).
Czekam na krytykę i uwagi

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- magictrader
- Pasjonat
Bardzo fajnie, że łączysz formacje z innymi technikami zwiększając prawdopodobieństwo ich skuteczności
.
Chciałem tylko zasugerować, że mimo to, prognozowanie punktu D na podstawie XABC nie jest takie proste i jest to bardziej totolotek, chybił/trafił.
Wiadomo, że wszystko bazuje tutaj na prawdopodobieństwach, ale je trzeba sobie zwiększać, a nie zmniejszać
.
Jak jest już pełna formacja, która spełnia wymogi proporcji lub (niedocenianego) kształtu i po niej kurs ma iść dalej zgodnie z trendem (dla formacji wewnętrznych, jako korekta ABC) lub trend ma się odwrócić (dla formacji zewnętrznych) to czy chcemy czy nie, rynek nam o tym powie
. Czy to na niższym interwale pojawi się jakaś formacje cenowa, czy to formacja świecowa na wyższym TF
.
Poniżej przykład:
- formacja gwiazdy porannej na H1 po korekcie ABC mającej kształt formacji harmonicznej,
- formacja odwróconej Głowy z Ramionami na interwale m5.

Chciałem tylko zasugerować, że mimo to, prognozowanie punktu D na podstawie XABC nie jest takie proste i jest to bardziej totolotek, chybił/trafił.
Wiadomo, że wszystko bazuje tutaj na prawdopodobieństwach, ale je trzeba sobie zwiększać, a nie zmniejszać

Jak jest już pełna formacja, która spełnia wymogi proporcji lub (niedocenianego) kształtu i po niej kurs ma iść dalej zgodnie z trendem (dla formacji wewnętrznych, jako korekta ABC) lub trend ma się odwrócić (dla formacji zewnętrznych) to czy chcemy czy nie, rynek nam o tym powie

Poniżej przykład:
- formacja gwiazdy porannej na H1 po korekcie ABC mającej kształt formacji harmonicznej,
- formacja odwróconej Głowy z Ramionami na interwale m5.
Motyl na kablu się nie utworzył. Jednak załączam pewną ciekawostkę. Niestety ex-post. Fala zaznaczona zielonym prostokątem zaburzyła moją pierwotną analizę. Skutkiem tego przestałem obserwować sytuację I to był błąd! Bowiem rynek wyrysował formację AB=CD. Co ciekawsze fala CD była formacją ab=cd, a jej fala bc również jest formacją ab=cd. Wszystkie projekcje się zgrupowały w okolicy zniesień 50%, 61.8% oraz 100% poprzednich 3 falek wzrostowych. Efekt widać bardzo ładnie. Mam teraz nauczkę, że nie należy od razu rezygnować tylko analizować dalej to co rynek nam narysuje a efekty mogą być bardzo ciekawe oraz co najważniejsze dochodowe.
Dodatkowo w tej chwili mamy potencjalną formację nietoperza na kablu.
0.5XA=AB
0.786AB=BC
Projekcja w okolicy 88.6% XA.
Dodatkowo mocy tej potencjalnej formacji może dodać fakt zgrupowanych poziomów z poprzedniej analizy z tego posta.
Oprócz tego sądzę, że jest to korekta 1 fali nowego trendu wzrostowego na h1.
Sugestie zawsze mile widziane
Dodatkowo w tej chwili mamy potencjalną formację nietoperza na kablu.
0.5XA=AB
0.786AB=BC
Projekcja w okolicy 88.6% XA.
Dodatkowo mocy tej potencjalnej formacji może dodać fakt zgrupowanych poziomów z poprzedniej analizy z tego posta.

Sugestie zawsze mile widziane

-
- Uczestnik
Z mojej analizy wynika że na parze EUR/USD kończy tworzyć się właśnie Gartley na wykresie 5 min , chociaz nie jestem pewnien czy zadziała...
Nie wiem czy dobrze analizuję ten wykres ... dlatego ...
Czy mógłby się ktoś z wieksza praktyką przyjrzeć temu wykresowi i powiedzieć co o nim sądzi ?
wykres wydaje się być dosyc harmoniczny ...
Fala AB zniosła falę XA w 61.8 % ( zabrakło 2 pipsów), fala BC zniosła falę AB idealnie w 61,8%
jeśli scenariusz się sprzwdzi to w fali CD zauważymy dodatkowo 2 mniejsze formacje abcd...gdzie obydwie ab=cd i w rym punkcie również wypada 50% zniesienie zewnętrzne fali BC...
JEśli chodzi o szerszy kontekst to mozna powiedziec ze od 3 dni znajdujemy sie w krótkoterminowym trendzie wzrostowym ... wiec uważam że transakcja moze być udana ..

http://flx.com.pl/grzes/wykres.png
Bede wdzieczny za odpowiedz ...
Pozdrawiam...
Nie wiem czy dobrze analizuję ten wykres ... dlatego ...
Czy mógłby się ktoś z wieksza praktyką przyjrzeć temu wykresowi i powiedzieć co o nim sądzi ?
wykres wydaje się być dosyc harmoniczny ...
Fala AB zniosła falę XA w 61.8 % ( zabrakło 2 pipsów), fala BC zniosła falę AB idealnie w 61,8%
jeśli scenariusz się sprzwdzi to w fali CD zauważymy dodatkowo 2 mniejsze formacje abcd...gdzie obydwie ab=cd i w rym punkcie również wypada 50% zniesienie zewnętrzne fali BC...
JEśli chodzi o szerszy kontekst to mozna powiedziec ze od 3 dni znajdujemy sie w krótkoterminowym trendzie wzrostowym ... wiec uważam że transakcja moze być udana ..

http://flx.com.pl/grzes/wykres.png
Bede wdzieczny za odpowiedz ...
Pozdrawiam...
- Boby_Fischer
- Gaduła
VT Trader, pewnie CMS.Boby_Fischer pisze:PS co to za platforma/ nakładka ?
Odnośnie samego rysunku nie podoba mi się miejsce zaznaczenia punktu X... I na upartego czas trwania (ilość świec) fali AB oraz CD - duża różnica.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu